Poslanec Doktor: Kalousek je jak na pískovišti. Vláda idiotsky rozhazuje

10.09.2012 23:00

S názorem ministra financí Miroslava Kalouska, že daňový balíček předkládaný znovu do sněmovny je ze všech možných řešení tím nejméně špatným, nikdo nepohne. A to ať už jde o hlavu státu, ekonomy či rebelující poslance ODS. Podle poslance Michala Doktora to je tím, že ve skutečnosti nechce šetřit, ale jen peníze vybrat a poté rozdávat.

Poslanec Doktor: Kalousek je jak na pískovišti. Vláda idiotsky rozhazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Zatím od žádného ekonoma nezaznělo to, co v rozhovoru pro časopis Týden prohlásil v souvislosti s daňovým balíčkem český ministr financí. „Dnes už ani neplatí, že v době krize se nemají zvyšovat daně, protože my nejsme v nějaké výjimečné době krize,“ uvedl Miroslav Kalousek s tím, že doba stagnace se po celé Evropě stává standardními časy.   

„Mně se také nelíbí zvyšování DPH ani druhá sazba daně z příjmu. A také bych to uměl dramaticky kritizovat. Ale dávám svou hlavu na špalek, že je to ze všech možných řešení to nejméně špatné. Když už je potřeba zvyšovat daně, je pro ekonomiku mnohem přijatelnější danit spotřebu než výkon, tedy zvýšit DPH, a ne příjmové daně,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Kalousek vždy útočí na kapitoly ministrů mimo TOP 09

Je přesvědčen, že jakékoli jiné opatření – škrtání peněz na spolufinancování evropských projektů, na vědu a výzkum, nebo na infrastrukturu – by v důsledku přineslo mnohem větší škody než to, co on navrhuje v balíčku daňových zákonů, který mu ale rebelující poslanci ODS při pokusu přehlasovat senátní veto potopili.

„Odpovědi pana Kalouska připomínají spor malých kluků na pískovišti: ´Vy jste mi rozkopali bábovičku, já vám hned tři …´ Vždy útočí na kapitoly ministrů mimo TOP 09, čímž založí konflikt a pak už fouká do ohníčku tam, kde potřebuje,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz na Kalouskovu taktiku poslanec Michal Doktor, člen hnutí Jihočeši 2012.

Zdanit církve a zastavit idiotské reklamní kampaně státu

A hned má po ruce několik konkrétních opatření, jak by ministr financí mohl lépe naplňovat státní pokladnu i z ní méně vydávat. „Ať zdaní církve, to jsou řádově minimálně stamiliony. Ať sníží správní režii v úrazovém pojištění, to je půl miliardy korun. Ať zastaví všechny idiotské reklamní kampaně státu např. Ryba domácí atp. Nechce šetřit. Chce peníze vybrat a poté ´rozdávat´,“ vysvětluje si poslanec počínání ministra Kalouska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…