První dusno na sjezdu ČSSD: Kritika za volby a šťouchání v kuloárech

15.03.2013 14:18

Slova dosavadního místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera z jeho úvodního projevu na sjezdu sociální demokracie v Ostravě mezi významnými delegáty vyvolala vlnu nevole. V kuloárech se vyjednává o podpoře kandidátů na místopředsedy. Podle informací ParlamentníchListů.cz mají kromě předsedy Sobotky místa ve vedení jistá i Hašek, Škromach a Zaorálek.

První dusno na sjezdu ČSSD: Kritika za volby a šťouchání v kuloárech
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Anketa

Která z levicových stran je vám nejbližší?

21%
63%
5%
hlasovalo: 13401 lidí

Místopředseda strany a senátor Jiří Dienstbier se „vychloubal“, že sám v prezidentské volbě získal víc hlasů, než celá strana v loňských krajských volbách. Za výsledek voleb také v podobném duchu zkritizoval Ústecký a Liberecký kraj (podrobněji ZDE) .

Dienstbier nezná realitu, jen peskuje

Proti tomu se v reakci pro ParlamentníListy.cz silně ohradila dosavadní místopředsedkyně strany Marie Benešová. Dienstbier podle ní nemá představu, jak to v krajích vypadá a ani tam nejezdí.

„Kritika od něho je hrozně laciná. S tím regionem vůbec nespolupracoval, nejezdil tam. Já jsem to s nimi na Ústecku prožívala. Absolvovala jsem s nimi celou krajskou a senátní kampaň v loňském roce. Jiří Dienstbier je podle mě trošku odtržen od reality. Ono je vždycky laciné si vybrat nějakého otloukánka a toho peskovat. A především nic neudělat pro to, aby se situace zlepšila,“ řekla redakci Benešová.

Podle ní měli komunisté v Ústeckém kraji navrch a k takovému výsledku bylo nakročeno. „I když se snažili pro co nejlepší výsledek a udělali, co mohli, tak to prostě dopadlo takto. Navíc sebereflexi našli, bylo obměněno celé vedení a možná bych řekla, že to byl zbytečný klacek na jejich hlavu,“ doplnila Marie Benešová.

V kuloárech se domlouvá volba místopředsedů

Během projevů místopředsedů a následně dalších stranických funkcionářů se začal jednací sál postupně vyprazdňovat. Mnozí delegáti raději v malých skupinkách debatovali u kávy v kuloárech. Tam se spekulovalo také o tom, zda Jiří Dienstbier ve volbě místopředsedů uspěje či nikoli.

Podle jednoho z významných členů sociální demokracie se nálada v ČSSD vůči Dienstbierovi stále zhoršuje. „On není nic, nic nedokázal a těží jen ze slávy svého otce. Navíc evidentně nežije v reálném životě, vznáší se někde v oblacích a naprosto ignoruje zásadní problémy, které běžné lidi trápí. To je mu jedno a raději bude debatovat nad homosexuály nebo menšinami,“ řekl zdroj ParlamentnímListům.cz

Z přilehlých prostor se do jednacího sálu bouřlivě nahrnuli všichni až v okamžiku příchodu prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten byl v obležení delegátů i novinářů sotva vystoupil z auta. Během projevu delegáti několikrát nadšeně tleskali ve stoje. Více z projevu prezidenta ZDE.

Nesmí se tu kouřit, stěžují si delegáti

V kuloárech se vedou živé diskuse i o obsazení dalších postů místopředsedů. Podle několika zdrojů redakce by měl svoji pozici mít jistou Michal Hašek, Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach. Bojuje se však o podporu dosavadní místopředsedkyně Marie Benešové.

Někteří členové nejvyššího vedení strany nesli s nevolí, když od počátku v prezidentských volbách podporovala Miloše Zemana a nijak se tím netajila.

Delegáti však neřeší jen strategické kuloární debaty a dohody. Často jsou slyšet stížnosti jak na některé nedostatky budovy, kde se sjezd koná. Ale především se politikům nelíbí, že je v celém prostoru přísný zákaz kouření, což při svém projevu vyslovil i europoslanec Richard Falbr. Nezřídka tak i během projevů stojí desítky delegátů před budovou a místo sezení v sále raději pokuřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…