Poslanec ČSSD Koskuba vyčítá národu, že je apatický. A to prý ještě řekl slušně

23.02.2013 10:15

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži - dva názory z opačného politického úhlu. Senátor ODS Jaroslav Kubera versus poslanec ČSSD Jiří Koskuba v názorové aréně ParlamentníchListů.cz komentují události minulých dnů. Tématem tentokrát je zpoždění výplaty rodičovského příspěvku, neziskový sektor, fotovoltaika, ČEZ i situace v Bulharsku.

Poslanec ČSSD Koskuba vyčítá národu, že je apatický. A to prý ještě řekl slušně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Opět se zpozdila výplata sociálních dávek – tentokrát dostaly „černého Petra“ do rukou většinou maminky na mateřské dovolené a rodiny závislé na rodičovském příplatku. Jak v pátek ministryně práce a sociálních věcí  Ludmila Müllerová (TOP 09) přiznala, sociální dávky obdrželo se zpožděním více než 30 tisíc lidí. Zachoval se stát fér, když to ani dopředu neavizoval?

"Představa TOP 09, že jde ministerstvo řídit tak, jako firmu, je naivní. A projevuje se to i takto. V politice to zkrátka tak nefunguje. Možná, je na vině zase nějaký výdobytek moderní techniky, které jsem jinak fanouškem, ale která v různých institucích  dělá opravdu medvědí službu. Když uředníci stráví hodiny a hodiny nad něčím, co dříve šlo do jednoho šanonu a bylo hned k dispozici, není to dobré. Ale ta IT oddělení, jak se dnes říká všem těm, co za počítače na úřadech zodpovídají, prostě musí vykazovat činnost. Jenomže je třeba si uvědomit to, že ty novinky většinou nevznikají proto, že na Úřadech práce nebo jinde něco potřebují změnit , ale proto, že tam příjde nějaký agent a nabízí jim to, přesvědčuje je o tom, že je potřeba něco jinak. A dělá to samozřejmě kvůli vysoké provizi, která z toho kouká," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Jak dodal, je však zapotřebí si uvědomit, že když si někdo pořídí dítě, hlavní podíl v tom, jak ho uživit, leží hlavně na rodičích. "Proto je třeba před rodičovstvím přemýšlet a přistupovat k němu zodpovědně. Stát přece nikoho nenutí, aby měl děti, to je přece každého osobní záležitost. Kdybych byl černým humoristou, k tomu, co se stalo v těchto dnech, bych řekl, že pokud to ty rodiny a maminy vydrží o několik dnů déle, pak vlastně ušetří. Ale vím, že se to takto zas úplně říci nedá. S malým příjmem, který chodí pravidelně ve stejném datu a najednou nepřijde, je výpadek několika dnů skutečně problémem. Možná by se tedy mělo stanovovat v písemném rozhodnutí o přiznání příspěvku také datum, ke kterému má být vyplácen. Pak by asi takovéto problémy nenastaly," pokračoval dál Kubera.

Kdo jiný, než stát, by měl být vzorem dokonalosti?

„Opakovaně se volá po kladných vzorech. Přitom kdo jiný, než stát sám, by takovým vzorem dokonalosti být měl. Každý si tedy sám může vytvořit názor, jak tomu je v případě státu českého. K tomu stačí maličkost – žít tady. Můžete být dokonce slepý a hluchý, i tak to lze poznat. Dokonce možná ještě citlivěji, než ti po zdravotní stránce šťastnější. Proto snad jen naprostý hlupák či ignorant si nemůže všimnout, že ne vše je OK. Přestože zde je demokracie, a tím, zvláště oproti dobám minulým, svoboda. Je však otázka, zda-li toho umíme využít. Stát totiž není žádná mýtická bytost. Je to instituce a jako u každé jiné musíme za ním vidět hlavně lidi. Politiky, úředníky, občany. Tedy sebe samotné. Z občanů se rekrutují kandidáti na politiky. Z nich si pak nyní sami, svobodně a dobrovolně zvolí voliči politiky. Nu a ti pak řídí, vybírají i ovlivňují úředníky. Aby nám společně, jako stát, vládli. Stát se v tomto zmíněném případě (a nejen v něm) jistě fér nezachoval. Nebylo to poprvé, nebylo to naposled. Navíc se stát při svých chybách chová velmi vychytrale. Vždy postihnou jenom část jeho poddaných. Tu seniory, tam živnostníky. Pak prosté policisty s hasiči, poté zase učitele, zdravotníky, nebo dopravce, restauratéry aj. aj.. Rozděl a panuj – to je stále nepřekonatelný způsob vlády. Proto nadávat na stát jaksi nestačí. Musíme za tím vidět konkrétní lidi, v našem systému pak i politické strany. Kdyby oni a ony nechybovali, nechyboval by ani stát. Zřejmě to však stále lidem v naší zemi zase až tak moc nevadí,“ reagoval na první téma komentáře pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

