Přijdeme kvůli sKartě o sociální dávky? Lidé v exekuci se bojí

19.06.2012 20:52

PŘÍBĚH Již jen pár týdnů zbývá do okamžiku, kdy začne stát vydávat takzvanou sociální kartu. Dostanou ji všichni příjemci sociálních dávek včetně podpory v nezaměstnanosti nebo rodičovského příspěvku, výjimkou zůstanou jen důchody a nemocenské dávky. Z novinky mají velké obavy lidé v exekuci. Obávají se toho, že jim exekutoři budou moci vzít více než dosud.

Přijdeme kvůli sKartě o sociální dávky? Lidé v exekuci se bojí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Paní Hana z Prahy 8 je v nepříjemné situaci, protože je v exekuci za několik menších nesplacených pohledávek, které však narostly do sumy přesahující sto tisíc korun.

„Chodila jsem do práce, ale když mně tam postupně přišly tři příkazy k exekuci, koukali tam na mě jako na nějakého vyvrhele – a to i přesto, že ta exekuce byla ve všech třech případech za černou jízdu v MHD. Dvakrát ještě z doby, kdy jsem nebyla ani plnoletá. Ano, moje hloupost, jenže platit za hloupost takhle zničující formou, když ti, co si nabrali úmyslně velké půjčky s tím, že je splácet nebudou, jsou v klidu? Opravdu to cítím jako velkou nespravedlnost. O to větší, že nakonec, když se propouštělo, byla jsem já kvůli asi zřejmým pochybnostem, co jsem asi za člověka, když mám tolik exekucí, propuštěná. A samozřejmě jsem to dostala uvedené i na zápočtovém listu, aby se náhodou exekuce nepřerušila a mohla ni být strhávána hned při první možné příležitosti,“ posteskla si ParlamentnímListům.cz Hana. Příjmení, ani místo, kde pracovala, upřesnit nechtěla.

Více příběhů ZDE

Pracovat a být stejně bez peněz, nebo pobírat dávky?

Hana začala okamžitě po propuštění hledat novou práci. „Když ale víte, že z exekuovaného platu dostanete jen pár korun nějakého životního či existenčního minima tak, že máte problém zaplatit i nájem, nemluvě o tom, že vám nezbývá ani na jídlo, tu motivaci hledat práci postupně ztrácíte. Zvlášť, když kolem sebe vidíte lidi pobírající sociální dávky, evidentně též zadlužené, na které nikdo nemůže a mají de facto větší příjem než vy,“ svěřila se dál Hana. To, že jí dluhy nikdo nevymaže, moc dobře ví.

Nezaměstnaná je už několik měsíců. Přiznává, že občas vezme načerno nějakou brigádu a z toho si dělá rezervy na „horší časy“. A horšími časy paradoxně má na mysli ty, kdy nastoupí do práce.

sKarta  jako jednodušší cesta k sociálním dávkám?

Vzhledem k novince, která má začít fungovat od letošního léta – takzvané sKartě (sociální kartě) – má paní Hana obavy, že se ty časy už blíží. Proč? Zatímco totiž návrh exekuce na většinu sociálních dávek vloni zamítl Senát, na peníze z sKarty se exekutoři už ovšem dostat mohou.

„Zatím mně chodily peníze složenkou. Byla to jediná cesta, jak je dostat, protože mám obstavený i bankovní účet, a pokud bych si založila nový, dopadlo by to během několika dnů také tak. Pokud tato forma platby sociálních dávek končí, bude mě zase čekat živoření. Já vím, že mě hodně lidí odsoudí, že se tomu vyhýbám, jenže já prostě nevím, jak ještě další dlouhé měsíce ustojím balancování nad tím, zda zaplatit nájem a nemít už na celý měsíc ani korunu (cca 200 korun jí prý zbývá) nebo nezaplatit nájem a riskovat ztrátu střechy nad hlavou. Přestěhovat se k někomu na to období nemůžu – nemám ke komu a navíc – i kdyby tomu tak bylo, vystavovala bych takovou osobu riziku, že i jemu přijdou exekutoři zabavit majetek. Vím, že se to tak děje,“ popisuje Hana a z příštích měsíců velké obavy.

ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, zda jsou Haniny obavy oprávněné.

Ministerstvo uklidňuje: Nic zásadního se nezmění 

„Sociální dávky, které vyplácí Úřad práce ČR, a ze kterých lze provádět exekuce, jsou dávky státní sociální podpory, které jsou vypláceny opakovaně. Tedy rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči. Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky pro osoby se zdravotním postižením, včetně příspěvku na péči, jsou výkonem rozhodnutí nepostižitelné. Výplata těchto dávek prostřednictvím sKarty bude zajištěna v souladu s uvedeným. Účet, ke kterému je vázána sKarta, je ale účtem technickým. Při exekuci z výše uvedených sociálních dávek se proto postupuje podle občanského soudního řádu výlučně formou srážek ze mzdy a jiných příjmů,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Táňa Kozelková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Odkázala poté na webové stránky MPSV (socialnireforma.mpsv.cz/cs/).

Tam se dají najít i detailnější odpovědi. Pokud však zůstaneme u exekucí, je zde zdůrazněno, že povinnému (člověku v exekuci) se z dávky sráží určitá stanovená částka, kterou plátce jiného příjmu (v těchto případech ÚP ČR) poukazuje místo příjemci dávky oprávněnému (tj. věřiteli) na základě exekučního příkazu.

„Konstrukce výpočtu tzv. „nezabavitelné částky“, která nesmí být povinné osobě při výkonu rozhodnutí sražena, vychází ze dvou parametrů - částky životního minima a z normativních nákladů na bydlení,“ uvádí se dále na webu MPSV.

Vše bude nadále podle práva, exekutoři budou moci jen na některé dávky

Vyplývá z toho tedy, že v případě exekucí by se v podstatě nadále nic měnit nemělo. Mohou se exekuovat pouze dávky, u kterých to dovolují platné právní předpisy (dávky státní sociální podpory, které jsou vypláceny opakovaně), jiné dávky nikoli. V případě takovéto exekuce musí vždy příjemci dávek zůstat nezabavitelná částka.

Do jaké míry jsou tyto informace pro paní Hanu dobrou zprávou, ukáže čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…