Pospíšil k sobě jako premiérovi: Teď ne. Ale uvidíme, jak se situace vyvine

19.06.2013 13:05

Občanští demokraté nemají lehkou úlohu, vybraný kandidát na premiéra po Petru Nečasovi musí vyhovovat nejen samotné ODS, ale i koaličním partnerům a prezidentovi.

Pospíšil k sobě jako premiérovi: Teď ne. Ale uvidíme, jak se situace vyvine
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Jinak se oslabená strana nevyhne předčasným sněmovním volbám, které po skandálu s Nečasovou šéfkou kabinetu a blízkou přítelkyní Janou Nagyovou nemusí dopadnout pro ODS nejlépe. Kdo má tedy největší šanci stát se kandidátem ODS na předsedu vlády pro příští rok? „Prvním na tahu je jako úřadující předseda strany Martin Kuba,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda strany Jiří Pospíšil.

ODS vybírá kandidáta na předsedu vlády. Objevuje se řada jmen, ale kdo má podle vás největší šanci?

Prvním na tahu je Martin Kuba, je to dnes úřadující předseda strany. Má mandát z kongresu, ten v listopadu minulého roku rozdal karty, Martin Kuba dostal od členské základny podporu, od toho se výběr musí odvíjet. Takže se nejdříve musí vyjádřit úřadující předseda, jak to vidí. Pokud řekne, že se o tento post bude ucházet, budu to respektovat.

Vy sám byste o tento post neměl zájem? Máte mnohem větší zkušenosti ve vrcholné politice než Martin Kuba, jste na rozdíl od něj pro veřejnost důvěryhodná osoba, získal jste v komunálních volbách největší podporu.

Nechci předem vypouštět do médií moje osobní ambice ve chvíli, kdy jednání teprve začne. Pro mne je důležité, aby byl vybrán kvalitní kandidát za ODS. První na řadě je Martin Kuba, jestli se rozhodne kandidovat, nemám s tím osobně žádný problém. Ale vidím v tuto chvíli několik lidí v ODS, kteří by mohli  funkci premiéra vykonávat. Podle mne je důležité, aby vybraný člověk měl velkou důvěru v ODS.

Já si nejsem úplně jistý, jestli bych v poslaneckém klubu takovou důvěru měl. Premiér, který jde na tak těžkou misi a má na to necelý rok,  by měl  mít skutečně silnou podporu. Myslím si, že v ODS jsou lidé, kteří mají lepší pozici v poslaneckém klubu a ve výkonné radě. Proto jsem zdrženlivý a nemám v tuto chvíli žádnou velkou ambici na tuto funkci. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale zdůrazňuji, že v prvním kole jsou kandidáti, o kterých se bude vést serióznější a vážnější debata.

Premiér by měl mít podle vás silnou podporu v ODS, ale myslíte, že se někdo takový skutečně najde? Kdybyste někoho takového v rukávu měli, už by možná Petr Nečas nebyl dávno premiérem a předsedou ODS.

Určitě máme. Ale nechci mluvit o konkrétních jménech, je to opravdu velmi citlivé téma, to si musí vyřešit ODS na své interní půdě. Strana musí říci, koho si vybere na  premiéra, za tím by měla stát, měla by spálit volební lístky  a ukončit debatu o tom, koho podpořit. Já říkám jednoznačně, kohokoli ODS vybere jako svého kandidáta na premiéra, toho budu absolutně podporovat. Nechci, aby tahle debata o premiérovi, která náhle vznikla po rozpadu Nečasovy vlády, vedla k tomu, že se ODS začne více štípat a vnitřně rozkližovat.

Já to chápu, ale nezáleží přece jen na ODS. Bude důležité, aby se vláda udržela, zda bude váš kandidát přijatelný i pro vaše koaliční partnery a pro prezidenta?

To je druhá věc. Ale my musíme vygenerovat kandidáta, za kterým budeme pevně stát, a pak uvidíme, jak bude pokračovat debata s našimi koaličními partnery. Je také otázka, zda vygenerujeme jednoho kandidáta a za tím budeme absolutně stát, a buď sestavíme vládu nebo nesestavíme, nebo jestli, když bude případně náš kandidát odmítnut, ať už prezidentem nebo koaličními partnery, budeme hledat někoho jiného. Já bych preferoval jednoho kandidáta, za kterým budeme stát.  Nemyslím, že máme prostor prohlubovat vládní krizi tím, že budeme hledat různé kandidáty na premiéra, celou situaci komplikovat a prodlužovat a před voliči hrát  politické divadlo.

Myslíte, že je to lepší varianta i za cenu, že pokud by toho vašeho jediného kandidáta, za kterým byste pevně stáli, nepřijal prezident nebo koaliční partneři, následovaly by nejspíš předčasné volby, protože překlenovací úřednickou vládu si nikdo nepřeje?

Já osobně bych se jich nebál. Myslím, že pokud se nám nepodaří v řádech týdnů sestavit vládu, byť to pro nás bude bolestivé, tak bych se předčasných voleb nebál. Ale je to můj subjektivní názor.

Úřadující předseda Martin Kuba jde už v pátek na jednání s prezidentem. Budete už mít určitě do té doby jasno?

Já to také vidím, že by mělo být rozhodnuto do konce týdne. Kdyby se to mělo vléci dál, tak bych to viděl jako problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…