Radek John v televizi: Objevili jsme nejzpackanější projekt posledních let

17.04.2013 13:03

Radek John ve svém pořadu Bez cenzury přišel s další pozoruhodnou kauzou, tentokrát se týkající evropských dotací. V Jihomoravském kraji podle Johna místní politická reprezentace nenašla lepší účel pro jejich využití než vytvoření bobové dráhy nad vinicí. Jízda trvající padesát pět vteřin stála dvacet pět milionů. Dvanáct z toho bylo z evropských fondů. Ty se však nyní nejspíš budou muset vracet.

Radek John v televizi: Objevili jsme nejzpackanější projekt posledních let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

„Samotná stavba bobové dráhy ve vsi se šesti sty obyvateli nejspíš aspiruje na titul nejzpackanějšího projektu v tomto roce, nebo dokonce v celém volebním období,“ uvedl reportáž Radek John.

O stavbě dráhy v Němčičkách prý rozhodl předseda břeclavské ODS Petr Slezák se svým kamarádem. Rozpočet stavby byl dvacet pět milionů, přičemž více než dvanáct milionů získal z dotací EU. Zbytek byl kryt různými úvěry, z nichž na jeden dokonce ručil vlastním úvěrem jeden ze subdodavatelů.

Stavitel Jiří Lhota do tohoto projektu investoval z vlastních prostředků tři miliony. „S tím, že jakmile bude proplacena dotace, že mi to vrátí. Nevrátil mi samozřejmě nikdo nic,“ vzpomínal před kamerou stavitel. Dodal, že Slezák, který je zároveň starostou obce Němčičky, se před ním dva roky zapíral. Stejně tak se prý schovával i před reportéry, a to dokonce, i když za ním přijeli domů.      

Zástupci Regionálního operačního programu Jihovýchod uvedli, že každý projekt, který získá podporu z evropských dotací, musí mít přínos pro region. Jaký je přínos bobové dráhy v Němčičkách, však vysvětlit nedokázali.  

Obec Němčičky je zadlužená, ale přesto dokázala prokázat, že má více než deset milionů na svůj díl financování projektu. Tichý společník, kterého prý starosta Slezák podvedl, přiznává že toho bylo dosaženo regulérním podvodem. Česká spořitelna vydala starostovi potvrzení, že u ní má složených osm milionů, které přitom reálně nikdy složeny nebyly.

Následovala řada transakcí, jejichž výsledkem bylo, že se vlastníkem bobové dráhy stal již v roce 2011 obchodník s dluhy Martin Hicl, který starostovi a jeho tichému společníkovi půjčil část peněz na výstavbu. Starosta však stále tvrdí, že dráha je v majetku obce.

To má zásadní vliv na další osud evropské dotace. Podle pravidel pro jejich přidělení totiž musí být po dobu pěti let zainvestované zařízení v majetku obce a užíváno v souladu s dohodnutým účelem. Pokud by se vlastníkem stal soukromník Hicl, musela by se dotace vracet. ROP Jihovýchod dostal informace o vlastnictví dráhy a uvažuje, že zahájí řízení o vrácení dotace.

Navíc se zjistilo, že dráha stojí bez stavebního povolení a majitelé pozemků požadují její odstranění ze svých vinic. „Ti lidé si myslí, že jsou nedotknutelní, ale ono na ně dojde, a poměrně brzo," prohlásil v závěru reportáže stavitel Lhota.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…