První dáma vyrazila na dostihy. Jsem plnoletá, můžu jezdit sama, vtipkovala

11.05.2013 18:51

Žádné rozpaky, ostych, ani klopýtnutí! Sebevědomá, a v několika momentech i vtipná, byla první dáma České republiky Ivana Zemanová dnes na mosteckém hipodromu, kam přijela zahájit sezonu dostihového sportu. Šlo o její v podstatě první veřejnou akci v této nové roli. Převzetím záštity navázala na tradici své předchůdkyně Livie Klausové, kterou sama považuje za pravou dámu.

První dáma vyrazila na dostihy. Jsem plnoletá, můžu jezdit sama, vtipkovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: První dáma ČR Ivana Zemanová

Bulvární novináři měli dneska sotva co kritizovat. Choť prezidenta Ivana Zemanová ani přes davy lidí v areálu neklopýtla, neztrapnila se, slušelo jí to a přes její údajnou nelibost k médiím poskytla několik rozhovorů dokonce v plenéru mezi návštěvníky, přestože to nebylo s jejím štábem domluvené.

Do areálu dostihového závodiště dorazila v půl čtvrté, chvíli před hlavním dostihem dne. Padesát metrů od věže dostihového klubu ji uvítali primátor města Mostu, ředitel hipodromu Josef Pouzar, spolumajitel těžební skupiny Czech Coal Jan Dienstl a jedna z vedoucích pracovnic v jeho společnosti Liběna Novotná. Té věnovala Ivana Zemanová vůbec prvních pár slov, když si povšimla její ruky v sádře. 

Poté převzala květiny od ředitele a s houfem novinářů směřovala chodníčkem k zázemí pro VIP hosty. Během toho s nadsázkou odpálkovala dotaz, proč dorazila sama. „Jsem plnoletá, samostatná, takže nevím, co vás na tom překvapuje,“ reagovala pohotově a rovněž se nezlobila za dotazy týkající se stavu jejího manžela. „Je o něj dobře postaráno. Počasí je proměnlivé, takže chytit virózu není nic překvapujícího,“ uvedla v tomto směru a zvědavci se mohli dozvědět i to, že již vybírá štěně, jak před časem prozradila. Jméno zvolila podle románu Pýcha a předsudek spisovatelky Jane Austenové. „Bude se jmenovat Darcy,“ sdělila ještě, než zaplula za VIP dveře.

Ke zvířatům, jako jsou koně, má však podle svých slov spíše respekt a úctu. Několik z nich se přitom jen pár metrů od ní připravovalo na hlavní rovinový dostih dne, a to na 2400 metrů. V plánu bylo, že se kousek od budovy jockey clubu přistaví vůz tažený dvěma koňmi, kteří dovezou první dámu přímo do středu zeleného závodiště, odkud bude hlavní dostih v 16.10 sledovat. Kolem čtvrté odpolední mezi klubem a cestou, kterou koně vbíhají do závodiště, sledovala dění asistentka ředitele Katarína Lapárová: Organizovala, aby se nestalo, že do kočáru bude první dáma, zvláště se svým plachým vztahem ke koním, nasedat právě ve chvíli, kdy by stejnou cestou právě klopotali závodní oře a s koňaři. Vše nakonec proběhlo naprosto bez karambolu. První dáma si očividně jízdu koňským spřežením užívala a volně hovořila s ředitelem, který ji a její tajemnici v kočáře dělal garde. Projeli se kousek po zelené závodní planině s křovinami a vodotryskem, včetně zázemí sanitních vozů, aby poté přímo odtud sledovali závod.

