Profesor Keller osolil Dobeše. Šarlatán a Nečasova ostuda

03.03.2012 10:06

Skončil týden neklidu na vysokých školách, do kterého ministr školství Josef Dobeš (VV) vstoupil s nabídkou obchodu pro vysokoškoláky. Já stahuji návrh na školné a vy se vraťte do poslucháren. Jenže studenti se do lavic nevrátili a podle Jana Kellera je to impuls k tomu, aby se začalo vážně diskutovat, kam republika spěje. A ministr Dobeš? Ten je podle Kellera naprosto neseriozní šarlatán a ostuda premiéra Petra Nečase.

Profesor Keller osolil Dobeše. Šarlatán a Nečasova ostuda
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Studenti zahájili v pondělí Týden neklidu happeningem v pyžamech, objímáním školy nebo přednáškami na různá témata. A hned první den jim ministr školství Josef Dobeš předhodil kost v podobě ústupků v plánovaném zavedení školného na vysokých školách.

Vláda nemá pod kontrolou vývoj vůbec ničeho

Namísto školného by se mělo platit jakési zápisné a školné by platili jen ti studenti, kteří by školu nevystudovali v řádném termínu, ale studium by si prodlužovali. Jenže protestující studenti se do poslucháren škol nevrátili a ani neoslavovali ústup ministra od školného. Problémy ve školství jsou podle nich hlubší.

A za pravdu jim dává profesor sociologie Jan Keller, který sám na univerzitě vyučuje. A nejde podle něj prý jen o školství. „Já si myslím, že to je takový první impuls k tomu, aby se vážně začalo diskutovat, kam ta republika spěje. Myslím si, že je příznačné, že vysoké školy, které dosud byly rezervoárem hlasů pro pravicovou vládu, tak vypověděly poslušnost. Dneska už totiž nejde o nějakou pravicovost nebo levicovost, ale o to, že ta vláda nemá pod kontrolou vývoj už vůbec ničeho,“ konstatoval Keller pro ParlamentníListy.cz.

Na vysokoškoláka jde méně než na žáčka

Budeme-li se nicméně bavit jen o vysokých školách, je zde podle něj situace jednoznačně tristní. „Ta situace je jednoznačná. Za poslední tři roky vysoké školy z hlediska financování klesly z dvaadvaceti miliard ročně na devatenáct miliard korun a za další dva roky mají tratit pět miliard,“ popisuje stav vysokého školství sociolog.

A přidává další argument. „Už teď je na vysokoškolského studenta dáváno méně o pět tisíc korun ročně než na žáka základní školy. A v této situaci vláda chce, aby vysoké školy zvyšovaly kvalitu učení a kvalitu vědy. To je prostě naprosto nesplnitelný úkol,“ myslí si Keller.

To je jako poslat mařenku na jahody v lednu

„To je jako v pohádce o dvanácti měsících, kde Mařenka měla v lednu z lesa přinést jahody. Jenže tady žádných dvanáct měsíců není, aby se nad vysokými školami slitovaly, tak jak se to stalo Mařence v té pohádce,“ přirovnává sociolog.

„Když během pěti let snížíte o třetinu peníze, které jdou na financování vědy, výzkumu a výuky a zároveň po nich chcete, aby se jak pedagogicky tak vědecky zlepšovaly, tak je tu někdo prostě mimo realitu. A já se domnívám, že to je vláda a nikoliv vysoké školy,“ dodává svůj soud Keller.

A Dobešovy ústupky ze školného? Podle Kellera jasný důkaz neserioznosti. „Ministr Dobeš to je naprosto neseriozní člověk. Politika Dobeše se dá naprosto přesně vysvětlit podle předpovědi počasí,“ říká Keller rozhořčeně.

Dobeše ovlivňuje počasí

„Víme všichni, že leden byl teplotně nadprůměrný a Dobeš tehdy oproti původním návrhům najednou chtěl na dřevo peníze v hotovosti. V únoru se prudce ochladilo na mínus dvacet až dvacet pět stupňů . Tak zatím co všechno zamrzalo, ministr Dobeš roztál a najednou místo školného už chce jenom nějaké zápisné jehož výši nestanovil,“ přibližuje meteorologické vlivy na chování ministra Dobeše Keller.

„To znamená, že my víme přesně, co ten Dobeš udělal v horizontu šesti sedmi týdnů. A co udělá bude záviset na počasí. Pokud se projeví jaro, ministr Dobeš přitvrdí a zavede školné. Pokud přijde nějaká studená vlna, tak Dobeš sleví i ze zápisného,“ má sociolog jasno.

Dobeš je šarlatán

A k tomu dodává: „Dobeš je člověk, který se řídí podle počasí a který nemá absolutně šajnu o tom, jaké jsou finanční poměry na školách a kolik by ty školy potřebovaly. On jeden den chce, aby se platilo deset tisíc za semestr, druhý den by mu stačily dva tisíce, to znamená, že to je šarlatán, který nemá v ruce žádné propočty a střílí jenom od boku,“ zhodnotil Keller Dobešovu osobnost.

A právě osoba Dobeše je podle Kellera největší ostuda premiéra Petra Nečase. „To je podle mě největší ostuda, že v naší zemi může vysokým školám a vůbec školství velet člověk tohoto rozměru. A to je ostuda i premiéra Nečase, protože on zodpovídá za to, kdo je v čele resortu školství. A pokud ta, nechá takového člověka, tak to vypovídá hodně i o premiérovi,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Keller.

Sám premiér Petr Nečas tvrdí, že Dobeš má dva základní úkoly v čele rezortu školství. Vyřešit problémy s evropskými fondy a nastartovat vysokoškolskou reformu.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…