Příběh Hany, kterou drtili exekutoři, má dobrý konec. Tisíci dalších však dál zmítá beznaděj

20.10.2013 5:32

PŘÍBĚH Před časem přinesly ParlamentníListy.cz příběh bývalé učitelky, dnes ženy v invalidním důchodu, která spadla do exekucí a nevěděla kudy kam. Dnes je na místě napsat, že se snad vše začalo v dobré obracet – ne proto, že by tato žena docílila změny v zákonech, které chápe jako nezbytné, ale proto, že se našla mecenáška, která jí nabídla finanční pomoc. Boj proti exekucím ale nevzdala a nyní, v předvolebním čase, se obrátila i na různé politické strany.

Příběh Hany, kterou drtili exekutoři, má dobrý konec. Tisíci dalších však dál zmítá beznaděj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Sedmačtyřicetiletá Hana z Prahy 4 se dostala do spárů exekucí a exekutorů po vážné nemoci. Tehdy žádala po vyčerpání finančních rezerv o pomoc v hmotné nouzi, abych měla na placení povinných plateb na bydlení. „Nikdy před tím jsem žádné dluhy neměla, řádně jsem pracovala a státu nedlužím ani jednu korunu. Ve své péči jsem měla nezaopatřeného syna. Pomoc v hmotné nouzi jsem nedostala, posuzován byl pouze můj příjem na základě životního minima bez ohledu na mé povinné výdaje spojené s bydlením,“ prozradila ParlamentnímListům.cz začátky svých trablů, které postoupily až k osudovým chvílím.

Po té, co článek s jejím příběhem na ParlamentníchListech.cz vyšel, se na ni a web, který za tím účelem založila, začali lidé obracet ve své zoufalé a beznadějné situaci se však dostavil i trest - v podobě anonymního telefonního hovoru, který se ji prý snažil zastrašit. „A po krátké době přišel další trest. Kvůli jedné exekuci z částky zhruba 5 000 korun, navýšené na skoro 50 tisíc korun mě náhle přišlo oznámení o změně exekutorské kanceláře, která ji vymáhá, s požadavkem uhrazení celé částky do několika málo dnů s telefonním ujištěním, že jinak mi přijde návštěva exekutorů domů. Byl to doslova boj s časem, oslovování i různých politiků a žádostí o pomoc, či podpoře v boji proti exekucím, avšak výsledek byl stejný: Snažíme se, ale nemůžeme dělat nic. Následovala bezmoc a beznaděj,“ popsala vyhrocené okamžiky Hana z Prahy 4.

Neziskovky a různé poradny? Nikdo vám nepomůže...

A dodala, že je krásné, jak se nabízí různé pomoci neziskových organizací, bezplatných právních poraden a iniciativ. Jenže ve výsledku vyjde vše nastejno. „Nikdo vám nepomůže. Posune vás jen k obecným radám, kdy ve výsledku zaplatit vše stejně musíte, nebo se obraťte na placenou advokátní kancelář. Pokud je vaše exekuce neoprávněná, podejte žalobu k soudu. Jenže žalobou stejně nelze zabránit exekutorovi v plnění exekuce, byť je neoprávněná! Předesílám, že i na jedinou exekuci je dlužníkovi rázem zablokován účet, exekučně zastavená nemovitost a exekučně je krácen i jakýkoli příjem. Kde pak vzít finance na obranu, na kterou mají mít lidé ze zákona nárok a přitom nadále dál řádně hradit povinné měsíční platby a ještě udržet existenci i nezaopatřeným dětem? Poukazuji i na skutečnost, jak i z malé dlužné částky  za podpory exekutorských zákonů je vymáhaná částka navýšená až několikanásobně, kdy ani při snaze dluh umořit, nemají šanci se ze čarovaného kruhu dostat. A i když se snaží dluh hradit, ten jim však naopak narůstá o další úroky, úroky z úroků apod. Jako příklad uvedu případ, kdy se počáteční dlužná částka 28 000,-korun navýšila Exekučním příkazem na bezmála půl milionu korun,“ zmínila dále sedmačtyřicetiletá invalidní důchodkyně Hana.

Po marném boji, který vedla a současném postupném zjišťování katastrofálních dopadů na řadu dalších poškozených lidí, včetně jejich sebevražd, se proto Hana rozhodla veřejně bojovat nejen za sebe, ale i za ostatní lidi potýkající se nehoráznými exekucemi po česku.

„Poukazuji i na to, že do exekuce se může dostat prakticky kdokoliv, neboť jsou běžně na internetu zveřejňovány i citlivá data lidí včetně rodných čísel, adres i jejich podpisů, a to státními institucemi, stačí nahlédnout např. na stránky insolventních správců, nebo si dojít na Katastr nemovitostí, kde každý může nahlédnout, nebo si nechat pořídit kopie např. kupních, nebo darovacích smluv naprosto cizích lidí. Jelikož se dají uzavírat různé půjčky, zejména nebankovní jen po telefonu, nebo internetu, může být zadlužený naprosto každý, aniž by o tom vůbec věděl. Nemohu se smířit, že je vláda k těmto faktům lhostejná,“ svěřila se ParlamentnímListům.cz dále.

