S Pospíšilem za zavřenými dveřmi. Takto otevřeně mluvil ke spolustraníkům

13.11.2012 16:35

Nový občanský zákoník je velký politický čin a lidé ho nejspíš ocení až za několik let. Občanští demokraté mají problém, že nedokážou specifikovat pár hlavních cílů. Ve vládě to už dlouho vypadá jako v pohádce Tři veteráni. Jeden den se lijí písmenka, druhý kulky. Tak hovořil místopředseda ODS Jiří Pospíšil před spolustraníky na Jižním Městě v Praze. Nicméně vždy dodal, že na všem nese svou část viny.

S Pospíšilem za zavřenými dveřmi. Takto otevřeně mluvil ke spolustraníkům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

„Hlavně nám ho nenaštvěte,“ báli se členové místní organizace ODS na Jižním Městě v Praze. K nim, tedy do Klubu seniorů, kde se většinou scházejí a schůzují, měl totiž dorazit exministr spravedlnosti, místopředseda ODS a oblíbený politik Jiří Pospíšil. A dorazil. Očividně v dobré náladě, možná netušil, že si jeho slova bude někdo zaznamenávat a pak je zveřejní. Takže byl dost otevřený.

Pospíšil prý zrychlil soudy

Dostavil se s půvabnou asistentkou a zavtipkoval, že setkat se v Klubu seniorů, který je součástí Domova seniorů, je prozíravé, protože všichni budeme jednou důchodci. Již na úvod Pospíšil prohlásil, že teď, jako poslanec, se může mnohem více věnovat členské základně strany, což tímto činí. Diskusní setkání se jmenovalo: „Zavádění změn v české justici a spravedlnosti.“ K tomu poznamenal: „Po vyhazovu z ministerstva spravedlnosti jsem si zakázal o justici a právu mluvit. O tom hovořím nyní jen na akademické půdě. Ale zde udělám výjimku.“

„Z tématu justice vydělím politicko – erotické téma korupce. Většina mezinárodních a místních investorů si stěžuje na tuzemskou délku soudního řízení. Trápí je to. V justici jsou pro občany nejdůležitější právě délka soudního řízení a kvalita soudních rozsudků.  Když nastupovala Nečasova vláda k moci, byla délka soudu zhruba 363 dnů, když jsem odcházel z funkce, bylo to 303. Za dva roky jsme ji dokázali srazit o dva měsíce, což považuji za úspěch. To druhé je těžké, když si uvědomíme, že je v justici kvůli soudcovské definitivě třetina komunistických soudců,“ začal Pospíšil.

O občanském zákoníku

Dále pak hovořil hlavně o občanském zákoníku. „Právo v Česku je zatíženo čtyřiceti lety komunismu. U nás, na rozdíl třeba od Maďarska či Polska, komunisté vše převzali ze SSSR. Soukromé právo zaniklo a platil zákoník z roku 1964. Zhruba třicetkrát v něm byly učiněny určité úpravy. Zjednodušeně říkám, že je to stejné, jako byste v ústech měli zub s třiceti plombami. Proto považuji za historický čin, že jsme sepsali nový občanský zákoník. Za dvacet let, jestliže bude dílo dokonáno, to občané poznají. Ostatně v Rakousku nedávno slavili dvě stě let jejich občanského zákoníku a jak vidno, jsou s ním spokojeni,“ zmínil.

Podle něj je právo stejné už z dob starého Říma a proto se studenti práva v prvních ročnících učí právě římskému právu. Jen doba se mění a proto je třeba, přeneseně řečeno slovy reportéra, na staré stromy naroubovat nové větve. „Vláda by měla dokončit tuto reformu a ostatní resorty by měly dokončit doprovodné zákony, jinak budeme odsouzeni na normy z roku 1964. Jde o zhruba tři tisíce paragrafů,“ sdělil.

Na spravedlnost už ne!

„Za tuto vládu budu kopat do poslední chvíle,“ dodal. Nicméně také prý není spokojen s tím, jak vláda komunikuje. Je třeba si, podle něj, určit pár jasných priorit a nerozmělňovat své úsilí v desítkách dalších. Voliči je třeba jasně říct, co ODS chce zlepšit. Chování ODS v koaliční vládě přirovnal k epizodě z děje pohádky Tři veteráni. „ To, jak tam na hradě buď lijí písmenka a když se situace, vyčtená z novin, změní, tak lijí kulky. Nicméně musím vždy dodat, že na tom mám také svůj díl viny,“ zasmál se.

Šťouchnul si třeba do poslance Zdeňka Škromacha, prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera a dalšího Jana Fischera, který prý jako premiér úřednické vlády přispěl k dalšímu zadlužování země, či televizního moderátora Václava Moravce. Hovořilo se i o tom, jak ODS v roce 2006 slibovala, že bude daňové přiznání na jednu A4 a nic se pak nestalo. Členové si v čele s Pospíšilem přiznali, že několikrát strana selhala a provinila se proti svému programu. „Na ministerstvo spravedlnosti již nikdy více. Třikrát jsem byl jmenován a už ne,“ dodal také Pospíšil. Prý bude raději běžným poslancem anebo se starat o umění, které se pod vedením sběratelky, mecenášky umění a jeho výborné kamarádky Medy Mládkové soustřeďuje v pražské galerii v Sovových mlýnech.

Nejsme pobočka!

Členové místní organizace ODS na Jižním Městě, sešlo se jich zhruba patnáct, kladli povětšinou praktické otázky. Jen její vedení se trochu utrhlo ze řetězu. Jeden filosofoval, druhý horoval za čistou ODS, aby jí znovu začali věřit obyčejní lidé. Ke konci bylo reportérovi ParlamentníchListů.cz vyčteno, že jejich organizaci v jednom z článků nazval pobočkou. Když se bránil, že jde jen o slovíčkaření, bylo mu sděleno, že pojem pobočka by mohl naznačovat, že ODS je firmou s nekalými úmysly, čemuž se všichni slušní členové brání. Proto tímto vysvětlením reportér ParlamentníchListů.cz vše uvádí na pravou míru. S místními Pospíšil hovořil velmi dlouho, ale už dopředu se omluvil, že musí předat ocenění nejlepší právnické firmě roku, takže za půl druhé hodiny odjede. A tak se i stalo. Místní občanští demokraté pak ještě dlouho schůzovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…