Seberte se a táhněte do..., řekl při jednání ODSák Rathovým následníkům

04.06.2012 14:03

Na jednání zastupitelstva Středočeského kraje dopadl v pondělí stín někdejšího muže číslo jedna Davida Ratha. Přestože ODS zpočátku slibovala, že nebude na jednání těžit z kauzy stíhaného exhejtmana, tak svůj slib prakticky ihned porušila a navrhla usnesení, podle něhož se měl David Rath zasloužit o rozvrat kraje. Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) se podivuje houževnatosti, s jakou lpí na svých funkcích. Ostré usnesení se ale ODS nakonec nepodařilo prosadit. Novou středočeskou hejtmankou se navíc proti vůli pravicové opozice stala Zuzana Moravčíková (ČSSD).

Seberte se a táhněte do..., řekl při jednání ODSák Rathovým následníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

Ve Středočeském kraji v pondělí odstartovalo jednání zastupitelstva o tom, kdo v čele regionu nahradí vazebně stíhaného exhejtmana Davida Ratha. Jednání, které mělo začít okolo desáté hodiny, se zdrželo řadou průtahů, kdy se mezi zastupitele dostávaly nové materiály. Jedním z těchto materiálů byl i návrh na usnesení středočeské ODS, konkrétně zastupitele Ivo Rubíka. Jednalo se o první jednání zastupitelstva po odstoupení hejtmana i zastupitele Davida Ratha.

Anketa

Ptáme se znovu: Myslíte si, že je David Rath vinen?

40%
60%
hlasovalo: 7451 lidí

Jednání provázely sáhodlouhé průtahy

Usnesení obsahovalo výčet celé řady nepravostí, kterých se měl Rath dopustit, v dokumentu byly body A až R, mezi jinými např. to, že Rath vyměnil obraz prezidenta republiky za obraz T. G. Masaryka od malíře Zubova. Obecně lze říci, že celý obviňující dokument byl psán expresivním jazykem, přičemž vůbec nejostřejší byl konečný návrh usnesení.

„Návrh usnesení: David Rath se zasloužil o rozvrat Středočeského kraje,“ napsala doslova ODS. Je třeba říci, že tímto krokem občanští demokraté jednoznačně porušili svůj slib, který zazněl před novináři v pondělí ráno, že totiž z kauzy bývalého hejtmana nebudou těžit politické body. Činili tak prakticky při první možné příležitosti. Sociální demokraté po přednesení usnesení obratem požádali o další přestávku, aby si návrh ODS mohli pečlivě prostudovat.

ParlamentníListy.cz v přestávce zastihly zastupitele a primátora Kladna Dana Jiránka z ODS, jak diskutuje s novináři na galerii. „Nečekali jsme poradu klubu ČSSD, bylo by zajímavé vědět, o čem se radí," uvedl primátor Kladna s velkou nadsázkou. Ve skutečnosti ho udivovalo především to, jak houževnatě regionální ČSSD odolává přání nejvyššího vedení strany.

Krupobití ODS

Po delší přestávce jednání pokračovalo a zastupitelstvo se změnilo ve fórum opoziční ODS. Již zmíněný Dan Jiránek se pustil do ČSSD s velkou chutí, když poukázal na to, že podle novinářských článků z poslední doby se zdá, že Středočeský kraj řídí mafie napojená na místní představitele ČSSD. Jeho stranický kolega Tomáš Havlíček nato požadoval odvolání šéfa finančního výboru. A přibyly další a další návrhy na změny v kraji, z řad ODS pršely bezmála jako krupobití.

Prohlášení k aktuální situaci poskytli novinářům také představitelé středočeských Starostů a nezávislých (STAN). Jejich prohlášení bylo sice k sociálně demokratickému vedení kritické, ale nedosahovalo ostrosti výroků zaznívajících z ODS. Výroky představitelů STAN byly podstatně uhlazenější a neměly podobu návrhů usnesení.

Úder TOP 09: Vaše "dítě" spáchalo zločin a vy to přehlížíte

Jaroslav Král (ODS) při jednání důrazně žádal odchod dřívějšího Rathova blízkého spojence Richarda Dolejše (ČSSD) ze všech funkcí, v čemž ho podpořil i poslanec zvolený do dolní komory za TOP 09 Luděk Jeništa. „Rada se chová jako rodiče, jejichž nezletilé dítě překročilo zákon a oni se tváří jako by nic,“ uvedl doslova poslanec.

