Respekt: Nečas pomáhá Miloši Zemanovi na Hrad

31.12.2012 8:56

Týdeník Respekt hodnotí politiku premiéra Petra Nečase. Ta sice dosahuje stanovených cílů, ale umělecký dojem je naprosto zoufalý. Magazín se obává, že to dlouhodobě povede k vládě ČSSD s komunisty a krátkodobě k úspěchu vyhraněného a srozumitelného Miloše Zemana v prezidentské volbě.

Respekt: Nečas pomáhá Miloši Zemanovi na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Respekt píše, že podle svých stoupenců je premiér Petr Nečas neobyčejně úspěšný. Prosadil prakticky vše, co si předsevzal. Vláda poměrně úspěšně krotí zdivočelé státní finance, justice začala potírat korupci, po mnoha letech se podařilo uzavřít dohodu mezi státem a církvemi, a k tomu se jeho skeptický pohled na EU stal hlavní linkou naší zahraniční politiky.

Kromě toho dokázal rozvrátit Věci veřejné, u kterých se nikdy netajil názorem, že se jedná o zlatokopy. Získal ještě poslušnějšího koaličního partnera, který se bojí vypadnutí z politiky natolik, že je s ním velmi snadná domluva.

Jenže tento způsob vládnutí má podle Respektu dvě stránky. „Politika v Nečasově podání se stala krajně náročnou disciplínou i pro pouhé diváky,“ píše magazín. Nečas navíc tuto nesrozumitelnost ještě vyzdvihuje jako správnou. Není prý až takový problém, že chce vládnout v menšině, ale spíše to, že to dělá bez jasných pravidel.

Těžko se pak bude moct divit, když za pár let budou vládnout sociální demokraté s ještě nečitelnější podporou komunistů. Navíc se dá čekat, že se mu za této konstelace nepodaří některé další hlubší reformy země, třeba vysokého školství, státního zastupitelství, nebo státní správy.

Nesrozumitelná vládní politika se nejspíš projeví i v prezidentské volbě, kde po totálně nesrozumitelném a nepochopitelném premiérovi budou voliči prahnout po vyhraněné a neústupné hlavě státu. Rizika takové volby zcela opomenou. Jak poznamenává Respekt, za těchto okolností by Miloš Zeman měl na Úřad vlády zaslat děkovný dopis.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…