Poslanci zvyšují daně. A sami nakupují levně v zahraničí

18.11.2012 21:00

To, že jezdí Češi stále více nakupovat za hranice, nikoho nepřekvapuje. Ale málokdo si uvědomuje, o jak masovou záležitost již jde. Podle odhadu odborníků necháme v příhraničních obchodech stovky milionů, které mohly být utraceny v těch tuzemských. Zdaleka přitom nejde jen o nákupy potravin a oblečení, ale také aut, nemovitostí, či dokonce sportovních aktivit.

Poslanci zvyšují daně. A sami nakupují levně v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jak ParlamentníListy.cz opakovaně zjistily, v zahraničí vydatně utrácejí také naši zákonodárci. Otevřeně se k tomu přiznává například poslanec parlamentu ČR Rudolf Chlad (TOP 09), který nedávno hlasoval pro kontroverzní daňový balíček a navíc je členem rozpočtového výboru PS ČR.

Na naši otázku, co říká na fakt, že neustálé zvyšování DPH doslova nahání Čechy k zahraniční konkurenci, a zda u ní sám nakupuje, odpověděl: „Z mého pohledu člověka, bydlícího na hranicích se Saskem, nakupuji i v Německu. Hlavně proto, že jsou tam potraviny někdy kvalitnější, levnější a mám to blíž. Se zvýšením daně o jedno procento to osobně neslučuji.“

Podivné počty ministerstva

Přímou úměru zvýšení DPH a rostoucích nákupů za hranicemi ale potvrzují renomovaní ekonomové. Například Pavel Kohout na tento fakt upozornil mnohokrát, stejně jako poslanec Radek John (VV) při svém nedávném vystoupení v parlamentu, kdy varoval, že nákupní turistika za levnějšími výrobky a benzínem bude prudce stoupat, zatímco u nás budou tržby stále klesat. To však odmítá Ministerstvo financí:

„Ministerstvo financí se otázkou růstu přeshraničních nákupů ve vztahu k výběru daní detailně zabývalo, nicméně došlo k závěru, že přeshraniční nákupy jsou primárně motivovány nedaňovými faktory. Svědčí o tom skutečnost, že spotřeba ve snížené sazbě, která se zvýšila, se výrazně nepropadla, zatímco spotřeba v základní sazbě, která se neměnila, ano. Základní sazby jsou v okolních státech stejné, DPH tedy nemůže způsobovat rozdíl cen např. u oblečení, kosmetiky, alkoholických, či dalších výrobků. Patrně se bude jednat o rozdíl v maržích obchodníků. Mzdové náklady jsou v ČR nižší, nižší je také nájemné, apod.,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Nenažraní obchodníci?

Názor ministerstva doslova vytočil studenta Vojtu z Karlových Varů, který se baví tím, že si zjišťuje, co se dá kde výhodně nakoupit. A pak dělá finančního poradce celé rodině.

„Tak především nás ministerstvo klame, že jsou v okolních státech stejné základní sazby DPH. U nás je nyní 20 procent, v Německu 19 procent. A po zvýšení DPH  to bude ještě markantnější. Ta dvě procenta jsou znát. Taky mě vytočilo tvrzení, že jsou u nás vyšší marže, protože jsou zde nižší mzdové náklady a nájemné. Takže podle nich z toho plyne, čím nižší náklady, tím vyšší ceny? Ale možná to tak je, protože naši obchodníci jsou nenažraní. Ty rozdíly v cenách jsou neskutečný. Já jejich porovnáváním ušetřím naší rodině ročně hodně tisíc. Fakt mi vrtá hlavou, že je mnohem levnější koupit si zboží za oceánem a nechat si ho poslat. Mámě jsem teď koupil parádní dárek v Americe, přes internet, stálo mě to o dva tisíce méně." A chlubí se nám dalším úlovkem. „Hned za hranicemi jsem si dnes koupil tenhle špičkový elektrický kráječ, u nás stojí o sedm set více. Jestli si pan Kalousek myslí, že zvýšení DPH o jedno procento nehraje roli, tak se plete. Ti papaláší už žijí úplně mimo realitu,“ naštvaně uzavírá Vojta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…