Rusnok a Picek poletí na pohřeb Ariela Šarona

12.01.2014 8:40

Pohřeb bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který zemřel po osmi letech v kómatu, se uskuteční v pondělí odpoledne. Smutečního ceremoniálu, který mu bude předcházet, by se měla zúčastnit celá řada současných i bývalých světových politiků. Za Spojené státy účast již přislíbil viceprezident Joe Biden, Českou republiku zastoupí premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Rusnok a Picek poletí na pohřeb Ariela Šarona
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Šaron, který byl 11. předsedou izraelské vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky, by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti. V neděli bude jeho tělo vystaveno v budově izraelského parlamentu.

Bývalý prezident USA Bush nepřijede

V pondělí před pohřbem se bude v budově Knesetu konat oficiální smuteční obřad. Delegaci Spojených států na něm povede Biden, který to v sobotu sám potvrdil. Z Ruska se očekává účast ministra zahraničí Sergeje Lavrova, napsal izraelský deník Haaretz. Za Českou republiku se pohřbu zúčastní premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek, řekla ČTK mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Podle Haaaretz se obřadu za Šarona nebude moci zúčastnit bývalý prezident USA George W. Bush, který vládl v době, kdy byl Šaron premiérem. Bush se omluvil s tím, že se musí starat o svou matku, bývalou americkou první dámu Barbaru Bushovou.

Šaron, který byl po těžké mrtvici osm let v kómatu, zemřel v sobotu 11. ledna ve věku 85 let. Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…