Prasečina, polibte nám zadek. Takhle se ODS ohradila proti útoku na internetu

02.04.2012 13:12

Občanští demokraté se již podruhé stali terčem útoku hnutí Anonymous, které mimo jiné bojuje proti smlouvě ACTA s tím, že narušuje svobodu a soukromí lidí. Anonymous ale podle zasažených politiků ODS neměli problém porušit soukromí svých spoluobčanů.

Prasečina, polibte nám zadek. Takhle se ODS ohradila proti útoku na internetu
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Na internetu se opět objevil seznam členů ODS i s rodnými čísly, čísly mobilních telefonů, daty narození, e-mailovými adresami, údaji o členství, ale i přihlašovacími jmény a hesly. Politici napříč politickým spektrem útok odsoudili s tím, že se jedná o útok na soukromí a trestný čin.

K útoku se přihlásila hnutí pod názvy Anonymous a #TrollSec. Trestný čin spáchali prý kvůli nezájmu politiků o názor občanů České republiky.  „Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí. Proti ilegálnímu útoku na ODS podnikneme veškeré právní kroky,“ reagoval na událost mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

„Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat. My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zveřejníme další databázi s vašimi soukromými údaji," uvedli Anonymous a #TrollSec.

Ať si políbí zadek

Mezi politiky akt vyvolal většinou odsouzení. „Jsou to fakt hrdinové. Ať si Anonymous políbí zadek. Za své rodné číslo ani adresu se nestydím,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Europoslanec a člen Výkonné rady ODS Ivo Strejček se ale zlobí na stranickou centrálu, že neumí zabezpečit citlivá data členů ODS. „Považuji to za skandální. Jak nám může veřejnost věřit, že svým politickým programem a výkonem jsme garantem jejich bezpečnosti a svobod, když nedokážeme ochránit elementární bezpečnost a svobody svých členů,“ zlobil se europoslanec.

„Je to nechutné, protizákonné. Anonymous ukázali svou pravou tvář. Jsou to anarchisté, kteří stojí na druhé straně zákona. Doufám, že bude následovat trestní oznámení,“ reagoval místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

"Pro mě je velmi smutné, že krádež osobních dat někdo vydává za téměř hrdinství. Zneužití těchto dat je dle mého trestné. Každá zlodějna by měla být potrestána," říká první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Anarchisté a agresivita

„Je zjevné, že je to výrazně za hranou toho, pod čím si někteří představují svobodu a svobodné využívání internetu. Považuji to za neakceptovatelné, zřejmě i nezákonné a za prasečinu,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Podle poslance ODS Jaroslava Plachého Anonymous naprosto názorně ukazují, jak si představují demokracii, úctu k ústavě a zákonům této země. „Krást autorská díla a šlapat po svobodách občanů je podle nich povoleno. Zde by měly nastoupit orgány činné v trestním řízení. Každopádně Anonymous by se měli přejmenovat na Anarchymous. Lépe by to vystihlo jejich cíle a pracovní metody,“ podotkl poslanec.

Poslanec ODS Aleš Rádl míní, že útočníkem není Anonymous, ale nějaká jiná, jinak motivovaná parta. „Co se týče mne, tak moje údaje jsou beztak veřejné, takže mě to nijak neobtěžuje, ale jinak předpokládám, že cílem je nějak naštvat ostatní členy. S ohledem na nárůst agresivity různých jakoby nezávislých politických sdružení to může směřovat i ke skutečnému ohrožení osob, které se staly obětí tohoto útoku. Vzhledem k tomu, že neoprávněné nakládání s osobními údaji je trestné, předpokládám intenzivní vyšetřování ze strany policejních orgánů,“ obává se Rádl.

Senátor Petr Bratský považuje útok za porušení zákona. "Já jsem osoba veřejná, ale ostatní řadoví členové ODS mohou být znevýhodňováni, šikanováni, napadáni, obtěžováni reklamou, stalkery, politickými odpůrci a tak dále. Svět bez internetu si nelze představit. Toto je hrozba demokracie i civilizace," varuje senátor.

ODS a vládě nefandíme, ale tohle je sprosťárna

"Je to velký problém. Těžko říct, jak ODS zabezpečuje údaje svých členů, ale může se to přihodit i jinde. V tomto smyslu je nutné, aby základní registry, kde jsou data všech občanů a firem, byly zajištěny dokonale, aby se nestalo něco podobného jako s databází ODS," míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Akce vyvolala odpor i u těch, které v žádném případě nelze řadit mezi fanoušky ODS, spíše naopak silné odpůrce. „Je to sprosťárna. K tomu není co dodat,“ komentoval útok bývalý člen klubu VV a nynější člen poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Huml.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD se akt může obrátit i proti svobodě internetu. „S takovými kroky nesouhlasím. Je jiný způsob, jak vyjádřit odpor k politice ODS vlády. Předně vyzvat lidi, aby projevili svůj post u volebních uren. To je místo, kde lze změnit politickou reprezentaci. Odpůrci vlády se rovněž mohou zúčastnit demonstrací. Nyní se velká akce chystá na 28. dubna. Tam je možné projevit názory. Ale útoky na osobní údaje považuji za velmi nebezpečné. Může se to obrátit nakonec i proti svobodě na internetu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Štěch.

