Šárka Grossová: Politika mě nikdy nezajímala. Ale situace ve školství nemá obdoby

14.09.2011 18:39

Na středečním křtu knihy Zuzany Marek Litvové - Holka s tajemstvím - skutečný příběh o lásce, v hotelu InterContinental, o známé tváře nebyla nouze. Dorazila tam jak Kateřina Brožová (blond vyměnila za hnědou), Michal David, či Eva Pilarová s manželem, ale i Šárka Grossová. Na seznamu hostů byl i její manžel, bývalý český premiér Stanislav Gross (ČSSD).

Šárka Grossová: Politika mě nikdy nezajímala. Ale situace ve školství nemá obdoby
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Šárka Grossová

ParlamentníListy.cz se proto zajímaly o to, zda je přítomnost Šárky Grossové na křtu knihy náhodná, či jaké má souvislosti. Při té příležitosti pak také udělaly sondu do toho, co jako bývalá žena premiéra říká na současnou politickou situaci. Ty samé otázky měly směřovat i na Stanislava Grosse, nicméně ten nakonec na akci nedorazil.

"Víte, mě vlastně politika nikdy moc nezajímala, i když se to může někomu zdát nepochopitelné. Příliš jsem se jí nezabývala dokonce ani v době, kdy byl manžel předsedou vlády," přiznala Šárka Grossová pro ParlamentníListy.cz. Přesto, jak dodala, současný politický vývoj ignorovat a  nevnímat, nelze.

Prohlédněte si fotogalerii z akce ZDE

"Nejvíce mně vadí to, co se děje v našem školství - to nemá obdoby. A zasáhne to přitom naše - tedy i mé děti - na kterých to může udělat nenapravitelné škody. Na to bych opravdu chtěla apelovat, aby se nad tím ti lidé, kteří mají tu možnost, vážně zamysleli a něco s tím už začali dělat. Naše dvě dcery sice chodí do soukromé školy, mladší do třetí třídy, starší do tercie, přesto mě ten vývoj děsí. To se mně velmi dotýká a samozřejmě mě to tak nutí přemýšlet i o politických souvislostech," prozradila dále Grossová.

Vše o Stanislavu Grossovi čtěte ZDE

Řada věcí manžela na politice zneklidňuje

Dodala, že i její manžel politiku sleduje a je na něm vidět, jak ho řada věcí zneklidňuje. "On to moc neříká, ale vidím to na něm, že ho to lhostejným nenechává. Ostatně ideální by však bylo se zeptat jeho," uzavřela Šárka Grossová s tím, že to se bohužel ve středu nepodaří, protože Stanislava Grosse zdržely neodkladné pracovní povinnosti. I když se křtu měl velký zájem zúčastnit.

Důvody, proč pro laika neznámá autorka své však již druhé knihy, Zuzana Marek Litvová, byla obklopena celebritami, však byly prozaické. "Od 14 let jsme musela bojovat s těžkou, ne právě běžnou nemocí, která mě v osmnácti přivedla na ARO a upoutala k hadičkám a posteli na celý další rok, abych pak mohla být pohyblivá pouze na vozíku. Díky lékařům se mně však podařilo nemoc sice ne vyléčit, ale překonat - takže vidíte, že chodím a jsem schopna naplno fungovat," řekla ParlamentnímListům.cz autorka Litvová, která na křest své knihy pozvala mimo jiné právě své ošetřující lékaře, ale i lidi se stejným onemocněním.

David, Brožová, Pilarová a charita

S celebritami přišla do styku ovšem zpočátku jen zprostředkovaně, ještě v nemocnici, kdy ji vlil sílu do žil dopis herce na vozíku Jana Potměšila a jedna z písní Karla Gotta. Později, když se vzchopila, začala pracovat na charitativním projektu Pyramida, v kterém byly nagažovány různé populární osobnosti - třeba právě Michal David, Kateřina Brožová, Hanka Kynychová, ale třeba i Tereza Pergnerová či Eva Pilarová. Tím, jak se projekt opakoval, spolupráce se známými tvářemi se pak dostávala do užšího svazku a dneska se prý dá hovořit i o přátelství.

"Podobně tomu bylo i se Šárkou Grossovou. Známe se někdy od roku 2003 či 2004, zpočátku to byla jen manželka politika, ale postupně jsme zjišťovaly, že k sobě máme blíž a blíž. Seznámila jsem se i s jejím manželem a musím říct, že pro mě bylo velmi bolestné sledovat to, co se kolem jejich rodiny strhlo - ať už kvůli politice či čemukoli jinému. Lidé i média na ně kydali hodně špíny, ale já nemohu říct jediné špatné slovo na jejich adresu. Kdykoli mohli, pomohli mně a nikdy nechtěli, aby se o tom mluvilo," uzavřela Zuzana Marek Litvová svůj pohled na pro většinu lidí v ČR kontroverzní pár, tvořený bývalým premiérem Stanislavem Grossem.

"Já jsem Zuzku vždycky obdivovala, její touhu se se vším poprat, vervu s jakou se do všeho pouští, velmi dobře se s ní spolupracovalo i na té Pyramidě. To, že z ata léta máme k sobě blízko a náš vztah už není jen pracovní, je pravda," reagovala na slova autorky knížky Grossová. To, v čem autorce konkrétně pomáhala, však upřesnit odmítla. "O tom se přece nemluví. Pomáhat je přece samozřejmost, vnímám to tak a spolu s manželem se snažíme jít v tomto směru příkladem i našim dcerám. Aby pochopily, že to tak má být a že věci v životě nejsou zadarmo," uzavřela pro ParlamentníListy.cz Šárka Grossová.

To, zda se sponzorsky podílela ona či manžel také na pořádání křtu knihy, tak zůstalo utajeno.



Psali jsme:
Čeští zbohatlíci obdivují investorské schopnosti Grosse. A pijí becherovku
Komický Gross. Skoro všude chodil v pantoflích, vzpomíná Baxa
Viktor Kožený udeřil. Žaluje Paroubka, Grosse a Zemana

Foto: Filip Jandourek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…