SLEDUJEME: Ódéesáci jdou před soud, v politice to vře

15.06.2013 8:57

Sobota, třetí den velké kauzy zahájené razií na Úřadu vlády, by měla být ve znamení rozhodnutí soudu o uvalení vazby na zadržené. Do Ostravy, kde se bude rozhodovat, již byla převezena šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová, bývalí poslanci vládní ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa a čtyři další osoby.

SLEDUJEME: Ódéesáci jdou před soud, v politice to vře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

V pátek večer se proti premiéru Petru Nečasovi vzbouřila část jeho strany. Na zasedání výkonné rady bylo navrženo usnesení, které vyjadřovalo premiérovi podporu. To však členové rady odmítli a nakonec bylo až na čtvrtý pokus schváleno usnesení sice podpůrné, ale oproti původnímu návrhu výrazně upravené. „Nakonec prošla jedna verze podpůrného usnesení pro Nečase, asi až na čtvrtý pokus,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz zdroj z vedení ODS.

V průběhu pátku se měnil i postoj koaličních partnerů k premiéru Nečasovi. TOP 09 během čtvrtka a pátku mluvila o „podmíněné podpoře“ premiérovi. Na večer se však, také pod vlivem zveřejněného obsahu obvinění premiérovy pravé ruky a dalších ódéesáků, začala vyjadřovat ostřeji. Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake v pátek večer prohlásila, že její podpora premiérovi je „pod bodem mrazu“.

Večer byli do Ostravy převezeni lidé zadržení při čtvrteční razii. Z nich nejvýznamnější byla šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová, kterou policisté podle vlastních slov z tiskové konference chtějí obvinit ze zneužití pravomoci úřední osoby a rovněž z úplatkářství.

Rovněž byli zadrženi dva bývalí poslanci strany, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Ty policie viní z korupce, neboť se měli vzdát svých poslaneckých mandátů výměnou za příslib funkcí ve státních podnicích. Poslanec Marek Šnajdr, který vystupoval s nimi, byl v zahraničí a na policii se dostavil sám v pátek večer a po výslechu byl rovněž obviněn. Policie uvedla, že jejich případy jsou prakticky stejné a u všech bude podávat návrh na uvalení vazby. Totéž platí i pro Janu Nagyovou.   

Dalšími dvěma zadrženými jsou elity Vojenského zpravodajství, konkrétně šéf rozvědky Milan Kovanda a jeho předchůdce Ondrej Páleník. Obviněn měl být i jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Skupinu doplňuje bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

 Z tiskové konference, kterou policisté a státní zastupitelé uspořádali v pátek, vyplynulo, že obvinění souvisí se dvěma skutky. Prvním je sledování manželky premiéra Petra Nečase ze strany šéfky premiérova sekretariátu Nagyové. Sledování si měla objednat u Vojenského zpravodajství, jehož nejvyšší představitelé byli obviněni.

Druhým případem je uplácení poslanců ODS, kteří měli rezignovat na své mandáty výměnou za to, že dostanou funkce ve státních podnicích. Příjemci úplatku mělo být právě trio Tluchoř, Fuksa, Šnajdr, uplácet je měla rovněž vrchní ředitelka Nagyová. Její osoba je pojítkem mezi oběma případy.   

Nagyová je klíčovou postavou případu, neboť právě ona má být spojkou mezi případy korupce poslanců a sledování premiérovy manželky.

Podle informací České televize je držena od ostatních obviněných odděleně. Podle Jana Němce z Aktuálně.cz bude rozhodnutí o uvalení vazby na Janu Nagyovou klíčové i pro budoucí osud premiéra Nečase a jeho vlády.

Od osmi hodin má soud rozhodovat o návrzích na vzetí do vazby. Na každého z obviněných by měl soud mít pouze jednu hodinu, vše by tedy mělo být jasné už během odpoledne. Pořadí obviněných není známé, podle České televize byl první z obviněných přivezen na soud minutu před osmou hodinou.

Vzhledem k bezpečnostním opatřením se nepodařilo zjistit, o kterého z obviněných se jedná, diváci se tedy museli uspokojit s charakteristikou "muž v bílé košili". Později bylo uvedeno, že se mělo jednat o Ondreje Páleníka, bývalého šéfa vojenského zpravodajství. Druhého obviněného, kterého k soudu přivezli ve tři čtvrtě na devět, se podařilo idenfitikovat rovnou. Byl jím bývalý předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Před půl desátou byl prý přivezen další bývalý poslanec Ivan Fuksa.

O dalších obviněných se doposud nerozhodlo, byť podle informací České televize již byla k soudu převezena i sama Jana Nagyová. Ačkoliv původně bylo stanoveno, že každý z obviněných bude mít u soudu k dispozici maximálně hodinu, bývalý předseda poslanců ODS Petr Tluchoř prý v soudní síni strávil více než dvojnásobný čas. Před třináctou hodinou však jeho advokát informoval, že i na Tluchoře byla vazba uvalena.

Senátorka: Poslanci mají sloužit lidu, ne nějaké straně

Hned ráno se v České televizi vyjádřila ke kauze senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. „Pokud to bude prokázáno, byť jen v poloze pravděpodobnostní, tak by premiér měl vyvodit důsledky. Je to velmi závažné narušení systému právního státu. Je prostě nepředstavitelné, že státní zpravodajská služba, vybavená neuvěřitelným aparátem, sleduje soukromou osobu, a ještě ze zcela osobního důvodu,“ myslí si.

I vyjednávání s poslanci je velmi závažné, protože je v rozporu s Ústavou. „Došlo ke zkreslení vůle poslanců a zákonodárného sboru. Přitom každý poslanec má právo hlasovat podle své vůle. Slibuje, že mandát bude vykonávat podle vůle lidu a ne nějaké strany. Nepamatuji, že by někdo opustil svůj mandát jen proto, že chce hlasovat jiným způsobem,“ rozčílila se senátorka.

Po poledni se při návštěvě památníku v Lidicích ke kauze vyjádřil prezident Miloš Zeman. Ten se v pátek sešel s premiérem Nečasem i šéfem opozice Bohuslavem Sobotkou, ovšem žádné oficiální vyjádření neposkytl.

"Já pokládám vznesená obvinění za velmi závažná a po vyslechnutí jak pana policejního prezidenta, tak pana nejvyššího státního zástupce, docházím k závěru, že jsou podložená dostatečnými důkazy. To je sice nepřímá, ale poměrně jasná odpověď," řekl prezident  novinářům nyní v Lidicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…