Předčasné volby: Zjistili jsme, jak kdo bude hlasovat

25.06.2013 11:20

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman v pondělí potvrdil, že chce jmenovat vládu odborníků. ParlamentníListy.cz oslovily drtivou většinu poslanců, zda budou v případě vzniku vlády odborníků hlasovat pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

Předčasné volby: Zjistili jsme, jak kdo bude hlasovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

Zeman sám předpokládá, že pokud budou předčasné volby, vláda bude mít zhruba tříměsíční funkční mandát.

Výběr ministrů a dalších spolupracovníků je pak dle Zemana plně v rukou premiéra. „Podle Ústavy si předseda vlády vybírá své spolupracovníky a pevně věřím, že ve vládě odborníků by přímo nebo nepřímo opravdu měli být zastoupeni zástupci obou důležitých stran sociálního smíru,“ uvedl také Zeman.

Dva ze Zemanových poradců jsou členy tripartity - předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil a šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Premiérem se pravděpodobně stane Jiří Rusnok.

Založí Zeman v ČR prezidentský systém?

„Otázka stojí přece jinak. Kdo zajistí požadované pohodlí pro vládu Miloše Zemana a vymknutí z ramene takového projektu jako dostavba Temelína? Pokud si strany, a hledím nyní především na Bohuslava Sobotku, nechají vyrazit trumfy, pak je tu prezidentský systém a basta. Sobotka je snad dost chytrý, aby pochopil, že ponižováním paní Němcové si Zeman chystá jeho. Sobotka přeci může a bude slyšet: 'No, je-li někdo kandidát, pak není víc než kandidát. A úřednická vláda povládne, a to i po volbách, jak dlouho bude potřeba. Kdyby byl Sobotka státník a chtěl by zachovat soutěž parlamentních stran, stojí teď vedle Němcové, Kalouska a Peake,“ odpověděl na dotaz ParlamentníchListů.cz nezařazený poslanec Michal Doktor.

KSČM i ČSSD Miloše Zemana v boji o Hrad v druhém kole podpořily, přesto si nepřejí, aby do řádného termínu voleb vládla jmenovaná vláda odborníků a podpoří rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

Dle ČSSD nelze vládnout bez mandátu

„ČSSD trvá nadále na nových volbách jako nejlepším možném řešení krize. Budeme hlasovat pro rozpuštění sněmovny,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bohuslav Sobotka.

„Prozatímní vláda může být pouze do předčasných voleb. Bez podpory sněmovny bude bezzubá a de facto nemohoucí. Potřebujeme vládu se silným mandátem a většinou ve sněmovně, proto je potřeba hlasovat pro předčasné volby co nejdříve,“ míní místopředseda ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Nejčistším řešením současné vládní krize jsou předčasné volby a věřím, že i přes prezidentem jmenovanou úřednickou vládu k nim můžeme dospět. Každé jiné řešení než nové volby je špatné. Ať voliči sami rozhodnou, jakou vládu si přejí. Proto budu hlasovat pro rozpuštění sněmovny,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václava Votava.

„Budu hlasovat pro rozpuštění sněmovny v každém případě, i kdyby prezident jmenoval premiérem třeba čerta. ČR potřebuje stabilní vládu s důvěrou občanů a podporou sněmovny, aby prosadila své návrhy zákonů. Chápu pana prezidenta, že pravděpodobně pověří sestavením vlády nějakého nestraníka. Vláda odborníků by mohla připravit návrh rozpočtu, který by nová vláda vzešlá z voleb případně upravila a schválila by jej nová sněmovna. Cokoli je lepší než pokračování vlády ODS,“ říká poslanec Adam Rykala.

„Již jsem patřičný glejt podepsal. Zřejmě i na rozdíl od pana prezidenta si nemyslím, že je  čas na plané manévrování či zbytečné demonstrace síly. Staré lékařské pravidlo říká, že hnis je třeba vypustit. A to znamená říznout,“ myslí si poslanec Jiří Koskuba.

„Bez mandátu od voličů a podpory sněmovny nemůže nová vláda zvládnout ekonomický propad způsobený vládnutím současné pravice, proto jsou nutné volby,“ míní poslanec Richard Dolejš.

Rozpuštění sněmovny dle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz podpoří ještě poslanci ČSSD Jeroným Tejc (předseda poslaneckého klubu), místopředseda ČSSD Michal Hašek, místopředseda sněmovny Jan Hamáček, Roman Váňa (místopředseda poslaneckého klubu), Pavel Ploc, Ladislav Šincl, Pavel Antonín, Miroslav Váňa, Václav Zemek, Jaroslav Vandas, Jiří Petrů, Václav Neubauer, Karel Černý, Jaroslav Foldyna, Ivan Ohlídal, Miroslava Strnadlová, Antonín Seďa, Václav Klučka.

„Pan prezident zatím nejmenoval žádnou vládu, proto je nyní předčasné se vyjadřovat. V souladu s vyhlášením ČSSD preferuji předčasné volby,“ uvedl poslanec Pavel Holík.

„Počkejte, než se prezident definitivně vyjádří. Zatím je mnoho kdyby,“ reagoval poslanec Stanislav Huml.

Úřednická vláda má dle KSČM smysl do podzimních voleb

„Ano, podpoříme rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Nemění se nic na tom, že to neřeší pád vlády. Je potřeba nové legitimní sněmovny,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Prioritou KSČM jsou co nejrychlejší předčasné volby, v každém případě,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše má úřednická vláda smysl pouze s mandátem do podzimu. „Jinak to ztrácí smysl. Úkol sehnat 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny trvá,“ dodal Dolejš.