Jinak se ale strana TOP 09 jednání, které spíše připomínalo grilování ČSSD, téměř neúčastnila a KSČM, která svou tichou podporou sociálních demokratů umožnila nastolení Rathových praktik, mlčela úplně. Sál tak v zásadě vyplňovala slovní přestřelka mezi ODS a ČSSD.

Vyostřená debata se následně točila okolo obchvatu Mladé Boleslavi, který prý provází prapodivné úpravy smluv. Tvrdil to alespoň primátor tohoto města a krajský lídr ODS do nadcházejících voleb Raduan Nwelati, který žádal zařazení debaty o tomto obchvatu na program jednání. Jako každé třetí slovo v jeho projevu zaznívalo přídavné jméno „podezřelý“. Náměstek pro dopravu Robin Povšík totiž tento původně navržený bod stáhnul.

V závěru první části vyhrocené debaty se však ODS podle očekávání nepodařilo prosadit na program jednání ani odvolání Rady, ani podání informací o hospodaření kraje, ani odvolání šéfů výboru pro zdravotnictví a finance. Ve svých funkcích zůstal i Richard Dolejš (ČSSD) a nezdařilo se ani odvolání výboru Regionální rady. Jako jediný opoziční představitel zasedající v radě, který sám odstoupil, je Radek Větrovec (ODS).  Přece jen se ukázalo, že většinu v zastupitelstvu stále drží ČSSD s podporou KSČM a bez jejich vůle ke změnám na kraji dojít nemůže.

Zastupitelé dostávali krabicové víno

Za pozornost ovšem stálo i dění, které se ještě před začátkem zastupitelstva odehrávalo před budovou kraje, kde regionální politik Milan Hamerský (Změna 2012) přinesl všem členům kontrolního výboru jako dárek krabicové víno a rozdával ho s poznámkou, že svou kontrolu nad exhejtmanem Rathem prováděli tak špatně, že si od voličů nic lepšího než krabicové víno nezaslouží.

Spolu s vínem dostávali politici i seznam pěti zásadních požadavků. Jsou to:

1. Žádáme demisi všech orgánů Středočeského kraje, především Regionální rady operačního programu, které neplnily svojí funkci, případně přihlíželi korupčnímu jednání hejtmana a Rady Středočeského kraje.

2. Svůj díl odpovědnosti nesou díky účasti v dozorčích orgánech všechny strany zasedající v zastupitelstvu napříč politickým spektrem

3. Kontrolní výbor nekontroloval

4. Od kmotrů asi dostali v krabici od vína miliony, od voličů dostanou jen krabicové víno. Nic víc si za svou práci nezaslouží, píše se ve čtvrtém bodě

5. Politici musí nést jak politickou, tak trestní odpovědnost

Bude to mazec, prohlásil Petera

Náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera z ČSSD, který vedl pondělní jednání, před kolegy zastupiteli prohlásil: „Bude to mazec, ale to k tomu patří.“ Poukázal na to, že ČSSD čekají nepříjemné chvíle.

Roli Petery ve funkci předsedy se pokusil zpochybnit Dan Jiránek z ODS, kladenský primátor. Podle jednacího řádu by měl zastupitelstvu předsedat pověřený člen rady.

Petera se ale bránil, že on byl pověřený úřadující hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou (ČSSD).

Na jednání se v řadách ČSSD objevil krajský náměstek Zdeněk Seidl, který už dříve začal zpochybňovat legitimitu vedení středočeské ČSSD kvůli vazbám na bývalého hejtmana Davida Ratha. Seidl ovšem hlasoval ve prospěch ČSSD, když se jednalo o návrzích opoziční ODS.

Hlasujme tajně a podle svědomí, navrhl Jiránek. ČSSD odmítla

Zastupitelé Středočeského kraje se po obědě sešli k pokračování dosud poměrně bouřlivé schůze. Začala volba hejtmana, ve které se předpokládala jako nástupkyně Ratha Zuzana Moravčíková.

