Poslední bitva vzplane. Už teď létají v ČSSD výhrůžky a možná bude pěkně dusno

04.11.2013 15:29

Může to být obrazně řečeno opravdu "poslední bitva" uvnitř sociální demorkacie. Minimálně takovou roli totiž mnozí sociální demokraté přisuzují zasedání ústředního výkonného výboru již tuto neděli. Asi i proto se objevily už další výzvy k vyjádření postojů a jisté formy protestu v místě, kde se bude konat. Další možnost k řeži na nejvyšších místech totiž poskytne až mimořádný sjezd. A ten bude na jaře...

Poslední bitva vzplane. Už teď létají v ČSSD výhrůžky a možná bude pěkně dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Facebooková skupina, která se hlásí k tomu, že odmítá pokus o odstavení Bohuslava Sobotky přáteli Miloše Zemana, hlásá do světa také to, že chce silnou a moderní ČSSD. Chce Bohuslava Sobotku. A jejím cílem je nezávislá a principiální sociální demokracie. Proto se rozhodla zorganizovat 10. listopadu od osmi hodin ráno happening před schůzí ústředního výkonného výboru.

Jak je již dnes jisté – právě tam se bude rozhodovat o budoucnosti této nejsilnější politické strany v ČR.

Ke skupině se hlásí na sociální síti více než 7500 fanoušků, o ní a o obsahu jejích stránek mluví dalších více než 9 tisíc… Jenže stejně jako ParlamentníListy.cz určitě i řadu dalších lidí zajímá, zda podobné akce nevzbudí spíše ještě hlubší rozkol, než jaký u sociálních demokratů momentálně vládne.

„Věříme, že zatímco byl ten minulý týden takový hodně dramatický a situace vygradovala, v tomto týdnu se situace i vášně začnou snad zklidňovat a obracet k jedinému cíli – postavit stabilní vládu. Nedělní akce se samozřejmě ponese v duchu toho, co nás v tomto týdnu ještě eventuálně potká, přesto nemá být tím, co by mělo působit nějak agresivně. Ostatně je určena asi nejvíce mladým sociálním demokratům a členům sociální demokracie. V neposlední řadě i členům ústředního výkonného výboru – ti tam tedy nebudou moci setrvat nijak dlouho. Počítáme, že dorazí řádově jen pár desítek lidi,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf mladých sociálních demokratů Lukáš Kaucký. (I on sám je členem ÚVV ČSSD, pozn. red.)

Přiznal, že s negativními reakcemi i ze strany voličů se v průběhu dramatických povolebních dnů setkal. „Odpovídaly, bohužel, skutečnosti, nelze se jim divit,“ podotkl s tím, že na jednu stranu by i on rád upozornil na tolik opakované slovo: katarze. „Nikdy v minulosti jsme takovouto krizí jako strana neprošli. Musíme tedy věřit, že projde jistým pročištěním a očištěním. Osobně vnímám jako pozitivum alespoň to, že k tomuto rozkolu došlo ještě před tím, než se začalo vyjednávat o vládě. V případě, že by ta jednání byla v chodu nebo už dokončená a stalo by se to, čeho jsme byli svědky, bylo by to asi mnohem horší,“ konstatoval dál Kaucký s tím, že očekává i to, že lidé, kteří za destabilizací strany stáli, přijmou také svoji politickou zodpovědnost. A k tomu by mělo dojít nejen na blížícím se zasedání ústředního výkonného výboru, ale také na jaře na mimořádném sjezdu ČSSD (strana ho pořádá vždy jednou za dva roky, pozn. red.).

Zklidnění nebo zvraty? To je to, oč tu běží...

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
Jenomže, jak Lukáš Kaucký naznačil, ačkoli by asi bylo přáním nejen jeho, ale i mnoha dalších členů a voličů ČSSD, aby se situace zklidnila, může se stát, že naopak nejbližší dny přinesou ještě nějaké zvraty. Nehledě na to, že se v souvislosti s vývojem událostí objevila i řada výhrůžek z obou táborů – tedy jak od příznivců Michala Haška, tak i stoupenců Bohuslava Sobotky. Výhrůžkám museli čelit politici na Facebooku, mnozí i prostřednictvím telefonů, SMS zpráv či e-mailů. A nutno dodat, že některé byly opravdu silného kalibru…

