Přeci nejste tak blbí, abyste naletěli ČSSD. Pravice už myslí na volby

04.01.2012 6:21

Letošní rok se stal strašákem, ještě dříve než začal. V posledních týdnech toho minulého jako by se nemluvilo o ničem jiném než o tom, jak krušné časy nás v roce 2012 čekají. Lidé je ať už právem či neprávem přičtou k tíži vládní koalici. A protože se na podzim uskuteční senátní i krajské volby, mnohé nasvědčuje tomu, že uspět v nich bude pro pravicové strany za stávající konstelace takřka nemožné.

Přeci nejste tak blbí, abyste naletěli ČSSD. Pravice už myslí na volby
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Připravte se, bude hůř, ozývá se ze všech stran už několik měsíců při hodnocení ekonomických vyhlídek pro rok 2012. Varovné hlasy ekonomů, politologů i sociologů doplnili hned začátkem roku dva členové vlády i její šéf. Ministr financí Miroslav Kalousek předpokládá letos pokles tuzemské ekonomiky až o dvě procenta. Podobně uvažuje premiér Petr Nečas a ministr práce Jaromír Drábek avizuje pro letošek historicky rekordní deficit důchodového účtu.

V dobách, kdy se hospodářství nedaří jako v tučných letech a lidé si musejí utahovat opasky, obvykle u voličů ztrácejí vládní strany. Těm se problémy ať už právem či neprávem přičtou na vrub. Pro ODS a TOP 09 to nejsou vůbec růžové vyhlídky vzhledem k podzimním krajským i senátním volbám. Mohou do té doby v atmosféře obav a nejistoty uklidnit voliče a přesvědčit je, že v nastalé mizérii jsou ony pořád ještě tou nejlepší volbou?

TÉMA: Krajské volby

Panika jako před živelnou pohromou

„Vznikla tu úplná hysterie. Samozřejmě, že krize je nepříjemná, protivná, ale ve skutečnosti jde o to, že buď bude nulový růst, nebo pokles ekonomiky do dvou procent. Ale tady se vytváří panika jako před živelnou pohromou. Skutečné problémy by nastaly, jedině kdyby došlo k systémovému kolapsu eura. To strašení ze všech stran je skutečně přehnané,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 František Laudát.

S výhledem k podzimním volbám věří, že přece jen významná část voličů se bude řídit vlastním rozumem a nepodlehne demagogii ČSSD. „Sociální demokracie je v takové situaci, v jaké byli komunisté, když sem přijel Gorbačov a říkal jim, že je konec. Ale oni tomu nevěřili. Tahle éra sociálního státu končí. Jen Bohuslav Sobotka nasadí tu svou vinylovou desku, jak říká Michal Doktor, a opakuje pořád to samé,“ přesvědčuje Laudát, že od ČSSD by nic dobrého nevzešlo.

Hejtmanům přeskočilo a z krajů si dělají pašalíky

Celkový úspěch či neúspěch ODS v podzimních volbách bude podle poslance Aleše Rádla záviset na tom, jak se podaří obhájit dosavadní působení na vládní úrovni. „ČSSD celkem jistě využije menší schopnost svých voličů orientovat se v tom, kam se vlastně volí, aby svou volební kampaň vedla, jako by se vedla parlamentní kampaň, a na to je třeba se argumentačně připravit,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Rádl.

„Osobně si myslím, že v těchto krajských volbách je možné konečně voličům nabídnout, že kraj bude především místem výkonu jednotné státní správy tak, jak to od samého začátku mělo být, ještě než hejtmanům přeskočilo a začali z krajů vytvářet něco na způsob vlastních zemiček nebo pašalíků, chcete-li,“ očekává poslanec ODS návrat k původnímu smyslu krajského uspořádání.

Na něco jako poplatky u lékaře už voliči nenaletí

Poslanec TOP 09 František Laudát doufá, že si lidé uvědomí, že krajské volby nesouvisí s celostátní politikou. „Snad Češi nejsou tak blbí, aby letos naletěli na něco podobného jako před čtyřmi roky na třicetikorunové poplatky u lékaře. Proto si nemyslím, že to na podzim bude nějaké bůhvíjak drtivé vítězství ČSSD,“ poukazuje Laudát, že se prosadil kapitalismus, a ten ekonomický systém se nezmění, ať bude v čele vlády Miroslav Kalousek, nebo Bohuslav Sobotka.

„Končí tištění peněz v celé Evropské unii včetně nás. Takže si nemyslím, že pravice musí na podzim nutně pohořet. Nehledě na to, že skutečnou pravicovou stranou z vládní koalice je jen TOP 09. Věci veřejné jí rozhodně nejsou, ale ODS také ne. Kupříkladu za Topolánkovy vlády byla ODS hodně umírněná středová strana. Faktem ale je, že tahle společnost až tak na pravicovou politiku stavěna není,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Ať se voliči zamyslí, co jim přinese silnější ODS

Zatímco TOP 09 při minulých krajských volbách ještě neexistovala, ODS se dočkala drtivé porážky. „Bude dost záležet na tom, jak krajští voliči zhodnotí smysluplnost pozičního či opozičního postavení ODS v té které krajské reprezentaci a vážně se zamyslí nad tím, jakou novou hodnotu jim může přinést případně silnější ODS v tom novém povolebním uspořádání,“ počítá poslanec Rádl s hodně přemýšlivým voličem.

Nečeká však, že by pravicová koalice zhoufovala před své šiky a před podzimními volbami by vystupovala jednotně s apelem na voliče, aby hlavně dávali hlas pravicovým stranám. „To, že by šly strany vládní koalice do krajského volebního soupeření jako spolupracující subjekty, si nemyslím. To spíš opak bude pravdou,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Rádl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…