Rath vyhrál malou bitvu. Vláda chystá lepší podmínky ve vazbě

31.05.2013 7:02

Vláda sepsala zákon, který upravuje podmínky vazby a dělá ji snesitelnější. Obvinění budou moci za mřížemi svobodněji telefonovat, přijímat návštěvy nebo se pohybovat po věznici. K návrhu vládu inspirovaly i náměty vězněného exhejtmana Davida Ratha.

Rath vyhrál malou bitvu. Vláda chystá lepší podmínky ve vazbě
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

David Rath přirovnal vazbu v Česku k "novodobé tortuře". V tomto ohledu se za něj postavily i lidsko-právní organizace, které dlouhodobě upozorňují, že podmínky ve vazbě jsou mnohem horší než ve skutečném vězení. Přitom mnoho obviněných, na které je vazba uvalena, nakonec soud prohlásí za nevinné.

Mírnější režim vězení

Jejich volání konečně vyslyšel i kabinet. Poslanci výboru pro obranu ve čtvrtek schválili nový vládní zákon, který vazbu zmírní. "Z vazby se konečně stává to, co má být. Mírnější režim vězení," říká MF Dnes poslankyně ODS Jana Černochová.

Změna se bude týkat například telefonování. Nově by vězeň směl telefonovat ve většině případů a jen výjimečně by mu hovor nebyl umožněn. Prodloužit by se měla délka doby návštěv. Na tu si stěžoval právě obviněný poslanec Rath. Kromě toho návrh zavádí i takzvanou "kontaktní návštěvu" blízkých bez kontroly dozorců, které fungují v běžných věznicích.

Novela dál umožňuje, aby odsouzení lékaři mohli pracovat ve vězeňských nemocnicích, které se nyní tak jako tak potýkají s nedostatkem personálu. To by navíc podle Černochové mělo ušetřit peníze. Poslankyně tak zároveň vyvrací obavu poslance ČSSD Jana Chvojky, který se domnívá, že na opatření z návrhu nevyčlení Ministerstvo financí peníze.

Žádnou z úprav nesepsal přímo David Rath, podle deníku MF Dnes ale autoři vyšli z jeho publikovaných "zkušeností".

Co vše se má změnit

Kromě telefonování a návštěv změna navrhuje například rozdělení cel na kuřácké a nekuřácké, možnost podávat stížnosti přímo řediteli, lepší vybavení cely, možnost mít celu jen pro sebe nebo snazší zaměstnávání, kdy by obvinění mohli pracovat spolu s odsouzenými.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…