Dobrý konec? Pomohla žena jménem Julie...Co ale ti ostatní?

Popsala i to, že její situace se vyhrotila natolik, že byla ve fázi, kdy ji i proti její vůli začaly ovládat myšlenky k tomu nejhoršímu. „Tolik, tolik moc rozumím lidem, kteří díky bezmoci proti exekucím bezvýchodnou situaci vyřešili sebevraždou. Ačkoli nemám ještě zcela vše vyřešené, z toho nejhoršího nebezpečí se mi po zveřejnění mé zkušenosti na webu ParlamentníchListů.cz dostalo pomoci od jisté paní Julie, která nezaváhala ani na okamžik a ihned mi naprosto nezištně pomohla. Paní Julii bych tímto ráda velmi poděkovala, jedná se o velmi charakterní a vzácnou ženu. Jen díky ní se mohu i nadále věnovat dalším aktivitám v boji proti likvidačním exekucím a díky celému tomuto procesu, kterým si řadu let procházím, mne to naopak ještě více motivuje k tomu, abych na tuto problematiku poukazovala ještě více za účelem dosažení nápravy v tomto doslova nekontrolovatelném zvěrstvu. Vnímám pomoc paní Julie jako dar, který musím zhodnotit zejména ve prospěch všech ostatních stejně, nebo podobně trpících lidí v zajetí exekutorského hyenismu. Svou aktivitu a tento boj rozhodně nevzdám. Tedy mne celý proces posunul opět o něco dál,“ prozradila dobrou zprávu paní Hana.

V současnosti prý již jedná i s několika důležitými osobami, které mi nabídli konkrétní pomoc v záměru změnit, nebo zrušit tuto exekuční likvidační legislativu, která je podle ní v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod.

Oslovila politické strany a ty shodují - změna je nutná. Vydrží jim to i po volbách?

„Dále jsem s odstupem času využila předvolební období a opět jsem oslovila jedenáct politických stran a hnutí se stejným dotazem na exekuční problematiku i na jejich činnost v této otázce po volbách. (ODS, TOP09, KSČM, ANO 2011, ČSSD, Úsvit přímé demokracie, ZEMANOVCI, ZELENÍ, SVOBODNÍ, SUVERENITA A ZMĚNA 77).

„Ty odpovědi oslovených politických stran a hnutí jsou skutečně velmi zajímavé. Nejenže je zajímavé, kdo z oslovených stran vůbec odpověděl, ale i v jakém rozsahu. Avšak ve své podstatě se všechny, ať pravicové, nebo levicové strany shodují, že s exekucemi v této podobě nesouhlasí a je třeba změny. Některé politické strany dokonce velmi podrobně popsaly, čeho by se změny měly týkat. Jelikož jsem politicky nestranná, odpovědi jsou zveřejněné na mém webu a plně ponechávám všem lidem, aby si utvořili svůj názor. Otázka zní, pokud jsou nyní všechny tyto politické strany stejného, nebo velmi podobného názoru i předsevzetí a slibují v exekučních zákonech změnu, proč se doposud změny nepodařily prosadit a zda se nyní nejedná opět jen o předvolební sliby, které jsou součástí předvolební kampaně? Jaká bude realita i jejich úsilí po volbách? Nebo si nová vláda a poslanci raději počkají, až se vyvolá veřejná sbírka a podá se hromadná žaloba k Evropskému soudu s požadavkem na odškodnění všech poškozených? Prozatím věřím, že k takové ostudě naší nové vlády a poslanců nebude muset dojít, avšak i s touto příp. variantou počítám. Uvědomuje si naše vláda a poslanci, jak jsou tyto exekuční zákony skutečně destruktivní i pro nevinné lidi a kolik set tisíc lidí má naprosto zničené životy? Lidé by si měli skutečně uvědomit, kdo souhlasil s uzákoněním této legislativy a pečlivě zvážit, komu dají svou důvěru ve volbách,“ myslí si a apeluje Hana.

Každý desátý Čech má tu smutnou zkušenost

S velmi nepříjemným postihem formou exekuce (kdy je zablokován majetek, plat i bankovní účty a další případné finanční zdroje) se setkal během svého života každý desátý Čech, včetně kojenců i důchodců (ti mají bezmála v sedmdesáti tisících případech obstavené důchody právě kvůli exekuci). Denně je u nás nařízeno 2000 dalších exekučních příkazů. Pokud se přepočte toto číslo na 24 hodin denně, vychází to tak, že každých pět minut se zrodí další exekuce… 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…