Profesorka Dvořáková: Je jasné, koho láká Okamura. A komu to vadí

04.12.2012 4:40

I když většina veřejnosti se do minulosti nevrací, protože ji víc pálí chování současných politiků, samotné politické strany a politici i po dvaadvaceti letech řeší svůj vztah ke komunistické straně. Proto když senátor a uchazeč o Pražský hrad Tomio Okamura hájil současnou KSČM, její ideje a Pařížskou komunu z 19. století dokonce označil za nejdemokratičtější systém, který svět poznal, nadzvedl sociální demokraty i lidovce.

Profesorka Dvořáková: Je jasné, koho láká Okamura. A komu to vadí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Je to ze strany Tomia Okamury neznalost historie, hloupost nebo účelová snaha získat voliče z řad komunistů pro prezidentskou volbu, ptají se všichni.

Většina politologů se přiklání k poslední variantě. Svůj blog s názvem Zase tu běhá strašák komunismu napsal totiž Tomio Okamura dva dny před tím, než jej Ministerstvo vnitra vyřadilo z přímé volby pro neplatnost petičních podpisů. Okamura podal stejně jako další vyřazení kandidáti žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, není tedy vyloučeno, že se do hry o Pražský hrad ještě vrátí. Politoložka Vladimíra Dvořáková je přesvědčena, že Okamura se stejně jako další prezidentští kandidáti – Miloš Zeman a Jiří Dienstbier – ucházejí o hlasy komunistů, kteří nemají vlastního kandidáta, a jeho výroky to jen dokazují.

Lidovci se od svého kolegy ze senátorského klubu distancovali

Není překvapivé, že se výroky Tomia Okamury zabývali o víkendu lidovci na svém sjezdu, protože Okamura je členem jejich společného klubu s nestraníky v Senátu. „Nedivím se, že to řešili na svém sjezdu, Okamura jako člen společného senátního klubu je vnímán jako jejich politický partner, může být vnímán dokonce jako součást jejich strany,“ míní politolog Stanislav Balík. Lidovci výroky Okamury označili za nepřijatelné a hrubě znevažující oběti komunistického režimu. Vadí jim, že současnou KSČM nazval demokratickou parlamentní stranou, která nikdy nestála za miliardovými zlodějnami jako většina vládních stran. Lidovci poukázali na fakt, že represe a perzekuce komunistického režimu v 50. letech osobně postihly i mnoho členů lidové strany. Proto také účast Okamury v jednom senátním klubu s lidovci zřejmě dlouho nepotrvá. Také prezidentská kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová dala veřejně najevo, že o podporu komunistů nestojí.

Sobotka káže vodu a pije víno. Kritizuje Okamuru a uzavírá v krajích koalice s komunisty

Mnohem překvapivější než postoj lidovců byla reakce na Okamurovy výroky ze strany předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, tedy ze strany, která uzavřela ve většině krajů koalice s komunisty. „To je mnohem zvláštnější reakce. Vnímal jsem to jako využití možnosti, jak ukázat antikomunistickou tvář, šéf ČSSD jen využil příležitost, která se nabízela,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Balík.

Komunisté mají zkrátka divné prezidentské kandidáty

Na Okamurovi nenechal šéf sociálních demokratů nit suchou. Označovat komunismus za nejdemokratičtější systém může podle něj jen někdo, kdo neví nic o komunismu, ani o historii. „Komunismus vždycky skončil popravami, totalitou jedné státostrany, státním kapitalismem a nakonec sociálním a hospodářským úpadkem,“ napsal Sobotka. „Komunisté mají zkrátka divné prezidentské kandidáty. Nejprve zvolí na Hrad pravicového Václava Klause, pak kandidují eurofobní Bobošíkovou a nyní komunista Okamura,“ dodal. Podle politoložky Dvořákové Sobotkovi vadí, že se Okamura svými výroky veřejně uchází o hlasy komunistů. „Je to jen konflikt v boji o komunistické voliče,“ uvedla na Sobotkovu příkrou reakci.

První, kdo rehabilitoval komunisty, byl Václav Klaus

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je KSČM dnes legální parlamentní stranou. První, kdo ji rehabilitoval, byl podle ní Václav Klaus. „Rozmáhá se tu primitivní antikomunismus, u nás jsou stále spíš tendence vidět svět černobíle,“ konstatuje. Ale když komunisty někdo potřebuje, jde ideologie najednou stranou. „Každý z kandidátů chce získat komunistické voliče. Pokud přijde 60 až 70 procent voličů k přímé volbě, třináct procent hlasů voličů komunistů je poměrně dost,“ řekla ParlamentnímListům.cz politoložka. „Prostě probíhá boj o těch třináct procent komunistických hlasů,“ dodala. Je známo, že voliči komunistů jsou disciplinovaní a chodí pravidelně k volbám. Ale nemusí každý poslechnout, koho mu pro volbu strana doporučí. Proto Dvořáková nevylučuje, že část jejich hlasů může Okamura získat. „Svým historickým exkursem na blogu je může oslovit, navíc má trochu populistický apel,“ upozorňuje, co by mohlo Okamurovi u komunistů pomoci.

Komunisté dvakrát umožnili zvolení Václava Klause prezidentem

Ale Dvořáková připomíná, že podporu komunistů se snaží získat i Miloš Zeman. „Možná se někomu bude zdát zvláštní, že žádá o hlasy komunistů, když ho podporuje Václav Klaus, i když je Zeman levičák. Ale nesmíme zapomenout, že komunisté dvakrát umožnili zvolení Václava Klause hlavou státu. Komunisté hráli v obou případech klíčovou úlohu pro jeho zvolení,“ podotkla. Všem kandidátům jde podle politoložky o to dostat se do druhého kola, a hlasy komunistických voličů to mohou umožnit.

Někteří uchazeči o Hrad se poperou o hlasy komunistů

Také politolog Stanislav Balík je přesvědčen, že za podivuhodnými výroky Tomia Okamury je viditelná snaha získat hlasy pro prezidentskou volbu. „Jeho vyjádření je potřeba vnímat tak, že je důležité získat 12, 15, možná až dvacet procent hlasů komunistů, kteří nemají svého prezidentského kandidáta. Někteří uchazeči o Hrad se o ně poperou, Okamura může být jedním z nich,“ nevylučuje politolog.

Kdyby Okamura vybudoval kolem sebe politickou stranu, mohl by uspět

Podnikatel česko-japonského původu pronikl bez velkých problémů na podzim do Senátu, svoji popularitu chce využít i při přímé volbě prezidenta. Jaké by měl šance, kdyby se pokusil o vytvoření politické strany ve chvíli, kdy je řada voličů současnými parlamentními partajemi a jejich skandály doslova znechucena? „Nevylučuji, že by mohl být úspěšný. Ale něco jiného je uspět jako solitér, něco jiného je vybudovat stranu a provozovat ji,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Stanislav Balík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…