„Každý ví, že ODS zrovna nemusím, ale toto považuji za velmi neseriozní. Přesto to jsou údaje, které si, žel, dnes může opatřit kdokoli. Ochrana soukromých údajů jsou jen hezké řečičky, ale jsou k smíchu,“ reagoval senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který je vytrvalým kritikem vlády a zastal se i Holešovské výzvy.

Není to heroický romantický boj

Podle poslance ČSSD Davida Ratha má všechno své meze a tou mezí je pro něho soukromí. "Byl jsem terčem kritiky některých, že jsem zveřejnil jméno soudce, který rozhodl ve věci zdravotnických poplatků. Přitom šlo o číslo na soud a líčení je veřejné. Jsem proti tomu, aby si lidé lezli do soukromí," dodal poslanec.

„Rozhodně v tom nevidím nějaký heroický odboj, nebo romantické kybernetické bukanýrství. Prostě neférově sekundují v bitvě o informace a jejich ochranu,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

"To není věc názoru, ale záležitost dodržování či porušování zákona. Rub politiky je, že nemáme soukromí. Zveřejnění rodných čísel, ale pokud vím, je porušením zákona o ochraně osobních údajů a ten platí pro všechny," myslí si místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Podrobnosti neznám. Provokacím bych rozuměl. Zvláště nyní – ODS mi jistě promine. Ale vše má své meze. Aspoň mezi slušnými lidmi ve slušné společnosti. I když chápu, jak právě tohle tvrzení dostává toho času na frak. Hackeři překročili nejen hranice vkusu, ale již i zákon. Je to i poněkud kontraproduktivní s ohledem na jimi prezentované zájmy,“ sdělil poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Mluví o svobodě, ale jiným lidem ji upírají

Proti útoku se postavili i politici koaličních stran. „Je to nesprávné a zároveň paradoxní – lidé, kteří údajně bojují za odmítnutí smlouvy ACTA, zachování svobody a ochrany soukromí na internetu, svým jednáním tuto svobodu jiným spoluobčanům odpírají. Že jde o členy ODS, nehraje roli. Jsou to občané, kterým někdo bez jejich souhlasu vyvěsil osobní údaje na internet. To je nepřijatelné,“ zlobí se poslanec VV Viktor Paggio.

Podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši se jedná o porušení zákona a porušení soukromí. „Pro mě je to nepochopitelné už i proto, že právě proti porušování soukromí hnutí bojuje,“ dodal poslanec.

„Zveřejnění soukromé adresy a zejména rodného čísla je sprosťárna a domnívám se, že je to v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. Pokud je to tak, měl by viník nést odpovědnost,“ míní místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Poslance Starostů a nezávislých Stanislava Polčáka hackeři nepřekvapili. „Jejich kriminální aktivity by měly orgány činné v trestním řízení urychleně řešit,“ dodal poslanec.

„Je to nehorázné a je třeba to odsoudit,“ uvedl stručně exministr školství Josef Dobeš z VV. Jeho stranická kolegyně Lenka Andrýsová si myslí, že tato událost ukazuje, že je třeba věnovat větší pozornost kybernetické bezpečnosti. „Nelíbí se mi tyto způsoby vyjadřování nesouhlasu. Existují jiné cesty k tomu, jak jednat s politiky, a to nejen o smlouvě ACTA,“ doplnila poslankyně.

"To je hodně špatné. Kdo jim bude vadit příště?" prá se místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Nechává mě to klidným

Šéf NS-LEV 2011 Jiří Paroubek ale přijal zprávu s klidem. „Byl jsem tolikrát společně se svou rodinou vystaven zcela osobním útokům ODS, že mě to zcela nechává chladným. Zcela chladným,“ reagoval Paroubek.

Do své bývalé strany si dloubnul poslanec Michal Doktor. „Buď je to naprosto žalostná úroveň zajištění dat ODS, nebo pokus o získání voličského sentimentu pomocí řízené kauzy. Jen jako poněkud úsměvný dovětek uvedu fakt, že mi dodnes chodí nabídka projektů ´modrých slev´ pro Michala Doktora, do kterého jsem se nikdy nezapojil,“ sdělil poslanec.

Násilný lobbing

Podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové hnutí Anonymous stojí mimo zákon. „Věřím, že za to ponese následky. Jasně se zde ukazuje, že nejde o hnutí, které by chtělo nenásilným způsobem upozornit na některé problémy,“ míní Kohoutová.

"Je evidentní, že k tlaku na vládu jde využít i zcela nových forem a neochota vlády vyslyšet jiné názory přináší s radikalizací zákonitě i jejich zostřování. Zveřejnění rodných čísel však vnímám jako vážné a divím se, jak lehce jsou tyto základní identifikátory přístupné, zda bylo vše podle zákona správcem ošetřeno. A jsem hodně zvědav, zda takovýto odpor vyvolají i sociální dopady různých vládní (škrt)reforem," uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Myslím, že je potřeba postupovat standardně trestně-právním způsobem,“ míní poslanec ODS David Šeich.

„Nelíbí se mi žádná z forem násilného nebo úplatného lobbingu,“ odsoudila útok poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Škoda komentovat. Těžko chápat, že se nechají manipulovat,“ reagoval stručně poslanec ODS Václav Baštýř.

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera se jedná o nehorázné porušení ochrany osobních dat. „Očekávám, že policie zahájí vyšetřování,“ dodal Oberfalzer. Předchozím případem odcizení a zveřejnění dat členů ODS se zabývá policie. "ODS by se měla proti těmto zlodějům lépe bránit," míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…