Poslanec TOPky lidem: Zvolíte leda Gotta nebo komunistu Jana Fischera

23.01.2012 15:31

ROZHOVOR Poslanec TOP 09 Daniel Korte míní, že přímá volba prezidenta je pitomost a Karel Schwarzenberg by v ní měl malé šance, neboť to dopadne tak, že v ní uspěje buď kandidát, který je nejvíce populární jako Karel Gott, nebo ten, který má paníze jako Andrej Babiš, či ten, který nejméně vadí, tedy „komunistický kariérista“ Jan Fischer.

Poslanec TOPky lidem: Zvolíte leda Gotta nebo komunistu Jana Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

V poslední době přibývá konfliktů ve vládě. Měla by se tato vláda udržovat za každou cenu?

Matematicky je jiné uspořádání těžko možné. Držet vládu za každou cenu, vládu pro vládu jako l´art pour l´art smysl nemá. Pakliže tato vláda nesplní to, co slibovala v programovém prohlášení, například takzvané církevní restituce, tak potom už smysl nemá.

A dojde podle vás k pádu vlády? Sice je to spekulace…

…samozřejmě je to spekulace. Za ten rok a půl či rok a tři čtvrtě jsem si již celkem zvykl či naučil jsem se, že s Věcmi veřejnými je možné všechno, a to během jednoho dne třikrát. Zažili jsme již takovou situaci, že ministři za Věci veřejné ve vládě pro něco hlasovali, ale jejich poslanci již ne.

Myslíte si, že TOP 09 je na předčasné volby připravena? Nemohly by ji poškodit tím, že by jí klesnul počet hlasů?

Předčasné volby poškodí toho, kdo je zaviní. Taková bývá většinou praxe. Nedomnívám se, že by to TOP 09 nějak výrazně poškodilo. Patrně by byl volební výsledek o něco nižší, ale nemyslím si, že by to byl nějaký dramatický propad. Je fakt, že naši ministři dělají reformy, které jsou nepopulární. Proto by bylo lepší vydržet do konce volebního období, až tyto reformy začnou nést také nějaké plody.



Za rok nás čeká volba prezidenta. O vás je známo, že jste příznivcem nepřímé demokracie, byl byste tedy rád, aby přímá volba prezidenta nakonec neprošla?

Byl bych samozřejmě rád. Všichni vědí, že přímá volba prezidenta je nesmysl a že to je úplná pitomost. Jediný důvod je, že lid si to přeje. Takže když si lid bude přát obnovit trest smrti, hned spěcháme do parlamentu a hlasujeme pro obnovení trestu smrti. Když lid si bude přát vysídlit nepohodlné obyvatelstvo, tak hned poběžíme splnit přání lidu. Všichni vědí, že to je nesmysl a že to je pitomost, ale všichni se tváří, že se s tím nedá nic dělat.

Já to vidím poměrně dosti temně, protože když k přímé volbě dojde, tak jsou v podstatě tři možnosti. Za prvé vyhraje někdo, kdo bude nejpopulárnější, takže Karel Gott, nebo za druhé někdo, kdo bude mít nejvíce peněz, koupí si reklamu a polepí plakáty celé Česko jako třeba Andrej Babiš, či za třetí ten, který nejméně vadí, tedy komunistický kariérista Jan Fischer.

Jestli jsem to správně pochopil, tak by podle vás tedy předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v přímé volbě prezidenta šanci příliš neměl?

Já si myslím, že v přímé volbě šanci nemá. Něco jiného je Praha, kde měl velký úspěch, jak v senátních, tak ve sněmovních volbách, kde je specifický elektorát. Ale nezapomínejme, že většina národa je odkojena večerníčky o Trautenbergovi a představou o zločinných a dekadentních šlechticích. Obávám se, že celorepublikově by neprošel. Více šancí by měl ve volbě nepřímé.

A je něco, co by mu mohlo přece jenom v přímé volbě pomoci?

To záleží, s jakými tématy by přišli konkurenti. Hledat tady nějaké zvláštní osobité téma vzhledem k tomu, že prezident moc pravomocí nemá, je těžké. Co může říct? Že bude dodržovat ústavu a bude se ke všem politickým subjektům chovat férově. To je asi tak všechno, co se dá udělat. Toto by u nepřímé volby hrálo roli. Protože v nepřímé volbě si myslím, že by pro něj hlasovala i ODS, protože jeho odchod z topky by topku oslabil, a hlasovala by pro něj i ČSSD, protože by věděla, že by se k ní choval férově.

Prezident Klaus hned na začátku roku řekl, že v Evropě si lidé zvykli zvyšovat své nároky na blahobyt, aniž by zvyšovali výkon. Souhlasíte?

Nemyslím si, že by to byla idea pana Klause. Mnohem dříve jsem tuto myšlenku slyšel u pana Kalouska, který dokonce prohlásil, že v Evropě končí jedna epocha, kdy státy uměle přifukovaly blahobyt svých občanů. Takže ano, souhlasím.



Vy sám podnikáte. Jak hodnotíte to, jak se vláda chová k podnikatelům? Vidíte, že by se třeba legislativně snížila administrativa či snížila daňová zátěž?

V našem případě, my jsme střední firma, ta daňová zátěž není to nejpodstatnější. Ze všeho nejhorší je neskonalá byrokratická buzerace a nevymahatelnost práva. S tím se zatím nehnulo, naopak ty byrokratické povinnosti, které jsou podnikatelům ukládány, spíše rostou.

A kdo z vlády za to může?

To bych nedal za vinu jednotlivci, to je něco, co se stalo během posledních dvaceti let. Prapříčina tkví v nešťastné právní kontinuitě s komunistickým režimem, kdy se demokratické právo roubuje na to komunistické a ono to skřípe. Výsledek je, že se chrlí za rok několik set novel či nových zákonů a ten právní systém je tak nepřehledný, že se v něm jednotlivec bez právního vzdělání vůbec nemůže orientovat. To je problém.

V poslední době hodně trápí českou společnost problematika romské minority. Jak vy se díváte na ten problém? Je tato minorita utlačována, nebo naopak zneužívá pozitivní diskriminace a benevolence většiny?

Nerad bych na to odpovídal takto paušálně.  V této menšině jsou lidé poctiví a pracovití, ale jsou tam i jiní, kteří zneužívají dávek a využívají prostor, který jim ten systém dává. Je těžké na to odpovědět, protože na této problematice si zatím vylámal zuby úplně každý. Jediné, co víme jistě, je, že v průběhu těch dvaceti let se mnoho pozitivního pro ně neudělalo a oni sami pro sebe mnoho pozitivního také neudělali. Vždy to chce obě strany. Ale vyházelo se mnoho peněz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…