Poučte ty mladé o historii, požádal čtenář Grebeníčka. A ten se rozjel

17.04.2013 16:14

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozepsal o manipulaci s historií, které jsme prý dnes svědky. Podle něj je za tím především strach současné mocenské garnitury, která již neví, jak čelit svým oponentům, a tak překrucuje a křičí.

Poučte ty mladé o historii, požádal čtenář Grebeníčka. A ten se rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Grebeníček v poslanecké lavici

„Fandím Vám, že umíte říct pravdu nahlas,“ napsal bývalému předsedovi KSČM na jeho profil na ParlamentníListy.cz jeden ze čtenářů. Tak by to podle něj mělo vypadat, a ne že každý bude dějiny překrucovat, jak se mu to hodí. Zvláště mladé je prý třeba poučit, jak to bylo. „Dokud žijí pamětníci, pravda neumře,“ věří čtenář.

Jeho výzvu k poučení mladých o historii vzal poslanec vážně. „Historie není to, co by zájmové skupiny chtěly,“ vzkázal především. Takové skupiny si podle něj účelově vybírají, co chtějí, a jiné věci naopak zamlčují, nebo zkreslují.

Celá odpověď poslance Grebeníčka ZDE

„Nejsou to černobílé pohádky, které mnohdy tak rádi vyprávějí politici u moci a ochotná média,“ píše dále Grebeníček. Podle něj se nedá nařídit zákonem nebo úředními výnosy, jaké dějiny byly a stejně tak neexistuje jediný, politicky správný výklad událostí.

Ze současných účelových kampaní, kterých jsme svědky, je prý patrný zejména strach. „Strach z demokratické diskuse o dějinách a strach z nepohodlných pamětníků, snaha je skandalizovat, ukřičet, neslyšet,“ to je podle Grebeníčka hlavním důvodem dnešních manipulací minulosti.

Grebeníček sám v nedávné době často vstupoval do debat o minulosti, ať už při schvalování církevních restitucí, nebo při sněmovní debatě o Janu Palachovi. O něm Grebeníček prohlásil, že hájil demokratický socialismus a tehdejší dubčekovské vedení KSČ. Při jeho slovech pravicoví poslanci opustili jednací sál Poslanecké sněmovny.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…