Rathův rozkradený zámek: Peníze se ztrácely, úředníci to možná věděli

17.05.2012 11:13

Chátrající zámek v Buštěhradě zlomil vaz poslanci ČSSD a donedávna i hejtmanovi Davidu Rathovi. Středočeský kraj ho získal do svého vlastnictví před dvěma roky a záměrem bylo vybudovat z něj reprezentativní prostory pro pořádání společenských akcí. Až později se zrodil nápad nadhodnotit cenu jeho rekonstrukce a rozdíl 46 milionů nasměrovat do kapes zasvěcených.

Rathův rozkradený zámek: Peníze se ztrácely, úředníci to možná věděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Původně bohulibě vypadaly záměry středočeského hejtmanství, když před dvěma roky získalo do svého vlastnictví léta chátrající a veřejnosti nepřístupný zámek Buštěhrad. Čtyři sta let stará památka se měla stát jakýmsi středočeským Žofínem, v němž by se pořádaly koncerty, plesy, konference i výstavy. Část zámku se měla přeměnit na muzeum spisovatele Oty Pavla, v jiné měl sídlit městský úřad.

Rekonstrukce s využitím evropských dotací měla vyjít na 168 milionů korun včetně DPH. Cenu stanovila najatá projektantská firma a loni v listopadu o ní byli informováni prostřednictvím služebních e-mailů příslušní pracovníci hejtmanství. Šlo o projektové manažery Martina Šidla a Michala Boreckého, třetím adresátem byl šéf odboru regionálního rozvoje Středočeského kraje Oldřich Vytiska.
 


Hlavními postavami kauzy mají být Pancová a Kott

Hlavní postavou celé kauzy mají být podle policie ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott, kteří plán s nadhodnocením projektu vymysleli. Potřebovali však spojence na hejtmanství, který by jim pomohl ovlivnit zakázku ve prospěch předem určené firmy. Tím se stal právě David Rath, který navíc zajistil novou projektantskou firmu, jejíž posudek už byl o 46 milionů vyšší než ten původní. Ani jednomu z výše uvedeného tria nepřišlo na nové ceně nic podezřelého.

V této souvislosti upozorňují Lidové noviny na to, jakými spolupracovníky se bývalý hejtman ve svém úřadu obklopoval. Jednak si dnes už bývalý sociální demokrat vybral za poradce smutně proslulého exposlance ODS Petra Kotta a zmíněného Vytiska zaměstnal poté, co musel opustit Zařízení služeb ministerstva vnitra kvůli sérii majetkových skandálů, z nichž nejznámější se stala zakázka pro prádelnu Dočista známého tehdejšího ministra Ivana Langera.

O vítězství firmy v jarním tendru se vědělo už na podzim

Ve stavební branži už loni v listopadu kolovaly informace, kdo zakázku získá. Vybranou firmou pro rekonstrukci zámku Buštěhrad se pak opravdu stala Konstruktiva Branko, které hejtmanství letos v březnu přikleplo vítězství v tendru. Jejími soupeři byly další tři stavební firmy, které přišly s nabídkami nepatrně vyššími, což vyvolává dojem, že měly za úkol jen dělat křoví. Ředitel firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský je také na seznamu obviněných. Zatímco on měl úplatky dávat, Rath, Kott a Pancová je měli inkasovat.

Mezičlánkem byla firma ML Compet, která pro Středočeský kraj tendr organizovala. Členka představenstva Lucia Novanská, která byla ve výběrové komisi rozhodující o zakázce na rekonstrukci zámku Buštěhrad, si už za společnost vyslechla obvinění. Tato firma zajišťovala tendry po celých středních Čechách, zejména u dostaveb krajských nemocnic v Příbrami, Kladně a Mladé Boleslavi.

O sedm milionů se měl poslanec ještě podělit

Pikantní je, že společnost ML Compet původně ovládal Filip Bušina, jehož si před lety vybral David Rath jako investičního náměstka středočeských nemocnic. Už tehdy měl Bušina na kontě několik škraloupů včetně podmíněného trestu za několik trestných činů. Když Bušinu začala policie vyšetřovat kvůli půlmiliardovému krácení daní, Rath se ho zbavil.

Podle informací deníku Právo byla poslanci ČSSD Davidu Rathovi určena jen polovina ze sedmi milionů korun, které policie našla při jeho pondělním zatčení. To vyplývá z usnesení detektivů o zahájení Rathova stíhání kvůli korupci. Komu byla určena druhá polovina zmíněné sumy, však zatím není známo.

Taška s krabicí se na chvíli ztratila a pak se v ní našly peníze

Rathův obhájce Adam Černý ale v rozhovoru pro deník Právo tvrdí, že z Rathovy strany nešlo o převzetí žádného úplatku. „Dostal nějakou krabici vína, která byla zabalená a zapečetěná, byla v nějaké tašce a deset sekund po tom, co si ji vzal do ruky, tak ho sbalili. A tu krabici otevřeli až po tom, co ji třeba pět minut vůbec neviděl,“ tlumočí obhájce verzi svého klienta.

„Oni mu řekli: vezmi si nějaké víno. A on si vzal tašku s krabicí s vínem. Myslel si, že to je víno, a ono nebylo. Tedy možná nebylo, to je otázka, protože tam to pak bylo dost chaotické a ty peníze se objevily až daleko později. Až když na pár minut ztratil tu tašku z dohledu, tak se najednou objevily ty peníze,“ říká Černý s tím, že celé řízení probíhá velmi nestandardně a je dost zvláštní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…