Reflex: O Janouškově nezřízeném pití a oparu z bílého prášku

29.03.2012 19:07

Politika byla pro pražského exprimátora Pavla Béma jen způsob, jak zúročit vlastní inteligenci a udělat díru do světa. Při mapování jeho vzestupu a pádu to uvádí týdeník Reflex s tím, že stíhat tisíce koníčků a aktivit mohl kdysi nejpopulárnější politik i díky neformálnímu poradci Romanu Janouškovi, od něhož „dostával noty“.

Reflex: O Janouškově nezřízeném pití a oparu z bílého prášku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Za problém vztahu mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem, přepisy jejichž telefonických rozhovorů hýbou veřejností i politickou scénou, lze podle týdeníku Reflex považovat to, že si bývalý první místopředseda ODS za svého neformálního politického poradce vybral člověka, který se od prvních chvil „živil Bémem“.

„O čem pan Janoušek ve skutečnosti rozhodoval? Návodný je příběh ředitele pobočky VZP. Mám si zaškrtnout dvě jména, praví se v nahrávce. Pochybuji, že jsem to udělal. V každém případě je nakonec vybrán ředitel, kterého jsem nikdy předtím neviděl a nikdy po něm nic nežádal,“ popřel  Bém v reakci pro ParlamentníListy.cz verzi o šedé eminenci, která z pozadí řídila všechno důležité.

Rozhodují kolektivní orgány, odmítá démonizaci přítele exprimátor

Podle něj se Janoušek nejspíš snažil jako mnoho „vlivných lobbistů“, kteří se pokoušejí každý den v této zemi ovlivnit stovky rozhodnutí. „Ve skutečnosti ale o nich rozhodují statutární a kolektivní orgány v auditovaných výběrových řízeních a managementy obchodních společností. Ti všichni se svými pravomocemi a svojí odpovědností,“ odmítá exprimátor démonizování svého přítele.

Ten si podle týdeníku Reflex zavařil tím, že překročil i běžně tolerované hranice, když zakládal a sponzoroval nové politické strany a měl tajné podíly v důležitých firmách a médiích. Navíc podle svědectví mnoha lidí přestalo mít takzvané vypalování firem ucházejících se o státní zakázky podobu obálek a kufříků. Místo toho nastupovaly sebevědomé nabídky na podíly ve firmách.

Trh s penězi se zmenšuje, a tak se stupňuje boj mezi kmotry

Tlak a protitlaky systému, který lobbista sám vytvořil, v určité chvíli neunesl. „Nezřízené pití v kombinaci s oparem z bílého prášku z něj vytvořilo chodící problém, který musel jednu chvíli explodovat,“ píše týdeník Reflex s odkazem na minulý pátek a dopolední honičku s pražskou policií po dopravní nehodě a následné sražení řidičky na křižovatce.

Podle amerického novináře Erika Besta dlouhodobě žijícího v Česku je za zveřejněním odposlechů snaha kmotrů vystrnadit kmotříčky jako je právě Janoušek, protože trh je z hlediska peněz čím dál menší. „Boj o peníze je o to větší, a tak ti největší chtějí vyštvat ty menší. Nejsem si jistý, že primární cíl je poukázat na ty lidi. Spíš primární cíl je odstranit je. Ale to můžete udělat jen tím, že něco zveřejníte,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Best.

Po Sarajevském atentátu vtáhl Béma do politiky nynější europoslanec

Janouškova hvězdná éra je všeobecně spojována s politickým vzestupem Pavla Béma. Toho vtáhl do komunální politiky jeho vrstevník a nynější europoslanec Jan Zahradil po sarajevském atentátu koncem roku 1997, když z pražské ODS odešla celá jedna garnitura. O necelý rok později už nadějný politik starostoval na Praze 6.

Už tehdy u něj byly patrné sklony k mnoha koníčkům i aktivitám, které při svých povinnostech kupodivu stíhal. Měl svůj svět lékařů, svět horolezců, svět lobbistů, rodinný svět a nakonec i svět politiků, přičemž se zdálo, že ho poslední oblast zajímala nejméně. „I proto se mnohým zdála jeho veřejná vystoupení tak prázdná, což nekorespondovalo s jeho nepopiratelnou inteligencí,“ všímá si Reflex.

Exprimátor se s rolí obětního beránka smířit nehodlá

Bém rozhodně nepatřil k těm, kteří si sednou v hospodě a začnou se bavit o politice jako jiní o fotbalu. Politika pro něj byla způsob, jak zúročit vlastní inteligenci a udělat díru do světa. Dnes je ta díra tak velká, že mu to na dlouhá léta znesnadní normální fungování v civilním životě. „Do bezvědomí se budu hájit. Je to pro mne věcí cti a elementární lidské důstojnosti. Budu nadále odmítat hru na obětního beránka. Budu trvat na vyšetření celého případu a potrestání viníků,“ prohlásil ale pro Parlamentnílisty.cz Bém.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…