Psychopati a blázni, padalo v ČT o Klausovi a Zemanovi. Hovoří lékař

08.04.2013 14:45

Lékař celostní medicíny Jan Hnízdil jako host sobotního Hyde Parku Civilizace ČT 24 kromě svého oboru v televizi zabrousil i do politiky. A zmínil, že mezi vysokými politiky je mnohem větší procento nebezpečných psychopatů než mezi vězni. Na konto Václava Klause řekl, že měl být léčen, neboť to je trpící člověk. Hezká slova nenašel ani pro Miloše Zemana - prý trpí „duševní prázdnotou". Skutečný psychiatr Jan Cimický se ale těmto slovům podivuje.

Psychopati a blázni, padalo v ČT o Klausovi a Zemanovi. Hovoří lékař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatr Jan Cimický

„Naše politická scéna je encyklopedie psychiatrie. Je to pastva pro odborníka – máme tam narcistní psychopaty, megalomany, sociopaty, kleptomany, hysterky, bájivou lhavost – to je skutečně pro specialistu zážitek, ale je to velice tristní pro občana. My jsme si je ovšem zvolili. To je informace o nás,“ řekl v Hyde Parku Civilizace lékař Jan Hnízdil.

Odvětil tím na dotaz diváka, jenž se tázal, zda se dá určit psychický stav našich vrcholných politiků jen přes televizní obrazovku.

„Já jsem léta sledoval chování našich politiků, a nerozuměl jsem tomu, nedávalo mi to smysl – pak se mi do ruky dostala úžasná kniha Hadi v oblecích, aneb psychopat jde do práce, kterou napsali americký psychiatr Robert Hare a psycholog Paul Babiak. Oni zjistili, že mezi špičkovými politiky a manažery je mnohem vyšší procento nebezpečných psychopatů než mezi vězni ve federálních věznicích USA,“ uvedl k tomu ještě Hnízdil.

Podle jeho soudu jsou politici a manažeři draví, bezohlední, bezcitní. Neznají ani stud, ani zodpovědnost a nemají svědomí. Jejich cílem je jen provokovat, rozeštvávat a vládnout, a kvůli tomu pak mají zničující vliv na společenské prostředí a zdraví občanů. Politikům prý navíc chybí kus mozku.

Politici nemají mozková centra

„Nemají mozková centra, která jsou odpovědná za soucit, svědomí, odpovědnost, spolupráci. Lidé se diví, jak se mohou takto chovat. A oni se zase diví, čemu se lidé diví,“ pronesl Hnízdil s tím, že ovšem psychopatie politiků není nemoc.

„Jako se může člověk narodit s nějakou tělesnou vadou – nemá vyvinutou končetinu – tak stejně tak se může narodit člověk, který má poškozený mozek, zmrzačený charakter – on je bezcharakterní, on skutečně ten soucit, svědomí a zodpovědnost nemá. Podle toho se chová.“

Hnízdil se navíc pustil i do psychiatrického popisku nového prezidenta Miloše Zemana a jeho předchůdce Václava Klause; prý o jejich psychickém zdraví vedl diskusi i s jinými odborníky.

„Ten následný vývoj naše obavy jen potvrdil. Podle mého názoru ten člověk před soud rozhodně nepatří... Měl být léčen. Můj názor na bývalého prezidenta se vyvíjel od respektu k úsměvu a k lítosti. Já s ním nyní soucítím a lituji ho. To je trpící člověk,“ poznamenal do kamery Hnízdil na konto Klause.

U Zemana pak zdůraznil jeho „duševní prázdnotu“.

„Zemanova duševní prázdnota, pramenící z letité izolace, alkoholu a schémat odkoukaných z televizní obrazovky, není odhalena hlavně proto, že většina voličů žije v zajetí schémat úplně stejných,“ řekl k Zemanovi. Klaus pak prý oproti Zemanovi má tu výhodu, že „stál pevněji na svých nohou".

Strnulá gesta, prozrazující letitou oblibu v alkoholu...

Dodejme, že o obou prezidentech se Hnízdil také před časem vyjadřoval ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz, kde mimo jiné k Zemanovi napsal: „Zemanova strnulá gesta, prozrazující letitou oblibu v alkoholu, jsou považována za projev velebné duševní vyrovnanosti, dlouhé tisknutí rukou za utajovanou srdečnost, společenská neomalenost a hulvátství za výraz upřímnosti. Mohlo by se zdát, že nemůže být nic jednoduššího než zahrát roli retardovaného idiota, ovšem pravdou je přesný opak, kdy herci mají sklon k přílišnému přehrávání, příliš zdůrazňují vnější gesta a zcela zapomínají na to, že autentická idiocie musí být hrána zevnitř, tak, aby na diváka namísto gest zírala naprostá mentální prázdnota. A právě v tom je Zeman nepřekonatelný.“

Jak se ale na jeho „popis“ politiků a dvou hlav státu dívá opravdový psychiatr?

