Rathova řeč: Trapný výlev zoufalce a blázna, odhalení totality. Vyberte si

07.09.2012 12:42

David Rath podle svých kolegů sněmovně sice poutavě povyprávěl o Kubiceho chobotnici, ale k vlastní kauze, kvůli které je sněmovnou vydán k trestnímu stíhání, toho příliš nevysvětlil. Hodnocení se lišila podle politické příslušnosti, nejvíce se na jeho kritice vyřádili poslanci z TOP 09 a ODS, naopak komunistický poslanec ocenil jeho brilantní obnažení vládní zvůle.

Rathova řeč: Trapný výlev zoufalce a blázna, odhalení totality. Vyberte si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev byl sice dlouhý, ale ne tak úderný jako dříve

David Rath se ve svém sněmovním vystoupení stylizoval do role politického vězně a přirovnával se tu k ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové, tu k Miladě Horákové, či dokonce Václavu Havlovi, který prý byl za komunismu Rudým právem prezentován zhruba stejně, jako on současnými médii. Hodně též mluvil o „Kubiceho chobotnici“ a partě „těch hodných plukovníků“, kteří likvidují demokracii v této zemi. Závěrem varoval premiéra Petra Nečase a jeho vládu, že pokud se plukovníkům znelíbí, může dojít i na ně.

Celý projev ZDE

Jeho kolegové z Poslanecké sněmovny poskytli pro ParlamentníListy.cz různorodá hodnocení jeho vystoupení. Například podle Otto Chaloupky z Věcí veřejných má Rath právo obeznámit sněmovnu se svým pohledem. Víc jeho vystoupení nechtěl komentovat. Rovněž nezařazený Michal Doktor pro PL vzkázal, že věc nebude komentovat, protože není jeho soudce, ani advokát.  

Podle poslance Jiřího Štětiny z Věcí veřejných byl projev stejný, jako všechna ostatní sněmovní vystoupení Davida Ratha. „Mnoho slov kolem, která nesouvisí s věcí“. Více by jej prý zajímalo, jak fungoval ve Středočeském kraji systém zakázek pro tzv. kompletační firmy. Zásadně nesouhlasí s Rathovými argumenty, že policie konala protiprávně, ale uznává, že případu by prospělo, kdyby se co nejdříve dostal před soud.

Hlasy z koalice: Už nevzbuzuje ani tu lítost

To však nebylo nic proti tomu, jak na Rathovo sněmovní vystoupení reagovali poslanci z TOP 09. Podle předsedy jejich klubu Petra Gazdíka je velmi zábavné, že Rath mluvil o tom, jak všichni jeho soupeři mají rozestavěné své lidi po všech možných institucích. Rath sám byl podle něj ve Středočeském kraji příkladem takového gubernátora, který přes své spojky ovládal vše. „Naši starostové by o tom mohli vyprávět hodiny,“ ujistil Gazdík. Minule podle něj Rath mluvil o tom, jak sháněl pro ČSSD peníze na volby, zatímco dnes vyzývá lidi, aby tu stranu volili. „Je to zoufalý člověk,“ uzavřel Gazdík.

Pro jeho kolegu, čerstvě zvoleného místopředsedu sněmovny Jiřího Olivu, měl projev opozičního poslance nulovou informační hodnotu. „K rozhodnutí potřebuji nikoliv popis Kubiceho chobotnice, ale vysvětlení původu peněz, které pan Rath na různých místech a v různém čase přijímal,“ sdělil. Rovněž prý měl vysvětlit, proč peníze přijal, kam je nesl, k čemu byly určeny a jakou v tom sám hrál roli. „Urážky členů vlády pro mě tím správným vysvětlením nejsou.“

Jan Husák z TOP 09 označil Rathovo vystoupení jako hru na city, spojenou s obviňováním všech politických soupeřů. „Jeho přirovnání se k nespravedlivě či politicky stíhaným bylo až trapné.“ Jeho kolega Jiří Skalický označil projev za trapnou politickou agitku, která se vůbec netýkala věci, pro kterou měl být vydán.   

Podle Aleše Rádla z ODS dokázal dnešní projev smutnou skutečnost, že David Rath je v podstatě nemocný člověk. „Je smutnou skutečností, že někdo takový mohl po tak dlouhou dobu zásadním způsobem ovlivňovat politiku.“ Selhala podle něj ČSSD, která nedokázala najít vnitřní mechanismus, jak takového člověka již dávno odstavit.  Druhou smutnou skutečností podle Rádla je, že Rathovi bylo umožněno si veřejnými projevy svého onemocnění získat významnou podporu veřejnosti. „To bohužel nevypovídá o panu Rathovi, ale o naší společnosti,“ uzavřel své vyjádření pro PL modrý poslanec.

Podle jeho stranického kolegy Jana Bauera by se na Rathově místě každý soudný člověk již dávno vzdal poslaneckého mandátu. „Mám pocit, že u většiny poslanců už nevzbuzuje ani tu lítost,“ vyjádřil své dojmy z někdejší opoziční hvězdy. Jejich stranický kolega Kubata si naopak myslí, že David Rath opět přednesl řadu informací a konstrukcí, ovšem důležitější bude, zda o jejich pravdivosti přesvědčí soud.

Zaorálek: Honil příliš mnoho zajíců

Do komentování se příliš nechtělo Rathovým někdejším spolustraníkům z ČSSD. Podle poslankyně Hany Orgoníkové by Rathovo vystoupení mělo vést k zamyšlení. Jiří Koskuba přiznal, že s některými partiemi souhlasí, a není jich prý málo. „Je to dost smutná zpráva pro tuto zemi,“ poznamenává. Přesto však věří, že soud spravedlivě rozhodne o Rathově vině.

Do kritiky bývalého kolegy se tak pustil pouze místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle něj se Rath ve svém projevu snažil chytit příliš mnoho zajíců. „Jako by se chtěl obhájit před poslanci, veřejností, také před soudem a vlastními dětmi,“ napsal o něm. Jako by prý Rath snad dokonce pomýšlel na budoucí politickou kariéru. To, co řekl k vlastním kauzám, však podle Zaorálka příliš přesvědčivé nebylo. „Nedoložil, že kauza je od základů vyprefabrikována,“ obává se místopředseda ČSSD. Ačkoliv postup policie vyvolává řadu pochybností, Rath prý nedokázal sněmovnu přesvědčit, že jde o šikanu nevinného.  

Komunistický místopředseda Stanislav Grospič naopak v Rathově vystoupení ocenil přesný popis účelového politického rozměru kauzy, a rovněž odhalení mocenských praktik současné vládní oligarchie.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…