Přítel Karla Kryla: Kalousek patří k tomu nejhoršímu

28.03.2012 4:20

JINÝMA OČIMA Český básník, nakladatel, literární kritik, mecenáš a politik Daniel Strož, který v roce 1968 emigroval do Západního Německa a přátelil se zde s básníkem a písničkářem Karlem Krylem, a po Listopadu 1989 byl europoslancem za KSČM, se vyjádřil k současné politické situaci v České republice.

Přítel Karla Kryla: Kalousek patří k tomu nejhoršímu
Foto: Archiv
Popisek: Daniel Strož

Strož podepsal Holešovskou výzvu. Ministr financí Miroslav Kalousek o ní uvedl, že se jedná o hnutí, které ohrožuje demokracii. Toto vyjádření se ale Strožovi nelíbí.

Plná ústa demokracie

„Co říká pan Kalousek je naprostý nesmysl. Pan Kalousek by si měl Holešovskou výzvu pozorně přečíst. To není nic proti demokracii. Já jsem to podepsal, protože text výzvy je velmi jasný a srozumitelný na rozdíl od traktátů některých stran, které nečtou ani jejich vlastní členové. Je zde skupina lidí, která se nedere k moci, ale jednoduše říká, že takhle už to dál nejde a říká, aby se lidi sjednotili, aby to nějak změnili,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strož.

Pravicoví politici ale namítají, že lidé je zvolili na čtyři roky a nelze zrušit ústavní proces. „Když vláda neplní, co slíbila, tak i když je to během jejího volebního mandátu, tak lidé mají právo vyjádřit svůj názor. Tady si někdo představuje demokracii tak, že je zvolený papaláš v momentě, kdy se dostane k moci, tak si bude dělat, co chce, bez ohledu na to, co před tím sliboval. A lidi musí držet pusu,“ zlobí se básník.

„Demokracie má kde kdo plná ústa, ale spousta lidí ani neví, co demokracie je. Pokud lidé nejsou v tomto systému kapitalistickém, či ho může každý nazývat, jak chce, s něčím spokojeni, mají právo prosadit svůj názor. Nástrojem na to mohou být odbory či různá uskupení a občanské iniciativy. Když budou sedět a čekat, co páni nahoře rozhodnou, nic se nezmění a ničeho se nedočkají,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Strož.

Soukromé vlastnictví ano, ne diktátu nadnárodních korporací

Podle něho odbory mají nyní práva poměrně veliká, ale jsou bezzubé. „Naše odbory jsou takové jalové. Nejsou dost průbojné. Jak dlouho to trvalo, než se odbory rozhoupaly a vyzvaly ke spolupráci Holešovskou výzvu. Ty odbory měly začít konat dřív, než vznikla nějaká Holešovská výzva. Jsou tu od toho,“ zkritizoval odbory Strož.

Ten sice kritizuje současný ekonomický systém, ale uznává princip soukromého vlastnictví a ani KSČM tento princip nepopírá a žádné znárodňování nehrozí a není řešením. Spíše si myslí, že by si měl stát posvítit na nadnárodní korporace, které jsou velmi mocné a ovlivňují politiku.

„Samozřejmě uznávám soukromé vlastnictví a mohu dokonce potvrdit, ačkoli jsem nestraník, že KSČM, za kterou jsem byl europoslancem, tak neprosazuje žádné znárodňování. To patří minulosti, to nepatří do současné doby. Ale není možné, aby nadnárodní koncerny, které ekonomiku ovládají, se dostávaly navrch nad politiku a ovládaly ji. To platí ale v celé Evropě. Politici jsou dnes jacísi vykonavatelé toho, co vyhovuje těm koncernům, a to je špatně. To je cesta ke korupci a podobně. Koncerny a kapitál korumpují politiku. Tomu se musí zabránit. Je také problém, že zde žádná skutečná demokracie nikdy nevznikla,“ myslí si bývalý europoslanec.

Spadla mi brada

Lidé si ale současnou vládu zvolili v demokratických volbách. Jak na to ale odpovídá Daniel Strož? „Lidé si vládu zvolili, ale prozřeli, že to, co si zvolili, je něco úplně jiného, než se jim slibovalo. Podívejte se na Věci veřejné, co naslibovaly. Nakonec se ukazuje, že to není klasická politická strana, ale organizovaná skupina, prosazující své zájmy, a boj proti korupci byla fasáda. Když člověk viděl ten proces, tak nechtěl věřit, že tohle, co tam vypovídalo, řídí tento stát. To člověku spadla brada,“ zlobí se literát.