„Vládu je nutné v této nepřehledné situaci vrátit lidu a vyhlásit volby,“ argumentuje poslanec Miroslav Opálka.

Rozpuštění sněmovny podle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz podpoří ještě poslanci KSČM Petr Braný, Alexander Černý, Soňa Marková, Milada Halíková, Josef Šenfeld, Jan Klán, Marie Nedvědová či Stanislav Grospič.

Ti argumentují tím, že je potřeba mít novou sněmovnu s důvěrou občanů a vládu s důvěrou sněmovny. Úřednická vláda by neměla mandát.

„Konečnou odpověď mohu dát, až proběhne pověření premiéra a jednání klubu KSČM. Zatím preferuji předčasné volby,“ reagovala poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

TOP 09 rozhodne. Kníže pro volby

TOP 09 podpoří dle vyjádření některých svých poslanců i předsedy předčasné volby. „Ihned,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, zda bude hlasovat pro rozpuštění sněmovny, když bude jmenována vláda odborníků.

„Opakovaně říkám, že než úřednickou vládu bez opory v demokratickém parlamentním systému, tak raději předčasné volby,“ řekla redakci místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„TOP 09 preferuje pokračování koalice na současném půdorysu. Pokud to nebude možné, pak jsou nejvhodnějším řešením předčasné volby,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Mou prioritou bylo stabilizovat situaci a pokračovat v naplňování programu stávající vlády a TOP 09. Takzvaná úřednická vláda je horší variantou než předčasné volby,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

„Ano, v případě úřednické vlády raději předčasné volby. Nedávno jsme tu měli jednu takovou vládu pod vedením Jana Fischera. Za její úžasnou nečinnost například ohledně fotovoltaiky platíme dodnes a ještě dlouho budeme. Připustit opakování téhož by byla krajní nezodpovědnost,“ říká poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Nevím, s jakým programem sice taková vláda před sněmovnu předstoupí, ale preferuji řešení politické odpovědnosti vlády a následně její předstoupení před voliče. Úřednická vláda se zodpovídá jen Hradu, nebude se obhajovat před lidmi,“ míní místopředseda STAN a poslanec Stanislav Polčák.

„Vaše otázka je předčasná a uvidíme, jak se doopravdy pan prezident rozhodne a jaká bude následná reakce sněmovny,“ reagoval poslanec Václav Kubata.

Neodsuzujme "Zemanovu" vládu předem, říká Skokan z VV

Pro předčasné volby budou hlasovat pravděpodobně i poslanci Věcí veřejných. Alespoň Josef Novotný či Jiří Štětina to redakci potvrdili.

Poslanec a místopředseda VV Petr Skokan ale „Zemanovu“ úřednickou vládu apriori neodmítá. „Z údajné uvažované úřednické vlády jsme ještě neslyšeli jediné jméno. Proč ji tedy předem už někteří odsuzují? Bojí se snad, že by mohla být horší než vláda současná? Se zájmem očekávám, s jakými jmény pan prezident přijde a pak se budu rozhodovat. Paušální odsuzování předem neuznávám. Jinak také stále podporuji myšlenku, aby ještě před svým rozpuštěním tato sněmovna schválila zákony o přímých volbách. To je jediná naděje, jak po nových volbách zabránit opakování starého marasmu,“ řekl redakci. 

ODS se voleb bojí

ParlamentníListy.cz oslovily drtivou většinu poslanců ODS, zda budou v případě jmenování vlády odborníků hlasovat pro předčasné volby. Odpovědělo ale minimum poslanců.

„Zatím pan prezident vládu úředníků nejmenoval. A navíc, pokud je pan prezident demokrat a já pevně věřím, že ano, pak je-li deklarováno, že případná vláda Mirky Němcové má dostatek hlasů a úřednickou vládu nepodpoří žádná parlamentní strana, tak nepošle ČR do období velké nestability s úřednickou vládou na pár týdnů,“ reagoval ministr zemědělství a poslanec Petr Bendl.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš uvedl, že rozhodně bude v případě jmenování úřednické vlády hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Boris Šťastný je zase spíše proti předčasným volbám. Jana Černochová a David Šeich vyčkají na jednání poslaneckého klubu strany. Šeich je ale proti rozpuštění sněmovny.

„Počkám na rozhodnutí klubu, ale předčasné volby jako řešení nevidím,“ říká poslanec Pavel Bém.

Poslanec Pavel Drobil uvedl, že se vyjádří až v okamžiku, kdy skutečně prezident jmenuje úřednickou vládu.

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek potvrdil, že bude se svým kolegou hlasovat pro rozpuštění sněmovny.

120 hlasů

Ostatní poslanci zatím nereagovali. ParlamentníListy.cz již informovaly, že ODS se bojí voleb jako „čert kříže“, neboť při současných preferencích bude mít patrně dost špatný výsledek. ODS rovněž chtěla zachovat současnou koalici.    

Pro předčasné volby stačí 120 hlasů ve sněmovně. Pokud bude pro rozpuštění sněmovny hlasovat ČSSD, KSČM a jak se zdá i TOP 09, měly by mít těsně 122 hlasů. K tomu přibudou ještě pravděpodobně hlasy VV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…