Poprvé v historii: Rath v poutech může promluvit ve sněmovně

18.05.2012 15:16

Podle České televize a ČTK soud neupírá vazebně stíhanému poslanci Davidu Rathovi vystoupit na půdě Poslanecké sněmovny. Kdy by k tomu mohlo dojít, zatím není zřejmé. Rath se zároveň může zúčastnit jednání Mandátního a imunitního výboru.

Poprvé v historii: Rath v poutech může promluvit ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jak uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová ještě před rozhodnutím soudu: "Pokud by bylo rozhodnuto ve prospěch žádosti, bude muset policie poslance na sněmovní jednání dopravit a hlídat. Problematickou by byla účast policistů nebo vězeňské služby přímo v jednacím sále. O jejich účasti bych musela rozhodnout."

Samotný poslanec Rath z vazební věznice ve čtvrtek večer napsal: "Byl jsem přitom připraven rezignovat i na poslanecký mandát, ale chtěl jsem tak učinit osobně před Poslaneckou sněmovnou a seznámit ji i celou veřejnost s mojí interpretací celé kauzy. Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík."

Bude to show

 Ratha jsou nyní plná česká, ale i některá zahraniční média. Jeho jméno by za chvíli mohl znát ale dokonce i celý svět. V případě, že dojde k tomu, co avizuje jeho právník Adam Černý, totiž že bude vykonávat svůj poslanecký mandát se vším všudy.

Právě působení obviněného poslance, kterému hrozí až 12 let natvrdo, by podle mediální odbornice a bývalé moderátorky Evy Jurinové vzbudilo nebývalý zájem médií, i těch světových.

"Byl by to velmi ojedinělý případ, taková kuriozita, která by samozřejmě vzbudila obrovský zájem českých i zahraničních médií," řekla ParlamentnímListům.cz Jurinová s tím, že je pravděpodobné, že by v tomto případě dolní komoru českého parlamentu okupovaly i štáby sdělovacích prostředků z cizích zemí.

Rath v poutech by podle ní v zájmu diváků napříč zeměkoulí vzbudil i větší zájem než dnes už téměř legendární "Klausovo pero." "Rathovy záběry by určitě byly populárnější, Klausovo pero bylo spíše úsměvné, s kauzou Rath se to vůbec nedá srovnávat," řekla redakci.

V souvislosti s Rathovým téměř absurdním plánem úřadovat ve Sněmovně zřejmě v poutech a ve společnosti ochranky ale vyslovila i svůj osobní názor. Ona sama poslance podporuje. "I na Davida Ratha se vztahuje presumpce neviny. Byl by hloupý, pokud by možnosti normálně pracovat nevyužil, schvaluji to," uzavřela odbornice na média.

Další expert, Milan Kruml, ale s Jurinovou nesouhlasí.  "V zahraničí by se o Rathovi ve sněmovně psalo, ale že by se sem hrnuly celé zahraniční štáby, to ne. Je to spíše kuriozita, ale podobné kauzy se odehrávají i jinde," uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník.

Zahraniční televize a další sdělovací prostředky by se podle něho do Česka a Poslanecké sněmovny nahrnuly až ve chvíli, kdy by do kauzy Davida Ratha byli zataženi i vyšší šarže politiků. Třeba ministři nebo premiér.

Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) v této souvislosti pro redakci uvedl, že se modlí, aby k situaci, že vedle něho ve Sněmovně bude sedět spoutaný Rath, nedojde. "Pokud ano, je to zodpovědnost ČSSD, že nedokáže svého poslance přesvědčit, aby se mandátu vzdal. ČSSD tak přímo zodpovídá za to, že důvěra v politiku klesne ještě níž," řekl redakci.

 To poslanec Jiří Dolejš (KSČM) nechává celou věc na mandátovém a imunitním výboru Sněmovny. "Ten musí přípustnost stiháhní projednat řádně a bez hysterie," uvedl pro redakci zákonodárce.

Němcová: Nevíme, zda do Sněmovny smí

Soud v pátek odpoledne rozhodl, že vazebně stíhaný Rath se může zúčastnit nejen jednání mandátového a imunitního výboru, ale také schůze Poslanecké sněmovny.

David Rath v souvislosti s obviněním z převzetí úplatku rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho už ale vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal.

Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť. V této souvislosti se přirovnal třeba k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…