Politoložka: Schwarzenberg je oproti Zemanovi ve výhodě

16.01.2013 12:31

Oba kandidáti na prezidenta mobilizují již třetí den své voliče. Kdo z nich nakonec boj o Pražský hrad vyhraje? Politoložka Eva Lebedová, která působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, má ale jasno. Již počátkem týdne totiž řekla Českému rozhlasu, že mírnou výhodu má Karel Schwarzenberg.

Politoložka: Schwarzenberg je oproti Zemanovi ve výhodě
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Který z kandidátů má ještě šanci na úspěch v přímé volbě prezidenta, určili voliči v prvním kole v pátek 11. a v sobotu 12. ledna. Zda se stane prezidentem Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg, rozhodne kolo druhé a to 25. a 26. ledna.

„Ve druhém kole bude podstatná voličská účast,“ poznamenala pro rozhlas – Rádio Česko již v pondělí odbornice na politický marketing a politoložka Eva Lebedová, která působí na Univerzitě Palackého v Olomouci.

„To znamená, jestli se jednotlivým táborům v čele s Milošem Zemanem a Karlem Schwazenbergem podaří zmobilizovat jejich voliče, aby i v druhém kole přišli volit. Myslím si, že v tomto by mohl mít mírnou výhodu Karel Schwarzenberg,“ řekla dále Rádiu Česko Lebedová.

Podle ní se teď hraje o nerozhodnuté voliče.

„Je třeba říct, že Karel Schwarzenberg má do určité míry na své straně média, respektive jsou mu trochu více nakloněna. Má na své straně sociální sítě. Naopak Miloš Zeman je ohledně této stránky poměrně slabý. Karel Schwarzenberg má na své straně také silné známé osobnosti, které mohou mít potřebu ještě před druhým kolem mobilizovat voliče,“ dodala politoložka.

Český rozhlas připravil před druhým kolem prezidentské volby dva duely finalistů. Poprvé se Zeman a Schwarzenberg utkají na Radiožurnálu ve středu 16. ledna od 14 hodin, podruhé o týden později, 23. ledna a to od 17 hodin.

„Do první debaty svými otázkami a glosami přispějí uznávaní političtí komentátoři. V druhé debatě se utkají vítězové prvního kola prezidentské volby nejen před posluchači, ale také za přítomnosti veřejnosti,“ informoval pak rozhlas na své webové stránce s tím, že posluchači mohou své dotazy pokládat oběma mužům přes e-mail radiozurnal@rozhlas.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…