A dodal, že kupříkladu takřka každého z nás se během života dotknou kroky ministerstev financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí. „Kroky těch současných se navíc prý většině lidí moc  nezamlouvají. Vládne jim poslední tři roky, jak známo, strana jedna jediná. Přitom preference TOP09 významně rostou. Nerozumím tomu. Asi tedy není komu, proč a zač se omlouvat. Bezmezná tolerantnost je sice nádherná ctnost. Čeho je však moc, toho je až příliš. Ale to je, prosím, můj čistě soukromý názor. Nerad bych působil jako nějaký opoziční štváč,“ uzavřel Koskuba.

Boj o energie – fotovoltaika a bulharské nepokoje kvůli ČEZu

Průšvih s fotovoltaikou pokračuje. A v Bulharsku kvůli vysokým cenám ČEzu lidé shodili vládu… Existuje nějaká šance i pro obyčejné Čechy, jak by se mohli bránit?

Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE

„Ono to vlastně nepřímo souvisí s předchozím tématem. Problém ČEZu je stejně tak problémem státu – tedy politiků, úředníků. Je to takové jejich dítě. Přitom se obávám, že vlastně dnes to, co sami vytvořili, skrytě vládne a ovládá je samotné.  Pravda, možná někteří jsou za jisté „zásluhy“ odměněni – protože, mimo jiné, existují  správní a dozorčí rady. Tam by však měli být, zvláště u státní firmy, lidé nejen proto, aby hájili zájmy jí samotné, ale rovněž i nás ostatních. Těch, kteří jsou na podobných gigantech každodenně životně závislí. Vždyť ovlivňují náš všední život více, než jsme ochotni si vůbec připustit. Pochopitelně nezapomínejme ani na lobbisty. Tam, kde tečou miliardy, právě oni přeci chybět nemohou! Jenomže od nich snad nikdo nečeká, že hájí lid prostý. Taková představa by byla na hospitalizaci v psychiatrické léčebně. A nejlépe v klecovém lůžku,“ poznamenal k druhému tématu Koskuba.

Podle něj se Bulhaři, které možná zde v Čechách trochu podceňujeme, alespoň dokázali ozvat. Zvednout zadek a ne jenom nadávat u piva.

„Byť vlastně ani nevím, u čeho právě oni v hospodách sedávají. My jsme v tomto směru až příliš apatičtí. Naše chyba. A to je ještě slušné konstatování. Vzpomenu na před lety připravovaný protest proti ČEZu u nás. Mimochodem, informace předem byly nejen na internetu, ale i v médiích. Včetně TV. Tehdy nás iniciátoři vyzývali, abychom v určený čas vypnuli elektriku. Samotného mě štve, jak i na mně někdo nepředstavitelně bohatne. Tak jsem je poslechl a náš celý dům v určený čas pohasnul.  Pak jsem se kouknul z balkónu. Byl jsem směšným tmářem v celé čtvrti skoro sám. Ta zářila jako vždy. Přitom vypnout hlavní vypínač není zase až taková námaha. To by zvládli i  lidé velmi pohodlní. Takže asi to věčné a až už nemravné zdražování většině lidí nevadí. Pak však šance změnit něco je, oproti Bulharsku, u nás nulová,“ konstatoval dál sociálnědemokratický poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Kubera: Nechci solární barony obhajovat, ale...

