Rusnok chápe některá odmítnutí. Ví, jak to je nejisté angažmá

29.06.2013 9:25

Proč někteří odmítají vstup do nové vlády, jaké argumenty existují pro vyslovení důvěry Rusnokově kabinetu nebo zda bude Jiří Rusnok kandidovat do sněmovny. Na tyto i další otázky odpovídal designovaný premiér deníku Právo.

Rusnok chápe některá odmítnutí. Ví, jak to je nejisté angažmá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Deník Právo píše o jistých potížích designovaného premiéra Jiřího Rusnoka získat do svého kabinetu respektované osobnosti. Jiří Rusnok odpovídal na otázku, zda někdo z oslovených osobností neodmítl ministerské křeslo proto, že nesouhlasí s konceptem vlády. „V zásadě se domnívám, že ne. Možná bude tento aspekt hrát nějakou roli u ministra Fialy, protože se asi cítí spíše vázán jinou částí politického spektra,“ odpověděl premiér.

Podle svých slov není zklamaný z toho, že někteří nabídku odmítli. „Víte, ta situace není pro ty lidi jednoduchá. Chápu, že mohou mít obavy z takového angažmá, kde vzhledem k nejistým politickým okolnostem není jasné, jak dlouho může trvat. Může to být jeden z impulzů to zvažovat negativně,“ myslí si Rusnok.

Programové prohlášení vlády bude prý koncipováno jednoznačně, jako pro vládu, která má vládnout do konce tohoto volebního období.

Rusnok také pro Právo řekl, že se chystá o podpoře své vlády vyjednávat s předsedy parlamentních politických stran. Zatím prý s nikým nemluvil. „Zatím skládáme vládu, připravujeme teze programu. Bylo by to předčasné,“ myslí si premiér.

V rozhovoru pro Právo Jiří Rusnok opět potvrdil, že se nechystá kandidovat ve volbách do sněmovny. „Neuvažuji o tom, jsem o tom pevně rozhodnut. Toto je pro mě přechodná záležitost. Splnění určitého úkolu. A pak se vrátím do civilního života. Neobjevím se jako lídr kandidátky ani SPOZ, ani ničeho dalšího,“ ujišťuje premiér.

Sněmovna není schopna vygenerovat většinovou politickou vládu

„Země potřebuje vládu, která ji dovede v klidu k volbám v roce 2014,“ říká Rusnok jako jeden z důvodů, proč by měl jeho kabinet získat důvěru sněmovny.

„Pokud bude najmenována nová vládní sestava podle rozhodnutí prezidenta republiky, není důvod, aby důvěru nedostala. Sněmovna zjevně není schopna vygenerovat většinovou politickou vládu, aspoň to z rozhovorů u prezidenta vyplynulo.“ Jiří Rusnok v Právu dále mluví o tom, že politická scéna je nyní velice nestabilní. Pokud se prý sněmovna nerozpustí, tak podle Rusnoka by tu byla vláda, která je připravena a schopna zemi řídit.

„Vláda nebude, už vzhledem k času, řešit žádné zásadní, koncepční, politicky motivované změny. Je to správce, a myslím si, že by správce měl být ve své funkci potvrzen,“ uvedl Rusnok k šancím získat důvěru ve sněmovně.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…