Profesorka Dvořáková: Řešte problémy lidí, než bude zle. A pokud jde o Semelovou a KSČM...

26.02.2014 9:12

POLITOLOGOVÉ V úterý bylo výročí takzvaného Vítězného února. Dne, kdy terminologií tehdejší doby převzal vládu nad Československem dělnický lid v čele s Klementem Gottwaldem. Ačkoli je tomu již 66 let, zdá se, že myšlenka komunismu je v Česku stále v řadě lidí živá. Proč? Na to se Parlamentnílisty.cz ptaly politoložky Vladimíry Dvořákové.

Profesorka Dvořáková: Řešte problémy lidí, než bude zle. A pokud jde o Semelovou a KSČM...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Má Česko přijmout euro?

19%
81%
hlasovalo: 9163 lidí

Jak se dalo čekat, nálady, které ve společnosti i ona zaznamenává, by se neměly podceňovat. Ale vycházejí prý z toho, co se aktuálně v posledních letech v Česku děje.

„Především je třeba říct, že obavy z toho, že by se k nám vrátil komunismus, mít opravdu nemusíme. Je to nemožné, poněvadž je jiná doba, lidé jinak smýšlejí, jinak vnímají situaci a hledají jiný druh alternativ. Navíc i geopolitický stav je naprosto odlišný,“ uvedla nejprve profesorka politologie na pražské VŠE.

Jak však ihned dodala, pokud komunisté rostou – tedy sympatie občanů k nim, neznamená to úplně to, že by něco dělali lépe. „Je to však vedlejší produkt toho, s čím vším se ti lidé musejí potýkat a nikdo jim v tom nepomáhá. Přitom problémy narůstají, a je dobré se ptát i na to, proč po 25 letech od sametové revoluce najednou lidé opět volají po komunistech. To není krátkou pamětí, ale tím, v jaké jsou mnozí z jejich pohledu neřešitelné situaci. Navíc lidé už vcelku odhalili to, že se u nás v minulých letech bojovalo proti komunismu nejtvrději vždycky ve chvílích, kdy prosákla někde nějaká korupce, skandál. A tak se najednou pokaždé vytáhl ideologický boj,“ konstatovala dále Dvořáková pro ParlamentníListy.cz.

Když se problémy neřeší, je to podhoubí pro radikalismus

Podle ní příklon ke komunistům i jejich idejím vychází z toho, že problémy občanů zůstávají bez pozornosti politických špiček dlouhodobě neřešené. „A to v případech, kdy to těm lidem dojde, posiluje radikální sklony. Může tak dojít k otevřeným střetům takových radikálů vůči nějakým menšinám, cizincům či jakýmkoli dalším skupinám obyvatelstva. Bohužel, tyto jevy chodívají ruku v ruce. Proto si ani nemyslím, že je nějak zásadní to, že za výroky Marty Semelové teď hrozí trestní stíhání a odnětí svobody. Nelze samozřejmě odhadnout výsledek toho, jak to vše nakonec dopadne, ovšem pokud mělo být cílem to, aby se veřejné mínění obrátilo proti komunistům, výsledek bude spíše opačný. Skoro vždy se totiž v těchto případech zájem o dotyčnou osobu zvedne a dokonce zvýší i počet příznivců - je to takový – velmi pravděpodobně nežádoucí – přesto praxí potvrzený efekt,“ vysvětlila politoložka.

Do jistých souvislostí se situací u nás a možným směrem vývoje pak připomněla i Ukrajinu – byť zdůraznila, že jsou tam poměry přece jen v mnohém odlišné a hlavně složitější.

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

„Ovšem společný znak je v tom, že když se problémy nahromadí, bez jakékoli skutečné snahy je řešit, začnou se hledat jednoduchá řešení, a ta mohou vést k výbuchům násilí, jak jsme v minulých dnech viděli na té Ukrajině. Ta situace, i když se nyní uklidnila, tam nebude lehká ani v budoucnu, proto je na místě se ptát na to, jaká vůbec existuje šance, že se ta země zklidní? Asi je dobře se zamýšlet nad tím, že i pomoc a podporu je třeba podmiňovat některými základními požadavky. Pokud někam jdou peníze, aby se nerozkradly. Těm Ukrajincům, co umírali na náměstích jinde, je vcelku asi jedno, kdo z těch oligarchů ty peníze, které do země šly, nebo byly vybrány, ukradl. Podstatné není to, zda to byl onen nebo ten – ty prostředky jsou prostě ztracené. A to je podobné i u nás. Proto není na místě hledat jak tam, tak i v naší zemi nějaké liché, mocenské řešení, a je jedno, jakou stranou či osobností, ale snažit se o ustanovení vlády práva. Je to těžké, ale je to cesta ven. Pokud ta snaha nebude patrná, pořád není vyhráno,“ shrnula srovnání s aktuálními událostmi na východ od nás s tím, co může být východiskem i pro Česko, Vladimíra Dvořáková.

Doplnila, že u nás například prezident Miloš Zeman minimálně ve dvou jasných případech ukázal, že on tu snahu u nás má. „I když nemá příliš Ústavou daných pravomocí, potvrdil, že mu záleží na tom, abychom se mohli cítit v právním státě tím, že krátce po svém uvedení do funkce prezidenta doplnil chybějící ústavní soudce a nyní v těchto dnech zase tím, že jmenoval – i přes výhrady, které k tomuto aktu měl – nové profesory. Je dobře, že poslanci zákon na změnu této povinnosti neschválili. Pokud nebudou ta jmenování předávána rukou prezidenta, to Ústava nezmiňuje a tudíž tím nejde Zeman nijak proti ní, když tím pověří někoho jiného. To se dá považovat za jistý, byť zatím velmi malý obrat snad k lepšímu dalšímu vývoji,“ domnívá se Dvořáková.

Lobbista je v zahraničí většinou slušný člověk. Ale u nás...

Přesto, jak přiznává, důvod k jásotu nevidí. I když ona sama mnohokrát zdůrazňovala potřeu služebního zákona neboli zákona o státní službě, nyní jí tlaky, které byly na jeho schválení vyvinuty, ponkud děsí. „Může se totiž objevit tendence, že sice tento i třeba nějaký jiný zákon bude připraven, protože být připraven musí, ale nebude mít efekt, který se od něj očekává, protože se dál bude dařit těm našim lobbistům protlačovat různě na ministerstva a klíčové úřady své lidi, přes které budou prosazovat své zájmy, jako dosud. A když říkám lobbisty, vlastně přemýšlím, že by bylo možná vhodné je nazývat jinak, poněvadž v zahraničí bývají lobbisté většinou slušní lidé,“ shrnula s malým odbočením profesorka politologie rizika, která mohou hrozit, pokud se budou podceňovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…