Už Šimek říkal, kde je politik, měl by být i psychiatr

„Pravdou je, že už Slávek Šimek říkal, že když se někde sejdou politici, tak by tam měl být také přítomen psychiatr. Ale to myslel samozřejmě v nadsázce a žertu,“ zareagoval k tomu pro ParlamentníListy.cz známý psychiatr Jan Cimický.

Podle něj ale nejde „šmahem“ říci, že by politik měl nějaké organické postižení mozku.

„Ale myslím, že vstup do určité struktury, jako je politika, má nakonec na člověka vliv. My víme, když je člověk třeba v zajetí, tak postupně ztrácí pochopitelné reakce strachu a velmi rychle se pak stává člověkem, který přijímá filozofii a politiku toho, kdo ho trýzní a kdo ho unesl, což je známé pod názvem Stockholmský syndrom a funguje to. Takže psychika je opravdu někdy schopna fungovat překvapivým způsobem,“ poznamenal Cimický.

Podle něj byl kdysi udělán pokus na vysokoškolských studentech, kteří byli rozděleni na uvězněné a věznitele. „Ti věznitelé se pak chovali tak krutě vůči spolužákům, že nakonec bylo nutné pokus přerušit. Z toho tak vyplývá, že lidé jsou schopni se někdy chovat velmi nepochopitelně a nepředstavitelně. Stačí – a nemusí to být vůbec politika – vytvořit takové podmínky pro to, aby se lidé chovali v jisté emotivitě extrémně. To je třeba známo z válečných konfliktů,“ zmínil dále psychiatr.

Se ztrátou moci se nedokáže vyrovnat

„Tohle všechno se tedy může dít, ale vůbec bych se to neodvažoval vztahovat na jednu společenskou skupinu, nebo na skupinu, která se restituuje na základě nějakého výběru. I když volby nejsou zrovna nějaký velký výběr, neboť často jde o volbu někoho, koho neznáme, kdo pouze reprezentuje nějakou jednu stranu, skupinu, či myšlenku,“ pronesl.

Přikývnul ovšem na to, že když se kdokoliv dostane do politiky, tak pak může velmi podléhat i prostředí. „Proto řada lidí v okamžiku, kdy ztrácí možnost se v politice realizovat, tak se s onou ztrátou moci častokrát ani nedokáže vyrovnat."

„Já si myslím, že pan doktor Hnízdil ta tvrdá slova o politicích řekl v nadsázce, v sarkasmu, ale osobně jej neznám, takže nevím, co jej k takovému hodnocení vede. Neřekl to ale podle mého soudu jako vědecký názor, ale jako myšlenkovou zkratku. Doufejme...,“ hájil Cimický na druhou stranu lékaře.

Co mu ovšem velmi vadí, tak to je Hnízdilovo hodnocení Václava Klause a Miloše Zemana.

Moc skutečně opíjí

„Myslím, si, že řada lidí s ním souhlasit nebude. Neexistuje ale přesvědčivý argument, kterým by se jeho slova dala vyvrátit, anebo potvrdit. To by znamenalo seriózní studii, což nepřichází v úvahu. Lidská psychika ovšem funguje tak, že člověk potřebuje jít nějak dopředu. Netroufl bych si hodnotit proto Klausovo enzymaticko – hormonální vybavení, to jestli ty pocity jsou u něj srovnatelné s nějakou drogou. Ale samozřejmě, že moc opíjí, to je známá a stará věc, že pak také zaslepuje,“ zmínil.

Podle něj ale není na škodu, že Zeman stál nějakou dobu mimo politiku – dokonce je přesvědčen o tom, že mu právě toto dalo jakýsi nadhled a některé věci si proto nyní daleko lépe uvědomuje.

Že by ale Klaus měl být léčen, neboť je podle Hnízdila „trpící člověk,“ tak nad tím se Cimický velmi podivil.

„Právě proto, že jsem lékař – psychiatr, tak si troufnu hodnotit jen lidi, se kterými mám možnost si promluvit a vyšetřit je. Ne podle toho, co je vidět zvnějšku nebo transformováno přes média. To by nebylo vůbec seriózní a rozhodně bych si něco takového netroufnul. Léčit jde ale jen to, pokud člověk pocítí úzkost, paniku či depresi, těžko lze léčit a ovlivňovat povahové a charakterové vlastnosti. Tady je pak navíc otázka, co je skutečně realitou a co je jen informace, která je zpracovaná a předložená prostřednictvím médií,“ dodal na závěr Cimický.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…