Rudý Remek ministrům obrany: Nic nevíte a podepíšete věci za miliardy

24.08.2012 12:52

Napodobí první evropský kosmonaut Vladimír Remek amerického astronauta Johna Glenna, který usiloval o kandidaturu na prezidenta? Odpovědi se dočkáme v září.

Rudý Remek ministrům obrany: Nic nevíte a podepíšete věci za miliardy
Foto: Pavel Ševela / wikimedia.org
Popisek: Europoslanec Vladimír Remek

22. srpna navštívil Remek Liberec v rámci svého poslaneckého dne. Jezdí sem častěji než jinam. Tady totiž odstartovala jeho politická kariéra, místní šéfka komunistů ho navrhla na stranickou kandidátku při volbách do evropského parlamentu, kde kosmounaut kroutí už druhé funkční období.

V Liberci většinu dne strávil Remek prohlídkou místní záchranky. Není divu – jejím šéfem je Stanislav Mackovík, který je jedničkou komunistů do krajských voleb. Našel si však čas i na novináře. Nejdůležitější otázka zněla, zda Remek potvrdí panující spekulace, a půjde do boje o Pražský hrad. Remek se z přímé odpovědi vykroutil. „Vyjádřím se o této záležitosti až v září,“ sdělil pouze.

Někteří ministři obrany vědí o armádě jen to, že má zelené uniformy

K dalšímu z všetečných žurnalistických dotazů se jako bývalý letec vyjádřil ke kauze nákupu předražených letadel CASA. „Informace mám pouze z médií. Ale musím říci, že ještěže samotné létání neprobíhá stejným způsobem, jako rozhodování o letadlech. To bychom byli všichni zabití na zemi,“ konstatoval a ironicky komentoval některé ministry obrany. „Nesmírně se obdivuji lidem, kteří do té doby, než se stanou ministry obrany, vědí o armádě jenom to, že nosí zelené uniformy, a pak klidně podepisují zakázky za několik miliard. Pak to podle toho dopadá,“ zmínil. Podobné eskapády jsou mu líto i kvůli pilotům či technikům. „Jsou to většinou velmi dobře připravení specialisté, schopní i ochotní nasazovat životy. Nezaslouží si, aby se s nim takto jednalo,“ domnívá se.

Do evropského parlamentu z Liberce

Vladimír Remek je už druhé volební období, od roku 2004, poslancem Evropského parlamentu. Do Bruselu ho vystřelila s nadsázkou řečeno předsedkyně libereckých komunistů Dana Lysáková, která s tímto nápadem přišla. „Mám v Liberci dobré zázemí, které pak využiju při práci v Evropském parlamentu. Požádal jsem proto Danu Lysákovou, aby mi domluvila návštěvu záchranné služby. Většinu dne jsem byl na záchrance a na letišti. Seznámili mě se svojí činností dost podrobně. Profese letce a kosmonauta je v něčem podobná. I my jsme byli připravovaní na nepředvídatelné situace,“ vysvětlil.

Dostal jsem dvě životní šance – let do vesmíru a práci pro rozvoj kosmonautiky

Práci v europarlamentu si pochvaluje, využije i své zkušenosti kosmonauta, například při přípravě družicového navigačního systému Galileo.  „Pohybuju se kolem vesmírné politiky od samotného počátku v evropském parlamentu. Jsem i v neformální skupině fandů kosmu, kde se setkáváme bez ohledu na politickou příslušnost,“ objasnil. „Dostal jsem mimořádnou životní šanci a příležitost při letu do vesmíru a zároveň na sklonku své aktivní éry pracovat pro kosmonautiku,“ doplnil.

Kosmonauti v politice – Valentina Těreškovová i John Glenn

V evropském parlamentu je nyní Remek jediným kosmonautem. „V minulém volebním období tam byl i můj italský kolega Umberto Guidoni, který letěl dvakrát na raketoplánu,“ sdělil Remek. Hlavně v bývalém Sovětském svazu se několik kosmonautů stalo poslanci. „Ale i nyní je poslankyní státní dumy první žena ve vesmíru Valentina Těreškovová,“ upozornil. „V USA to nejdále dotáhl John Glenn, který byl senátorem a zvažovala se jeho kandidatura na prezidenta,“ uvedl Remek. Americký astronaut John Glenn vyletěl do kosmu dvakrát, při druhé misi v roce 1998 mu bylo 77 let a je tak nejstarším člověkem ve vesmíru. Senátorem za Ohio byl v letech 1977 až 1999. V roce 1994 se ucházel o nominaci na prezidenta USA za Demokratickou stranu, ale neuspěl. Navíc se přitom dost zadlužil. Což by Vladimír Remek jistě opakovat nechtěl.

Ve vesmíru se ocitl i Josef Švejk

Remek vzpomenul i na svůj vesmírný let ze 2. března 1978. Ukázalo se, že kromě něj a Krtečka, který se do vesmíru dostal nedávno, se na oběžné dráze objevila i další významná česká stopa – Josef Švejk. „Vzal jsem si s sebou figurku Švejka,“ ozřejmil. A zauvažoval i o budoucnosti kosmických letů a poznávání nových planet. „Jak řekl Ciolkovskij. Země je kolébkou lidstva a tak jako nikdo nezůstává v kolébce, lidstvo nezůstane na Zemi a bude chtít poznávat další planety. A co když se Země stane nehostinnou a lidé v rámci záchování existence se budou chtít přesunout někam jinam?“ zeptal se Remek i v souvislosti s nejnovějším americkým průzkumem Marsu.

A zůstane jediným Čechem, který se podíval do kosmického prostoru? Podle Remka nikoli. „Před třemi lety vstoupila Česká republika do Evropské kosmické agentury. Ta má tým, kde se připravují lidé ke kosmickým letům. A není vyloučeno, že mezi nimi bude i Čech,“ konstatoval zatím jediný český kosmonaut.
 

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…