V okamžiku, kdy se jednalo o výhrůžky na sociální síti, nejjednodušším řešením bylo to, některé lidi zablokovat, či vyhodit z „přátel“, což mnozí politici, včetně senátora Zdeňka Škromacha, byli nuceni udělat. Jenže, poněkud horší okamžiky asi může prožívat třeba Lenka Kadlecová, krajská zastupitelka ČSSD v Liberci. Jí totiž přišla SMS zpráva s tímto obsahem: „Ty svině jedna, jak si dovoluješ hlasovat proti Slávkovi Sobotkovi?! Co si o sobě myslíš, ty k**vo?! Dej si bacha, až budeš chodit Libercem, aby tebe nebo tvoje děti nepřejelo auto!“

Vyšinutí jedinci v populaci jsou, ale snad to nebyli ti, co psali výhrůžky, doufá Škromach

Neznamená to tedy nyní spíš to, že ČSSD po vypjatých dnech plných emocí začne obcházet strach? „Já pevně doufám, že to, co lidé píší, nemyslejí většinou zase tak úplně vážně. Občas mi přišla i v minulosti nepěkná SMS zpráva či vzkaz na Facebooku, takže se s tím musím nějak popasovat. Je ale fakt, že mezi námi ve společnosti žije i řada lidí, kteří jsou skutečně vyšinutí a v touze na sebe jakýmkoli způsobem upozornit by mohli být schopni čehokoli. Takže se to nedá zcela zlehčovat. Snad to ale nejsou ti lidé, co SMS zprávy s výhrůžným obsahem posílali,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach. Na jeho hlavu se sesypala vlna kritiky poté, co vyšlo najevo, že se postavil proti Bohuslavu Sobotkovi. Bolestnější je to zřejmě o to více, že Škromach patří k velmi aktivním diskutérům na Facebooku, s původně velkým množstvím přátel.   

Do jaké míry tedy plánovaná nedělní protestní akce na pražském Olšanském náměstí přispěje k uklidnění situace, se odhadovat nedá – a spíše panují obavy, že může mít zcela opačný efekt. Mimo jiné proto, že svolavatelé akce vyzývají i ty, kteří se jí nebudou moci zúčastnit, aby dali o sobě vědět prostřednictvím e-mailu a napsali delegátům výboru.  

Pište zástupcům místních organizací e-maily, pokud nemůžete přijít...

„Napište zástupcům místních organizací ČSSD, členům ústředního výkonného výboru, kteří rozhodnou o dalším směřování sociální demokracie v povolebním období. Trvejte na tom, aby členové ÚVV hlasovali pro odstoupení ze všech stranických funkcí těch, kteří postupovali v rozporu se stanovami ČSSD (předsednictvo ČSSD nemá právo změnit rozhodnutí jemu nadřízeného ústředního výkonného výboru, který Sobotku jmenoval kandidátem ČSSD na předsedu vlády), znevěrohodnili postavení sociální demokracie u veřejnosti a dále odcizili stranickou politiku občanům. Jsou to ti, kteří na zasedání předsednictva ČSSD 27. října hlasovali pro odvolání Bohuslava Sobotky z vyjednávacího týmu ČSSD a pro výzvu k jeho odstoupení z funkce předsedy strany,“ zní doporučení.

Na policejní manévry se nikdo těšit nemusí

Pokud by se však někdo chtěl těšit na to, že jednání ČSSD budou provázet nějaké policejní manévry, může být v klidu. Jak ParlamentníListy.cz zjistily na pražském magistrátu, akce je řádně ohlášená a policie nemá důvod k tomu, aby posilovala hlídky v ulicích v okolí.

Sociální demokracie – jako vítěz voleb – čelila zatím hlavně během minulého týdne rozkolu ve vlastních řadách strany. Její čelní představitelé Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Milan Chovanec a Jiří Zimola vyzvali kvůli nízkému volebnímu výsledku předsedu Bohuslava Sobotku k odstoupení. Po tom, co však vyšlo najevo to, že lhali ohledně povolebního setkání s prezidentem Milošem Zemanem, jehož tématem měl být právě Sobotka, museli od své vzpoury rychle odstoupit. O dalším osudu ČSSD se proto bude rozhodovat na setkání vedení strany, a to právě 10. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…