Režisér Marhoul: ODS zkrachovala. Začíná to tu připomínat minulý režim

22.04.2013 9:17

ROZHOVOR Český scenárista, režisér a herec Václav Marhoul hovořil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o současném dění v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Rozhodně nesouhlasí s tím, že se do odborné diskuze pouštějí politici. ÚSTR by měl být už jenom z podstaty nezávislou institucí, říká. Sám se návratu "rudé totality", jak o ní hovořil premiér Petr Nečas (ODS), neobává. KSČM na to podle něj nemá.

Režisér Marhoul: ODS zkrachovala. Začíná to tu připomínat minulý režim
Foto: red
Popisek: Václav Marhoul

Co říkáte na poslední dobu ze všech stran propíranou kauzu Ústavu pro studium totalitních režimů?

Je to velmi nemilá situace. Z vědecké náplně práce se stala politická kauza. Pro mě je to jen další důkaz stále více upadající úrovně české politiky.

Mnozí váleční veteráni ÚSTR kritizují, že se dlouhodobě primárně věnuje zločinům komunismu, jeho působnost ale přitom speciální zákon o vzniku ÚSTR stanovil i na období německé okupace Československa v letech 1938-45 a případy německé genocidy českého národa. Odvolaný ředitel Herman třeba už před dvěma roky obdržel žádost tehdejší předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové, aby se jeho ústav zabýval i touto etapou českých dějin. Není za těchto okolností Hermanovo odvolání logické?

Netuším, nakolik se ÚSTR věnuje zkoumání období nacismu a událostí v roce 1945. Abych se k této otázce vyjádřil, musel bych mít další informace.

Přijde vám rozumné, že se do této historicko-odborné diskuze pouštějí i politici, třeba premiér Nečas mluví o návratu rudé totality?

Ne, to mně nepřijde ani rozumné a už vůbec ne správné. ÚSTR by měl být už jenom z podstaty nezávislou institucí s dopředu garantovanou a nenapadnutelnou kapitolou státního rozpočtu.

Myslíte si i vy sám, že České republice hrozí, byť třeba jen plíživý, návrat reálného socialismu z období před rokem 1989, třeba kvůli spolupráci ČSSD a KSČM na krajských úrovních? V jižních Čechách se už proti rudému krajskému zastupitelství pořádají několik týdnů demonstrace.

Nemyslím si, že nám právě teď hrozí návrat rudé totality. Na to dnešní KSČM nemá, byť určitě někteří její členové o tom jistě tiše sní. Spíše jsme svědky stále většího a plíživého návratu společenské apatie, úpadku občanské společnosti a nezájmu o všechno, co se nás přímo netýká. Tedy zásadních jevů, které provázely bývalý režim. Jinak spoluprací s KSČM, respektive se zcela morálně neudržitelnými lidmi, ohrožuje ČSSD nejvíce sebe sama. ČSSD by si měla uvědomit, že scénář spolupráce s KSČM, ať už jakkoliv alibistický, posiluje komunisty, zatímco ona sama ztrácí kredit.

Kolem kauzy ÚSTR se ovšem zviditelňují nejen politici, ale i umělci. Poslední dobou se hojně propírá vystoupení herce Ondřeje Vetchého. Ten se sice na rozdíl od Nečase může pochlubit rovnou povahou a absencí skandálů, ale přesto: Může být pouhý morální kredit dostatečným důvodem k zasahování do něčeho, o čem dotyčný nemůže s ohledem na svoji odbornost mít tušení?

Na anylatickou a tedy vyčerpávající odpověď si opravdu netroufnu. Nicméně reakce lidí přímo z ústavu, respektive odchod mnoha z nich spolu s Danielem Hermanem, je dle mého přesto neklamnou známkou toho, že politické tlaky na ústav vykonány byly. Kdyby tomu tak nebylo, logicky by pak z toho nebylo právě tak prudké politikum. Také je asi dobré si uvědomit, že už jen samotná existence ústavu musí být pro mnoho politiků trnem v oku a že udělají vše pro to, aby ho ve finále pokud možno sešrotovali.

Takových případů zasahování cizích elementů do politiky je v poslední řadě ovšem více. Komentátor Mladé Fronty Jiří Stránský zase chtěl pracovně zlikvidovat herce Martina Dejdara jen za to, že v prezidentských volbách podpořil vítěze Miloše Zemana, což od muže, který se neustále pasuje do oběti politické zvůle a slušného člověka, zní velmi rozporuplně. Souhlasíte s názorem, že se jedná o další důkaz polarizace české společnosti, kdy se navíc pravice chová jako levice v 50. letech?

Nečetl jsem článek pana Stránského. Martinova volba je jen jeho a má na ni právo, byť s ní nemusím souhlasit. A pokud jde o to přirovnání k 50. létům... Nechápu. Pokud někdo něco takového hysterického vyřkne, pak stoprocentně nemá vůbec ponětí o tom, co se dělo v dobách stalinského komunismu.

Zpátky k politikům. Co říkáte praxi konzervativní ODS, která rozdává politické trafiky svým vysloužilým členům, kteří za sebou navíc nechali řadu skandálů a trestních oznámení? Myslím konkrétně odvolaného ministra obrany a neúspěšného senátora za ODS Alexandra Vondru nebo rebelující poslance téže partaje.  Nemyslíte si, že by se tito lidé měli dál starat sami o sebe a v reálném světě, bez politického zlatého padáku, tak jako normální Čech, třeba já nebo vy?

ODS je v obrovské krizi a řešení nachází tam, kde neexistují. Stále jí nedochází, že morálně a hodnotově zkrachovala. Že se zaslepeně a arogantně dopouštěla a stále dopouští politiky typu "káže vodu, pije víno". Ale nejen ona. Ostatní partaje provádějí to samé. Důvěra občanů v politiku je tak otřesena až do samotných základů. To je samozřejmě špatně. Jinak dovolte, ale nedá mě to, musím se postavit za Alexandra Vondru, kterého jsem poznal ještě před listopadem 1989. Za kauzu Promopro určitě nese politickou odpovědnost, ale nevěřím, že je to zloděj a lump a že by se při své nesporné inteligenci dopustil tak naprosto hloupého činu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…