Profesorka Dvořáková: Třeba má Zeman nebo kníže bombu na konec...

24.01.2013 7:39

V historicky první přímé volbě prezidenta pravděpodobně rozhodnou váhající voliči. Podle deníku Právo jsou tábory již rozhodnutých stoupenců Miloše Zemana (SPOZ) či Karla Schwarzenberga (TOP 09) do značné míry určeny, proto se teď oba kandidáti snaží získat na svou stranu nerozhodnuté voliče.

Profesorka Dvořáková: Třeba má Zeman nebo kníže bombu na konec...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta. Tentokráte na vlnách Radiožurnálu přímým přenosem z divadla Minor

Dokladem může být i to, že v kampani ubylo urážek a debaty jsou o poznání smířlivější. Vyostřená negativní kampaň totiž nerozhodnuté voliče spíše odrazuje.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové bude kampaň vždy emotivní, ocenila ale zklidnění vášní. "Hysterie otevřeného nepřátelství a pocit, že se osudově rozhoduje se trochu zmírnil, a to je dobře," řekla Právu.

Podle Dvořákové mohou o vítězi nakonec rozhodnout poslední televizní debaty. "Třeba jedna strana má připravenou bombu a podraz v posledním momentě, ale i to se občas vymstí. Ale nyní si úplně nemyslím, že jsou šance obou vyrovnané,“ dodala.

Zemanovy fauly?

Podle politologa Jana Bureše bude souboj těsný. Že se rétorika na závěr kampaně zmírnila, je podle něj logické, protože lidé nemají negativní kampaně rádi.

"Zeman si uvědomil, že přestřelil a že se dopustil několika tvrdých faulů, když mluvil o zdegenerovaném šlechtici, Sudeťákovi nebo útočil na Schwarzenbergovu manželku. A cítí, že pokračování v takové rétorice by ho mohlo nakonec poškodit. To radikální, co chtěl říci, už řekl," uvedl Bureš.

František Vrábel, konzultant společnosti Semantic Visions, uvedl, že na internetu je obzvlášť vidět "velký vliv extrémně negativní kampaně Zemana, která naklání emoční náboj v neprospěch Schwarzenberga". Pokud se prý zmobilizují mladí voliči a přijdou do volebních místností, pomohou Schwarzenbergovi, dodal.

Umírněná kampaň

Mírnější výrazy použil podle Práva Zeman ve středu v Radiožurnálu, když mluvil o Benešových dekretech a navrhl, aby toto téma už nechali být, protože "každý dospělý občan jistě četl výrok pana Schwarzenberga a udělá si obraz sám, a já už ho proto nechci trápit," řekl.

Schwarzenberg zopakoval, že stále zastává názor, že za tehdejší odsun Němců bychom se měli stydět. Dodal ale, že o restitucích a omluvě nemůže být řeč.

Zeman komentoval i předvolební heslo, že utne Nečasovu vládu. Ačkoli prezident nemá možnost kabinet odvolat, může mu prý znepříjemnit život. "Kdyby to byl levicový prezident, a já se tím vůbec neskrývám, tak vláda Petra Nečase to bude mít s levicovým prezidentem o něco obtížnější, než jestliže v čele prezidentského úřadu bude předseda jedné z vládních stran," řekl Zeman.

Schwarzenberg na to reagoval slovy: "Doufám, že prezident nebude ani levicový, ani pravicový, nýbrž bude podle ústavy sloužit celému lidu."

V debatě na Nově Schwarzenberg opět upozornil na spojenectví Zemana s Václavem Klausem. Zeman zase varoval, že Schwarzenberg na Hradě by znamenal vzestup Miroslava Kalouska.

Oba kandidáti se shodli na tom, že by uvítali zrušení amnestie, o němž bude jednat Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…