Proč se to jen dostalo ven: Velikonoční útoky Kalouska a Klasnové

09.04.2012 16:33

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslankyně Kateřina Klasnová (VV) jsou ve válce i na Velikonoční pondělí. Druhá jmenovaná ministra označila za hulvátského matadora, Kalousek jí obratem invektivu vrátil s tím, že její vyjádření jsou pouze ukázkou nestoudného politického stylu Věcí veřejných.

Proč se to jen dostalo ven: Velikonoční útoky Kalouska a Klasnové
Foto: hns
Popisek: Kateřina Klasnová a Miroslav Kalousek

Sotva byla zažehnána jedna vládní krize, možná je na pořadu dne další. Tentokrát ji rozpoutal rozkol mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a poslankyní za VV Kateřinou Klasnovou. Ta jej v neděli nazvala "politickým hulvátským matadorem", který čelí mnoha trestním oznámením.

Véčka? Nestoudnost, míní Kalousek

Kalousek si ale její osočování nenechal líbit. "Vyjádření paní místopředsedkyně Klasnové stoprocentně potvrzují má slova o Věcech veřejných. Podávat na někoho účelová křivá trestní oznámení jenom proto, abych ho pak mohl veřejně osočovat, že trestním oznámením čelí, to je ukázka toho nestoudného politického stylu Věcí Veřejných, který musí skončit," řekl Novinkám.cz v pondělí Kalousek.

Podle exposlance Věcí veřejných Stanislava Humla se ale jedná pouze o bouři ve sklenici vody. "Je to jen verbální hra. Žádné drama bych z toho nedělal. Obě strany, jak Věci veřejné, tak TOP 09 potřebují spolupracovat. Nic jiného jim nezbývá," řekl ParlamentnímListům.cz nezařazený poslanec. 

TOPkař: Proč to je venku?

To poslanec TOP 09, Jaroslav Eček, soudí, že jde o roztržku, která neměla překročit práh sdělovacích prostředků. "Je to něco, co se nemělo dostat ven, je to jen věc těchto dvou lidí," řekl ParlamentnímListům.cz zákonodárce. Soudí ale, že rozpor mezi Kalouskem a Klasnovou odchod Véček z koalice nezapříčiní. "Normální člověk je nemůže volit, ví, že jim nic jiného, že zůstat ve vládě nezbývá. Ale prostředí to rozhodně neprospívá," dodal.

K osočení šéfa financí se vyjádřil také Véčkař Tomáš Jarolím, který v uplynulém týdnu v souvislosti s vládními roztržkami rezignoval na post místopředsedy této strany.

Jarolím: Kalousek je zkorumpovaný

"V návaznosti na prohlášení M. Kalouska musím konstatovat, že tak jako manipuluje již více jak dvacet let tuto společnost, manipuluje i fakta. Trestní oznámení na Kalouska nikdy nepodávaly Věci veřejné, ale já jako soukromá osoba z funkce předsedy občanského sdružení. Jen jedno bylo přímo na něj a to v kauze OSTROJ. Další na neznámého pachatele na něj překvalifikoval státní zástupce v kauze povolení internetového sázení a další se ho dotýká v kauze možného podvodu při sanaci ropných vrtů na Hodonínsku za několik miliard korun. Žádné z těchto oznámení nebylo odloženo a dokonce některé vyšetřující složky kriminální policie si například minulý týden prodloužily termín vyšetřování," uvedl v reakci na Kalouskova obvinění, že trestní oznámení, o kterých mluví Klasnová, podala z velké části právě její strana.


"Miroslav Kalousek je pro mne symbolem posledních dvaceti let korupčních vlád. Snah rozkrádání a tunelování legální cestou společné peníze, jako v případech, kdy jsem podával trestní oznámení nebo v případě církevních restitucí, jejichž je hnacím motorem. Miroslav Kalousek je podle mého soukromého názoru jedním z největších korupčníků v této zemi. Jediné, co mohu jako obyčejný člověk udělat pro odstranění takového člověka z politiky, je konfrontovat orgány s důkazy o jeho činnosti a apelovat na obyvatele a voliče této země: vykroužkujte Miroslava Kalouska v příštích parlamentních volbách. Já osobně si pořídím voličský průkaz a pojedu to udělat do jeho volebního okrsku. Stejný postup k mnoha jiným zprofanovaným politikům nabídne naše Liga odhodlaných v koordinovaném postupu," radí Jarolím voličům, jak zatočit s údajně zkorumpovaným ministrem.

Kalousek: Nesmysly

Sám Kalousek se ale proti jeho slovům ostře ohradil. "Celý problém je, že pomluvy musí být nějak věcně podložené, což nejsou," řekl Kalousek serveru iDNES.cz. Osočení ze strany Věcí veřejných označil za nesmysly.

Poslankyně Kateřina Klasnová, ani její muž, exšéf dopravy a poslanec Vít Bárta, jejichž názor na konflikt chtěla redakce také znát, v pondělí během dne nezvedali telefon ani nereagovali na SMS zprávy. Na dotazy ohledně hodnocení situace nereagovali ani Véčkaři Michal Babák a Viktor Paggio.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…