Řidič Smetana nechtěl ukázat holý zadek, bachaři ho bili. Pozor, milí Češi...

21.12.2012 9:06

Tykadlový kreslíř Roman Smetana by měl dnes vyjít na svobodu. Před tím byl ale ještě zbit za to, že se nepodrobil ponižující osobní prohlídce. Jeho sympatizanti takové manýry vězeňské služby drsně odsuzují a například Stanislav Penc hovoří o lampasáckých a estébáckých manýrech, které ukazují na fakt, že se vězeňský systém od dob komunismu nezměnil.

Řidič Smetana nechtěl ukázat holý zadek, bachaři ho bili. Pozor, milí Češi...
Foto: Repro prosmet.webnode.cz
Popisek: Nálepka na podporu řidiče Romana Smetany

„Ukazuje to v plné nahotě vězeňský systém a stálé dodržování lampasáckých a estébáckých manýrů. Ve skutečnosti se totiž systém nezměnil a je stejný, jako byl za komunismu. Řídí ho totiž stále stejní lidé. Oni si vymyslí nějaká pravidla, je jim jedno, že jsou ponižující, a pak všechny nutí, aby se jim zcela podřídili,“ podotkl Stanislav Penc k případu, co se stal minulý týden. Kreslíř tykadel Roman Smetana byl totiž ve věznici Rapotice ztlučen kvůli tomu, že se nepodrobil osobní prohlídce. Dnes by mu měl celý trest skončit. Nicméně podle Pence ukazuje celá Smetanova kauza na to, že do vězení se může dostat kdokoliv za cokoliv a pak si tam prožít peklo ponižování lidské důstojnosti.

Zlé poměry ve věznicích

„Teď jsem se to dozvěděl od vás. Je to smutné,“ sdělil předseda Strany zelených Ondřej Liška, jenž Smetanův trest vždy považoval za nepřiměřený a podepsal petici proti jeho odsouzení. „Nicméně mám i z jiných zdrojů informace o tom, že poměry v českých věznicích nejsou růžové. Přestože jsou lidé odsouzeni, mají právo na spravedlivé zacházení a jakékoliv ponižování jejich důstojnosti je odsouzeníhodné,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Liška.

Minulý čtvrtek se ve věznici Rapotice prováděla kontrola cel a v rámci ní i osobní prohlídky vězňů. Roman Smetana, který by měl dnes v jedenáct odpoledne, alespoň podle webu sdružení Přátel Romana Smetany, vyjít na svobodu, protože si už odpykal svůj trest, se podrobit „filcunku“, jak se ve vězeňské hantýrce říká osobní prohlídce, odmítl.

„Především jsem pak odmítal se svléci a špulit holý zadek s odůvodněním, že mezi půlkami prostě nic nemám. Dlouho, leč marně, jsem byl přesvědčován, abych ustoupil a zadek ukázal. Pak na mě naběhlo pár ostrejch chlapíků, předvedli cosi jako akci zásahové jednotky, srazili mě na zem, zaklekli na záda, snažili se mi snad vykloubit rameno a řvali u toho jak tlupa paviánů. Když jsem sípal bolestí, řvali na mě, abych přestal, že mi to rameno ještě pořádně kloubit nezačali,“ napsal Smetana z vězení.

Zástupce ředitele věznice Dušan Gáč k tomu poznamenal, že zákrok by vyhodnocen jako přiměřený. „Odmítal se prohlídce jako jediný bez udání konkrétního důvodu podrobit, proto bylo použito přiměřených donucovacích prostředků podle zákona. Šlo o zákonný postup, který se obešel bez zranění,“ dodal.

Politici mlčí

Ani exministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil, jenž podal stížnost proti Smetanově odsouzení, o případu nic nevěděl. „Pokud jde o pravdu, pak je to šokující. Doufám, že kauza bude vyšetřena a viníci tvrdě potrestáni. Je třeba také vyšetřit příčiny incidentu a zjistit odpovědnost příslušníků vězeňské služby, zda nejde o jejich selhání,“ napsal v sms ParlamentnímListům.cz.

