Profesor Knížák vypráskal levici i Okamuru. A navrhl přísné řešení

31.12.2012 6:38

ROZHOVOR Ani ve světové, ani v domácí politice bývalého rektora Akademie výtvarných umění a někdejšího dlouholetého generálního ředitele Národní galerie profesora Milana Knížáka v uplynulém roce nic nepotěšilo. Politika se podle něj stala jen bojem o moc. A co by si přál do nového roku 2013? „Přál bych si zákaz komunistické strany a vývoz zuřivých komunistů na Kubu, mohli bychom přibalit i nějaké socany,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Milan Knížák.

Profesor Knížák vypráskal levici i Okamuru. A navrhl přísné řešení
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Co vás v uplynulém roce v politice nejvíc potěšilo?

Nepotěšilo mě v politice nic a to ani ve světové. Politika přestává mít funkci, která jí přináleží (tedy organizování života společnosti vedoucí k duchovní i hmotné prosperitě), a stala se jenom bojem o moc, a to velmi nevybíravými prostředky. Česká společnost v tom, bohužel, není pozadu, spíše naopak.

Zkusíte tipnout, jestli v příštím roce v politice dojde k nějaké zásadní změně, třeba k pádu vlády vzhledem k výhrůžkám strany LIDEM po odvolání Karoliny Peake z postu ministryně obrany? A přál byste si nějakou změnu?

Nemyslím si, že dojde k pádu vlády, poněvadž parlament je plný poslanců, kteří se při dalších volbách do něj již nedostanou. Musí přece splatit své hypotéky, a proto nemohou nechat padnout vládu, hrozilo by totiž rozpuštění parlamentu. Změnu bych si určitě přál, ale ne doleva. Představa budoucí vlády složené ze socanů a komunistů mě děsí, ať už budou komunisté ve vládě přímo, nebo ji budou jen podporovat. A vámi zmíněná K. Peake – to je zářný příklad politika, který nezřízeně baží po moci a je schopen udělat cokoliv.

Mrzí vás, že na Pražském hradě končí po deseti letech prezident Václav Klaus? A kdo by podle vás byl jeho důstojným nástupcem z kandidátů, kteří se o tento post v přímé volbě ucházejí?

Mrzí mne, že Václav Klaus odchází a žádný z nových kandidátů není vhodný. Kandidáti jsou buď bývalí komunisté, nebo lidé, kteří o politice a vládnutí vůbec nic neví. Navíc, přímá volba je u nás nesmyslná. Kdyby bývala ODS (která dělá všechno, aby zmizela v propadlišti dějin) nominovala Miroslavu Němcovou, měla by velkou šanci mít příštího prezidenta, tedy prezidentku. Se současným kandidátem, bohužel, nemá šanci. A to říkám, i když mám Přemysla Sobotku rád.

Některé občanské skupiny, které si nepřejí na Hradě ani jednoho z bývalých komunistů - Jana Fischera nebo Miloše Zemana - vyzývají veřejnost, aby podpořila jediného nekomunistického kandidáta, konkrétně Karla Schwarzenberga. Herec Tomáš Hanák zase vyzval prezidentského kandidáta Jana Fischera, aby se vzdal kandidatury, protože byl v minulosti v KSČ.  Souhlasíte s tím?

Souhlasím s tím, že bývalí komunisté nemají na Hradě co dělat, ale také si tam nedovedu představit Karla Schwarzenberga, který se mimochodem nechá oslovovat „kníže”, i když ví, že od roku 1918 v našem státě žádnou šlechtu nemáme. Ať už považuji pana Schwarzenberga za kvalitního či ne, překročil už svůj zenit. A jeho čeština? Nejodpornější ze všech kandidátů je pro mne pan Okamura, z kterého čiší nezřízená podnikatelská touha urvat, co se dá.

Mají takové iniciativy smysl v dnešní době, kdy kolem 60 procent občanů komunisté nevadí a kdy dva největší favorité prezidentské volby jsou bývalí členové KSČ?

Činy vedoucí k pravdě a důstojnosti mají vždycky smysl. Je-li pravda, že 60 procentům našeho národa nevadí komunisté, navrhuji jim návrat do totality. To znamená – zavřít hranice, vyprázdnit krámy, zavést fízlovské domovní důvěrníky, zákaz studia pro děti rodičů s jiným politickým názorem, a hlavně všeobecná korupce, kdy podpláceli všichni všechny. Vedli zelináři, řezníci, instalatéři, ale také všichni úředníci na státních úřadech a tak podobně, a tak dál.

Co si myslíte o zákonu o přímé volbě prezidenta, když se jím už musel zabývat Nejvyšší správní soud a teď o něm bude jednat kvůli stížnosti senátora Tomia Okamury i Ústavní soud, takže může být samotná volba prezidenta dokonce odložena?

Celé je to nesmysl.

Co byste přál sobě, České republice a jejím občanům do nového roku 2013?

Přál bych si zákaz komunistické strany a vývoz zuřivých komunistů na Kubu, mohli bychom přibalit i nějaké socany. Přál bych si jasnou a nekompromisní pravicovou vládu, ne klubko mocichtivých straniček. Přál bych si, aby klasické lidské hodnoty, jako je úcta, důstojnost, hrdost a pokora, získaly zase místo v naší společnosti, která zplebejštěla do vulgarity a primitivismu a dává to všude najevo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…