Psychiatr Cimický k Franzovi: S takovým případem jsem se ještě nesetkal

02.08.2012 20:00

Profesor Vladimír Franz odhodláním kandidovat v prezidentské volbě bezesporu překvapil. ParlamentníListy.cz v návaznosti na to oslovily mediálního experta, politologa a psychiatra, aby zhodnotili jeho šance proti ostatním kandidátům a pokusili se charakterizovat jeho osobu.

Psychiatr Cimický k Franzovi: S takovým případem jsem se ještě nesetkal
Foto: fcb
Popisek: Vladimír Franz

Vladimír Franz je „renezanční“ člověk a svým zápřahem připomíná tak trochu Leonarda da Vinciho. Pokud budeme parafrázovat v cimrmanovském duchu, dalo by se říct, že pomalu neexistuje obor, do kterého by Franz nepronikl. Jeho záběr je skutečně široký. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a studoval soukromě malbu, dnes působí jako pedagog Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Je zároveň autorem scénické hudby a od počátku 90. let vůdčí osobností nově se utvářející podoby českého postmoderního dramatu. Za svou tvorbu získal již čtyři ceny Alfreda Radoka.

Anketa

Dali byste svůj hlas Franzovi?

55%
hlasovalo: 2290 lidí

Sám Franz se v dnešním rozhovoru pro server Novinky.cz nevyhnul otázce případné překážky - jeho tetování, kterými má posetou kůži od hlavy k patě. „Posuzovat lidi jenom podle obalu, slupky? Podstatné je, co je pod ní. Nebo ne? Museli bychom mít hodně nízké mínění o jiných státnících či politicích, pokud bychom předpokládali, že by mě moje tvář měla před nimi diskvalifikovat. Koneckonců díky své tvorbě jsem se s mnohými z nich osobně poznal a nezaznamenal jsem, že by se mnou měli nějaký problém,“ uvedl Franz.

Vše o kandidátovi Franzovi čtěte ZDE

Politolog šance na úspěch moc nevidí

Politolog Jiří Koubek z FFUK, který se zabývá přímou volbou hlavy státu a jejími dopady v zemích latinské Ameriky či v některých státech bývalého východního bloku, nedává umělcovi v zásadě žádné naděje na úspěch „Přímá prezidentská volba obecně přitahuje excentriky a Franz je bez pochyby jedním z nich. Myslím, že šance nemá v zásadě žádné, bez ohledu na vzezření,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Koubek.

Franzovi částečně může pomoci, že nebyl doposud zatížen politikou, ale své postoje zcela neschovával. V rozhovoru poukázal na to, že své názory se vždy snažil vyjadřovat hlavně pomocí své tvorby. Teď se prý bude snažit své názory prezentovat srozumitelně a nešifrovaně.

Je to jen recese, tvrdí někteří. Není, hájí se Franz

I když Franz tvrdí, že jeho kandidatura není recese, opak tvrdí mediální expert Karel Hvížďala.

"Samotná Francova kandidatura není nic jiného než pouhá recese. Je to jen pestrobarevné sousto pro média v době okurkové sezony. Nic víc bych za tím nehledal. Ten souboj se bude stejně odehrávat mezi Milošem Zemanem a Janem Fischerem,“ odhaduje Hvížďala.

Franz se žádného průzkumu preferencí ještě nezúčastnil a jeho šance se dají zatím odhadnout snad jen podle počtu fanoušků na Facebooku, kterých získal už přes devět tisíc. To je ale víc než má Jan Fischer, Jan Švejnar i Miloš Zeman dohromady.

Podle bookmakerů sázkové kanceláře Tipsport jsou ale jeho šance vyšší než šance europoslankyně Zuzany Roithové (KDU-ČSL) nebo Jany Bobošíkové (Suverenita).

Desky půjdou na odbyt

Skrytý úmysl našel za Franzovým úmyslem jiný mediální expert Petr Žantovský. „ Znám toho člověka od 20 let. On byl vždy napřažen pouze ke své kariéře. Moc dobře ví, že nemá šanci vyhrát, ale bere to jen jako gesto ke zviditelnění se, aby mohl prodat více svých desek, případně získat další angažmá,“ hodnotí Žantovský. Kandidatura Franze je podle experta obdobná jako ta Petra Cibulky. „ Mají zadarmo šanci se zviditelnit v médiích, to jim stačí,“ uzavřel.

Hmm. S takovým případem jsem se nesetkal

Psychiatr Jan Cimický těžko hledal slova při dotazu, co se může schovávat pod Franzovými tetováními. „Ten jeho vzhled, respektive to, co má, mi přijde trochu jiné, než co je na povrchu. Já si to vysvětlit neumím, neboť s jiným případem jsem se nesetkal. Nehledal bych za tím ale žádnou diagnózu. U některých lidí, kteří se zdobí podobným způsobem, je to jen snaha být za každou cenu originální. Každopádně Franz je velice vzdělaný a kultivovaný člověk, dokonce jsme spolu jednou přednášeli,“ vzpomněl si uznávaný psychiatr.

Franz by v případě vítězství chtěl zachycovat a vysvětlovat lidem vývoj společnosti. "Prezident by měl mít schopnost neustálé obnovy pohledu na život, který lidem pohybujícím se v politických výšinách - zdá se mi - často chybí. A samo sebou vůli si tuhle schopnost sám udržet," uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…