Cením si zvláštních příležitostí, ale herečka nejsem

Před davy návštěvníků v řádech tisíců, kteří se volně areálem pohybovali, poté po vystoupení z kočáru přešla k paddocku, aby předala cenu vítězům. Čekalo se pár chvil na primátora, mezitím Ivana Zemanová slíbila, že své dojmy sdělí moderátorovi přímo na mikrofon, aby je mohli slyšet všichni návštěvníci. „Cítím se zde dobře. Areál je úžasný. Byla jsem mírně nedůvěřivá, ale přemohla jsem obavy. Když jsem viděla dobíhat vítězného koně, zažila jsem šok. Byl to pro mne celoživotní zážitek,“ potěšila Mostečany svými nadmíru neočekávanými pozitivními reakcemi.

Při gratulacích a předání darů vítěznému jockey klubu i žokejovi se řídila pokyny ředitele, takže na rozbité sklenice, poháry ani rozlité víno pro oči škodolibých opravdu nedošlo. Když se předávala cena vítěznému žokejovi Janu Rájovi, zareagovala promptně a pomohla mu odlehčit od krabice s vínem, aby mohl přebrat i další věcné dary.

Vstřícná byla opět i potom k médiím. Ve svistu větru bylo špatně slyšet, pousmála se proto při jedné otázce. „Už jsem se bála, že se mě ptáte, jestli budu jezdit na koni – to bych slíbit nemohla. Ale jestli budu jezdit pravidelně sem, to ano, pokud mi to časově bude vycházet,“ řekla.

Na otázku, jak se v roli první dámy cítí, reagovala: „Slovo role bych nepoužila. Nejsem přeci herečka,“ zavtipkovala s novináři. Zatím ji prý ale jako první dámu obecně nic nezaskočilo a snaží se se všemi novotami poprat. „Samozřejmě se dostávám na zvláštní místa, kam bych se jinak nedostala, a seznamuji se s mnoha zajímavými lidmi,“ podotkla ještě.

Klobouček kompenzovala tajemnice s dcerkou

U personálu hipodromu zanechala dobrý dojem. „Žádný introvert, vůbec není plachá. Působí dobře, bylo vidět, že je tu ráda, a také jí to slušelo,“ nechala se jedna ze zaměstnankyň slyšet, i když nemůže sdělit své jméno. Co se týče slušivosti, vybrala si Ivana Zemanová pro návštěvu v celkem pochmurném dni decentní černý kalhotový kostým, jehož výraznou ozdobou byl pestrý šátek v pozitivně oranžové barvě s ornamenty. Jako doplňky zvolila černé lakované boty a stejně barevnou kabelku. Decentní, ale precizně působící, měla i nalíčení tváře. Podle některých k dokonalosti chyběl jen klobouček jako tradiční pokrývka hlavy při dostizích. To však z jejího štábu zdárně kompenzovaly její tajemnice Jana Bartošová s malou holčičkou, zřejmě dcerkou tajemnice.

Fotografie se stane součástí unikátního dvojčete

V mase lidí se pohyboval a fotografoval i celosvětově známý rekultivátor Stanislav Stýš, který stojí za jedinečným způsobem rekultivace Velebudické výsypky na hipodrom. Tento více než sedmdesátiletý pán prozradil výhradně ParlamentnímListům.cz, že jeden zvláštní snímek se stane součástí jeho několik desítek let tvořeného unikátního souboru „dvojčat“, kdy vždy jedno místo fotografuje s odstupem například čtyřiceti let. Jde převážně o dříve těžební krajinu. „Vyfotil jsem paní Zemanovou v kočáře v kompozici přesně na místě, kde jsem před několika desítkami let fotografoval buldozery,“ prozradil. Tato dvojice snímků se opět stane součástí jeho velkolepého souboru, který již mnohokrát vystavoval, a to u nás i v zahraničí.

Cena první dámy České republiky - Jarní cena města Mostu je tradiční zahajovací dostihový den závodní sezony. Koná se vždy v květnu. Mostecký hipodrom je součástí rekultivačního parku Velebudice. Hlavní činností je pořádání dostihů, ale areál disponuje rovněž in-line dráhou se závodními parametry, dětským centrem či piknikovou zónou. Provozuje se zde kromě dostihů i parkurový sport. V sousedství je golfové hřiště.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…