„Jestliže lidé prohlédnou pravdu, tak je pochopitelné, že nebudou čekat na konec volebního období a řeknou si: ´vy jste nedodrželi slib a my vám jdeme ukázat, že to takhle nechceme.´ Ale pak můžeme vést filozofickou a teoretickou diskusi, co to pravá demokracie je a zda byla někde uskutečněná. Pak bychom došli třeba k tomu, že stejně jako nikde nebyl uskutečněn socialismus v pravém slova smyslu, tak ani nikde nebyla demokracie. Jsou systémy, které se demokracii více či méně blíží. Ideál demokracie v praxi neexistuje nikde,“ míní bývalý politik. Podle Strože korupci nahrává to, že systém je neprůhledný a nikdo není za nic odpovědný.   

Kalousek bere lidem peníze a ekonomika trpí

Daniel Strož zhodnotil i ministra financí Miroslava Kalouska a jeho počínání. „Ten člověk fakticky patří bohužel k tomu nejhoršímu. To je člověk, který sedí u nějaké kalkulačky a když mu to nevychází, tak to řeší skrze jednoduché počty, že tady zvýšíme daně a tak dále, ale takhle to nefunguje. To je naprostý nesmysl. On poškozuje celý systém. Systém tržního hospodářství může fungovat jedině v případě, že funguje trh. To znamená nabídka a poptávka. Když lidé mají prostředky, které mohou utrácet, tak ten cyklus funguje, pokud to ale někdo přetne, tak to celé zamrzne,“ varuje pro ParlamentníListy.cz Strož.

A kritizuje konkrétní Kalouskova opatření, hlavně zvyšování daní. „On zvedne daň na pohonné hmoty a my teď máme jedny z nejdražších pohonných hmot v Evropě. Díky tomu ztrácíme miliardy, protože pak u nás nikdo netankuje. Kdybychom měli nízkou spotřební daň či nízkou DPH, tak by to fungovalo opačně a lépe. Lidé by více utráceli, více by se vyrábělo a více peněz by šlo do státního rozpočtu. Takto se akorát zvýší daně, odírají se naši lidi, ekonomiku tu dusí a nakonec Kalousek nevybere nic. Zvyšování daní bere lidem peníze, které by mohli uplatnit v ekonomice. Potraviny jsou tu teď dražší než V Německu. Byl jsem minulý týden v Řeznu, tam stojí vajíčko v přepočtu 2,90, ale u nás pět až sedm korun. Nakonec to pak nikdo nebude kupovat. Obchodníci nebudou mít zisk, lidé zboží a stát nezíská peníze z daní,“ zlobí se na Kalouska Strož.

Nahrávky a politický boj

Daniel Strož se vyjádřil i k nahrávkám odposlechů Romana Janouška a Pavla Béma. Je mu podezřelé, že se objevily až po letech. Bez ohledu na jejich obsah si myslí, že jde o politický boj. „Jedná se o politický boj a takové věci se dostávají ven, když si je někdo nashromáždí, a využije je ve chvíli, kdy se mu to hodí. Je to něco skutečně hnusného. Na druhou stranu v tomto neprůhledném systému se nedá čekat nic jiného. Kdyby byla politika průhlednější, tak by k takovým odposlechům a aférám nemuselo vůbec docházet. Korupce se bude vyskytovat v každém systému, ale čím je to průhlednější, tím je těžší někoho korumpovat. Namísto transparentnosti pak nastupují různá vydírání a takové nahrávky a kompromitování,“ říká ParlamentnímListům.cz Strož.

Ten má sám zkušenost s tím, když ho jako exulanta odposlouchávaly bezpečnostní orgány ČSSR, když telefonoval disidentům. „Když exulanti telefonovali s kolegy z disentu přes hranici, tak jsme nejprve pozdravili ty, co nás odposlouchávali a připomenuli jim, aby si nezapomněli zapnout přístroje. Tenkrát tam člověk slyšel ještě různé pískání a rušení. Dnes lze odposlech zjistit již hůře,“ smál se Strož.

„Já ale vždycky říkám: ať mě odposlouchává, kdo chce, já si stojím za svým. Odposlechy se používají i v jiných zemích. Záleží, jestli se to využije, či zneužije. To je velký otazník,“ dodal Strož.

Havel a Klaus to podcenili. Nastal nepořádek

Strož si myslí, že po listopadu ´89 zde nastala do značné míry anarchie a chaos, zatímco v demokracii by podle něj měl být pořádek. Toto podle něho Václav Havel a Václav Klaus podcenili, protože sami neměli zkušenosti s fungováním demokratického systému.

„Demokracie má být pořádek, a ne nepořádek, ne ta anarchie, která tady z části po převratu vznikla. Tady teď vidíme jenom výsledky toho, co začalo před 22 lety. Kvalita politiků se navíc neustále snižuje. A dnes máme to, co máme. Každý vidí, že to takto není dál možné a že stojíme na křižovatce, kam dál. Kdybych měl vyjmenovat politiky, kteří dělají politiku jen pro své obohacení, tak to by byl dost dlouhý seznam. Chybí jakékoli ideje, neprosazují zájmy občanů, ale zájmy své,“ dodal Strož.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…