Poslanec Jandák sleduje volby: Hlava mi to nebere. Asi se lidi mají s Kalouskem tak dobře

12.01.2013 18:20

ROZHOVOR První kolo prezidentských voleb, prvních, při kterých Češi přímo vybírají nástupce Václava Klause, skončilo překvapením. Především velkým náskokem Karla Schwarzenberga před preferovaným Janem Fischerem. Zemanovo „vítězství“ se očekávalo, Schwarzenbergovo již tolik ne. Jihočeský poslanec za ČSSD, herec Vítězslav Jandák, si ale myslí, že teď zvítězí zdravý rozum a prezidentem se stane Miloš Zeman.

Poslanec Jandák sleduje volby: Hlava mi to nebere. Asi se lidi mají s Kalouskem tak dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Pane poslanče, co říkáte na výsledky prvního kola prezidentských voleb?

Chci říct jediné. Český národ je buď tak nepoučitelný a strašně zapomíná, protože volit předsedu TOP 09 a místopředsedu vlády, která likviduje postižené, seniory, nízkopříjmové skupiny ale i živnostníky a podnikatele, to je snad možné je v Česku. Anebo se lidé mají tak strašně dobře s Kalouskem a jeho „figurkou“ Schwarzenbergem v naší zemi, a pak je to asi v pořádku. Já nevím. Ale opravdu mi to hlava nebere. Tento národ opravdu asi strašně zapomíná a vůbec si neuvědomuje, co nastane, pokud kníže opravdu tím prezidentem bude.

Co si myslíte o tom, že šlechtic má velkou šanci stát se pro příštích pět let hlavou státu?

Ve vší úctě k panu Schwarzenbergovi: Nejdřív byl naším vzorem Sovětský svaz, teď je to vesměs USA! Ale ani tam by nedovolili, aby byl prezidentem „cizí státní příslušník“, u nás tedy vlastně Švýcar, ke všemu šlechtic. Tak vám nevím, volíme prezidenta, nebo monarchu…?

Co je za takovým úspěchem právě Schwarzenberga, před Fischerem?

Samozřejmě za knížetem jdou média, což je nepochopitelné. Protože nikde na světě by tak otevřeně média nešla s jedním kandidátem, jako u nás. Opět mnoho českých médií prokázalo svou „nestrannost“ a „objektivnost“.

Koho vy a ČSSD budete podporovat v druhém kole prezidentské volby?

No navrhnu a doufám, že vedení sociální demokracie to schválí a bude navrhovat, abychom my i naši voliči podpořili Miloše Zemana. Koneckonců Miloš Zeman byl předsedou ČSSD, za jeho éry měla sociální demokracie největší sílu a Zeman pro ČSSD hodně udělal. Tak doufám a věřím, že rozum zvítězí a osobně doufám, že příštím prezidentem bude Miloš Zeman. Jiná možnost není! Pro Zemana bude druhé kolo opravdu velkým bojem, ale já doufám, že vítězem bude právě on.

Myslíte si, že porážka Přemysla Soboty (ODS) je i porážka ODS a i premiéra Petra Nečase, a co si myslíte o „vládní straně“ LIDEM a Karolíně Peake?

Tato vláda, která má sotva 8% podporu, pokud vůbec, už snad není ani vládou. Její součástí je navíc „strana“, kterou nikdo nevolil. A k paní Peake se nebudu a nechci vyjadřovat. Na to je můj čas příliš drahý. Ale Přemysl Sobotka prostě skončil poslední a to je realita, tak to je. Upřímně, nepočítal jsem s tím, že by se umístil někde výrazně vpředu…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…