Poslankyně knížete ryje do Zemana: Čekala jsem projev na šlechtické úrovni

07.05.2013 21:55

Během projevu Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně odešlo několik zástupců TOP 09, mezi nimi i místopředsedkyně jejich poslaneckého klubu Jitka Chalánková. Odešla ale až ke konci. Vadilo jí, že projev nebyl na úrovni.

Poslankyně knížete ryje do Zemana: Čekala jsem projev na šlechtické úrovni
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková v pořadu ČT Hyde park

„Odešla jsem těsně před koncem, protože jsem očekávala projev, který by mohl být na nějaké úrovni,“ uvedla v Hyde parku na ČT Jitka Chalánková. „Jsem zvyklá na nějakou úroveň, snad bych až řekla pro naši stranu šlechtickou,“ dodala v narážce na Karla Schwarzenberga. Vadilo jí prý například napadání ze strany Miloše Zemana. Ten třeba „probudil“ zmíněného předsedu TOP 09.

Co se týče projevu prezidenta, se vším poslankyně nemůže souhlasit. „Je pravdou, že spoustu věcí naznačil a opřel se i do Poslanecké sněmovny,“ řekla na jednu stranu. „Ale domnívám se, že je jasné, že Poslanecká sněmovna bude suverénem ve všech oblastech, o kterých prezident mluvil,“ dodala.

Z prezidentových úst znělo poměrně dost kritiky, například „solárních bossů“. „Pokud občanům neustále opakujete, že mají být nespokojení, že všechno je špatně, tak ta nálada ve společnosti je taková,“ stěžovala si Chalánková. Podle ní politici nemají být takto negativističtí. „Politik by také měl přinést návrh řešení, vizi.“

Poznámku moderátora, že Zeman ale přinesl několik návrhů, odmítla. „Já myslím, že až tak ty vize nejsou realizovatelné v České republice,“ míní poslankyně. Jako příklad uvedla změnu volebního systému na přímý, to podle ní zavání populismem. „Sněmovna na základě panašování bude nezvládnutelná,“ dodala.

Prezident především kritizoval korupci, ale také nezaměstnanost. Podle Chalánkové ale to vše nemohou zaručit pouze zákony. „Ne všechno jde vtělit do zákonů,“ poznamenala ke korupci. Podle ní záleží spíše na lidech samotných.

Lidem chybí sebekontrola

„Pokud občané nemají sebekontrolu, tak neustále vymýšlejí další a další kroky, jak zákony obejít,“ vysvětlovala. Podle ní mají Češi korupci téměř v kůži. „Domnívám se, že těmi zákony jsme zahlceni,“ dodala.

Během projevu nejen že odešli někteří poslanci TOP 09, ale také jejich předseda Schwarzenberg usnul, až ho musel Zeman „probouzet“. To se Chalánková zdráhala komentovat. Takový případ by prý řešila jen z medicínského hlediska (sama je lékařka). „Já za pana předsedu určitě nebudu odpovídat,“ odmítala hodnocení. „Já si nemyslím, že to poklimbávání bylo demonstrativní,“ uzavřela.

sKarty shazují vládu v očích občanů

V pořadu se jí diváci ptali na několik sporů, které právě zmítají koalicí, například sKarty, které TOP 09 nechce zrušit. „Schválil se zákon po shodě koaličních klubů,“ hájila svoji stranu Chalánková a zmínila odpovědnost celé koalice.

Zároveň však politovala, že podobné problémy koalici destabilizují v očích veřejnosti. „Občan to vidí jako spor a nevidí tah vlády za jeden provaz,“ míní poslankyně.

Stejně tak LIDEM Karolíny Peake, na něž si někteří občané stěžují jako na nelegitimní stranu ve sněmovně. „Poslanec získává mandát sám za sebe,“ vysvětlovala to Chalánková. „Osobní zásadní problém s tím spíš nemám,“ dodala. „Je pravda, že s původní politickou stranou Věci veřejné tu problémy byly.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…