Průzkum: Lidé volili Zemana kvůli jeho češství a lidovosti

11.02.2013 11:06

Agentura ppm factum research zveřejnila výsledky ohlédnutí za prezidentskými volbami 2013. Z těch vyplývá, že osm z deseti voličů, kteří se zúčastnili druhého kola volby, bylo o svém hlase rozhodnuto ihned po skončení kola prvního. K Miloši Zemanovi (SPOZ) se přiklonilo přes 900 tisíc voličů Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a Jana Fischera. Téměř čtvrtina voličů Fischera ovšem ke druhému kolu nepřišla.

Průzkum: Lidé volili Zemana kvůli jeho češství a lidovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Za situace, kdy proti sobě stáli Zeman a Schwarzenberg, měla více než třetina voličů, kteří se zúčastnili druhého kola prezidentské volby, o svém kandidátovi jasno už před prvním kolem – z voličů Zemana to bylo 35 %, z voličů Schwarzenberga 40 %. Jsou to pochopitelně především ti, kteří příslušného kandidáta volili již v prvním kole. Druhá skupina voličů se ve většině případů rozhodla ihned po výsledcích prvního kola.

Druhý postupující kandidát z prvního kola volby Karel Schwarzenberg (TOP 09) získal většinu příznivců Přemysla Sobotky (ODS), Vladimíra Franze a Zuzany Roithové (KDU-ČSL). Velká část voličů Franze a většina voličů Jany Bobošíkové (Suverenita) se ale druhého kola voleb vůbec nezúčastnila.

Celá zpráva PPM Factum ZDE

Čech kontra cizinec

K vítězství Miloše Zemana podle dotázaných přispěl argument jeho "češství", postavený do protikladu s "cizincem" Schwarzenbergem. Dále jej občané volili pro jeho "lidovost" a protože v něm viděli záruku sociálních jistot.

Karel Schwarzenberg u veřejnosti bodoval především zkušenostmi, inteligencí a slušností (16 %), stejná část voličů (16 %) mu dala hlas hlavně proto, aby nevyhrál Zeman.

Lidé, kteří nevolili, se voleb často neúčastní z principu – politice nedůvěřují nebo je nezajímá (44 %). Ostatní nejčastěji uvádějí, že si nemohli mezi kandidáty vybrat (35 %). Pětina občanů také uvedla, že se cítí ovlivněna výsledky předvolebních průzkumů. Jde přitom hlavně o lidi, kteří se rozhodovali na poslední chvíli.

Dotazování probíhalo těsně po skončení 2. kola prezidentské volby ve dnech 27. 1. 2012 - 5. 2. 2013 a proběhlo na reprezentativním vzorku 958 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…