Podle senátora Kubery je třeba si v souvislosti se situací kolem ČEZ a Bulharska uvědomit opět to, že se vlna nepokojů zvedla poté, co byly ve fakturách v lednu zohledněny vánoční svátky - což tedy znamenalo, že faktura byla vystavena, ne na 28 dnů jako jindy, ale na 40 dnů.

"No a když se podíváme k nám, na ty vášně kolem ČEZu a fotovoltaiky, pak by si všichni měli sáhnout do svědomí - když se tu hlasitě volalo po osmi procentech energie z obnovitelných zdrojů. Například pan Bursík o tom moc dobře věděl...No a ČEZ byl jediný, kdo do toho mohl jít. To byly nejdříve větrné elektrárny, teď fotovoltaika...Nechci ty solární barony obhajovat, ale když dostali takovou příležitost, byli by hloupí, kdyby ji nevyužili," myslí si Kubera. 

Rostoucí počty neziskovek společně s rostoucím počtem lidí na ulicích

Domníváte se, že je počet neziskových organizací v Česku dostačující či naopak v přemíře? Proč to dle vás není vidět na konkrétní pomoci třeba lidem bez domova?

"No teď je doba, kdy se mnohé neziskové organizace přetransformovávají do obecně prospěšných společností. A ty neplatí daně. No a když si šikovně zařídí třeba fitness, kam jim chodí dva postižení - s tím,  že je specializované na postižené, ale chodí tam i zdraví lidé, pak má taková organizace zcela nesrovnatelné tržní podmínky s ostatními firmami. Další kapitolou neziskových organizací, kterých přibývá, jsou dle mého také dotace. Já vím, je to nepopulární, vypadá to, že je člověk, který naznačí, že není asi vše v pořádku, nelida, ale dle mého by stačilo v Česku, na to, kolik máme obyvatel, něco kolem 9000 orgnizací nadací a sdružení - nikoli tolik, kolik jich ve skutečnosti je (je jich podle ČSÚ více než 100 tisíc)," uvedl k třetímu tématu komentáře pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Jak dodal, většina neziskových organizací nevzniká u nás proto, že je někdo potřebuje, ale pro to, že to potřebují hlavně ony samy. "Jejich hospodaření je často "lážo plážo", oproti nim si myslím, že je problém kolem anonymních akcií, bagatelní. Možná by stálo za to se ptát a žádat informace o tom, kolik ti lidé ve vedení různých nadací a fondů skutečně pobírají peněz. Dost možná bychom se pak dost všichni divili..." podotkl senátor.

Koskuba: Aktivity neziskovek mají svůj nesporný význam

„Omlouvám se, ale o této oblasti konkrétní přehled nemám. Díky dceři jsem, pravda, byl přinucen věnovat zvýšený zájem kupř. prodejním akcím chráněných dílen a podobných institucí. Zásadně dárky takřka nekupuje jinde. Musím uznat, že je to zkušenost nejen dojemná, ale mnohdy i velmi krásná. Stejně jako prodávané výrobky. A zvláště pak upřímná radost samotných autorů, když si něco koupíte. Velice si podobných aktivit vážím a mají bezesporu svůj význam. Stejně jako zapálení a nezištní lidé kolem nich,“ uvedl Koskuba.

A přiznal, že mu jich bylo před Vánoci trochu líto. Dříve prý bývali ve stanu, nyní mrznuli u stánečků před metrem. „Přesto ona i ta celková atmosféra na podobném trhu je balzám pro duši. Pochopitelně pro duši, která je schopna vnímat ještě něco jiného, než neviditelnou ruku trhu a konzum. Více vám na vaši otázku nejsem schopen odpovědět. Na druhé straně si myslím, že je nezbytné vybírat ty, co podobné aktivity nejen neziskových organizací, ale zvláště pak státu, skutečně potřebují. Těm jsme dokonce povinni toto vše zajistit. Tedy měli bychom být… Ale existují též ti, co vše jenom zneužívají. Těch mi pak, omlouvám se, ani zase až tak líto není. Ani na ulici, ani jinde,“ uzavřel komentář uplynulých dnů Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…