Podle Stanislava Pence, který patří ke Smetanovým sympatizantům a schválil jeho čin, se většina politiků bojí v této kauze vyjádřit nějaké stanovisko. „Jediní politici, co se k tomu vyjádřili, jsou dva kandidáti na prezidenta a ti se nepočítají, protože jde o volební kampaň. Co udělala ČSSD ve věci obhajoby Smetany? Nic. Jen na tom honili politické body. Ostatně to samé udělal i Jiří Pospíšil. Každý ho obdivoval, jak se Smetany zastal a podal podnět k porušení zákona. S tehdejším ministrem Pospíšilem a jeho náměstkem Františkem Korbelem jsem ohledně této věci mluvil několik dnů a v několika sadách sms a telefonních hovorů, než jsem je dotlačil, aby podnět podali. Nicméně se v něm nezastal Smetany, ale chtěl jen u soudu ověřit, zda je možné, aby někdo v rámci politické agitace mohl poškozovat cizí majetek. Samozřejmě, že soud musel říci, že nemůže. No a takový matlák je dnes hrdina veřejnosti jako ochránce obyčejných lidí,“ vysvětlil.

Nekompromisní Penc

Jak doplnil Penc, do situace Romana Smetany se v dnešním právním systému může dostat kdokoliv. „Komukoliv se může stát, že se dostane do vězení za dopravní nehodu, nesplácení dluhu a jiné věci. Ve vězeních nejsou jen prokazatelní lumpové, darebáci a kriminálníci. To, že je člověk ve vazbě či vězení, by ještě nemělo znamenat, že bude ponižován či ztratí svá práva. Smetana nám ukázal, jak je právní systém nespravedlivý, když mimo jiné pomaloval plakáty Ivana Langera, jehož manželka jej pak odsoudila. A nyní nám ukazuje, jak je i vězeňský systém úplně nahý. Oni si napíší, že jejich předpisy jsou, že každý člověk se musí podrobit, ukázat nahý zadek a asi si na něj nechat sahat. A pak k tomu všechny nutí. Kdo se nepodrobí, tak proti němu mohou být použity hmaty, chmaty, rány pažbou a další mírné donucovací prostředky. Je to lumpárna,“ rozčílil se Stanislav Penc s tím, že Smetana si tuto cestu nekolaborování se systémem vybral sám, aby ukázal jeho prohnilost.

Smetana zhruba před půldruhým rokem přimalovával politikům na billboardech tykadla. Za to od soudkyně, mimochodem manželky Ivana Langera, dostal pokutu patnáct tisíc korun a veřejné práce. Peníze zaplatil, pracovat však nešel, a tak byl poslán na sto dnů do vězení.

„Tykadlový řidič“ by dnes měl vyjít na svobodu. Citujeme z webu hnutí Přátelé Romana Smetany:

Trest sta dní odnětí svobody má Romanovi Smetanovi skončit v pátek 21. prosince 2012 krátce po 11. hodině. Spočítal jsem si znovu termín propuštění a došel jsem k datu 21. prosince (pátek) v 11 hodin. Ne tedy v sobotu 22. prosince, jak je uvedeno v článku publikovaném včera v Britských listech.
 

Trest, který mu byl udělen soudkyní Langerovou v délce 100 dní mu byl přerušen Nejvyšším soudem po 33 dnech vězení, zbývalo 67 dní. Znovu byl omezen na svobodě dne 16. října 2012 v 11 hodin, na kdy dostal předvolání na PČR v Bartolomějské. Těch 67 dní zbytkového trestu tedy uplyne v pátek 21. prosince v 11 hodin, či několik minut poté.
 

Výše uvedený text autor současně postupuje Výboru proti mučení a jinému nelidskému, krutému, ponižujícímu zacházení a trestání Rady vlády ČR pro lidská práva. Protože si však o vztahu současné vlády k lidským právům autor nedělá iluze (viz např. Prohlášení proti rušení a oslabování Sekce pro lidská práva), oslovuje jím současně i Výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) Rady Evropy. Podnět pro prošetření kauzy bude zaslán i veřejnému ochránci práv.

 Milan Daniel, 18. prosince 2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…