Dan Jiránek (ODS) navrhl tajnou volbu. „Je tak šance, že aspoň pár členů koalice bude hlasovat podle svědomí,“ vysvětlil. ČSSD ale návrh smetla.

„Chci vrátit důvěru veřejnosti v politiku Středočeského kraje. Mrzí mě, že selhání jednotlivce kazí vnímání práce zastupitelstva u veřejnosti,“ pronesla ještě před hlasování Moravčíková. V projevu dále řekla, že chce dát opozici místo v každé výběrové komisi, u každé zakázky v kraji. Slíbila, že zachová proplácení poplatků u lékaře a dotování autobusové dopravy.

Odpovědnost tu visí jako černý prapor, prohlásil Jeništa

Jeništa, předseda klubu STAN, řekl: „Stala se událost, co nemá obdoby. Poznamenala celou politickou scénu. Na jednání krajského zastupitelstva jsem jel s nadějí, že porathovská etapa bude jiná. Nezaznamenal jsem náznak omluvy či sebereflexe. Odpovědnost tu visí jako černý prapor.“ Zastupitelé STAN se nebudou účastnit dalšího jednání zastupitelstva, prohlásil Luděk Jeništa.

Zastupitel za ODS Tomáš Vaněk se nechal slyšet, že je načase, aby se celá rada Středočeského kraje sebrala a už konečně táhla do… minulosti, což vzbudilo úsměv v sále.

Ivo Rubík, starosta města Slaný, uvedl, že dosud mu Zuzana Moravčíková byla sympatická. „Dnes jste ale prokázala, že jste s Davidem Rathem svázána pupeční sňůřou. Nejste moje hejtmanka,“ vzkázal.

Moravčíková se v následné rozpravě stala kvůli následnictví Ratha a stranické příslušnosti k ČSSD terčem.

Jan Skopeček (ODS) se zeptal: „Uvedla jste, že se musíte seznámit s tím, jak se zadávají v kraji zakázky. Chcete říci, že po třech letech ve funkci náměstkyně hejtmana nevíte, jak se zadávají zakázky? Cítíte se tedy kvalifikovaná pro funkci hejtmanky?“

ODS si poté vyžádala dvacet minut na přestávku na jednání klubu.

Vedení ČSSD se mohlo obhájit tím, že odejdou. Pak se mohli znovu zvolit

Předseda klubu krajských zastupitelů za ODS Ladislav Kutík: „Nedivíme se sebeobraně při našem pokusu odvolat radu. V ČSSD je taková provázanost, úspěch jsme nečekali. Zřejmě se radní obávali, že se znovu nepodaří navolit do funkcí. ODS svůj pokus prezentovala jako svého druhu vstřícný krok, kdy se takto vedení středočeské ČSSD mohlo obhájit před celostátním vedením tím, že by se znovu zvolili do funkcí a splnili by podmínku, že odejdou. Ale je škoda, že to nevyužili.“

„Je pěkné, že nás pozvali do výběrových komisí. Ale nemůže po nás nikdo chtít, abychom za poslední čtyři měsíce zachraňovali výběrové komise kraje,“ řekl Kutík. 

Dan Jiránek, primátor Kladna za ODS, si povzdechl nad jednáním vládních stran v kraji: „Jsme velmi sklíčeni chováním ČSSD a KSČM. Neřekli jediné slovo sebereflexe. Pokud budou radní EU komisi tvrdit, že šlo o selhání jednotlivce (Ratha), tak se nedočkají porozumění a kraj se nedočká zablokovaných prostředků.“

Dá se říct, že středočeští zastupitelé za opozici se alespoň symbolicky spoléhají na celostátní vedení ČSSD, které se chce celou situací zabývat. Je to poslední šance, neboť středočeská sociální demokracie už sebereflexe schopná není.

Hejtmankou Středočeského kraje pak byla zvolena podle očekávání Zuzana Moravčíková (ČSSD). Dostala celkem 36 hlasů. Proti hlasovalo 23 zastupitelů a nikdo se nezdržel hlasování. Moravčíková nahradí poslance Davida Ratha, který byl obviněn z korupce.

Koho zastupitelé zvolili? Jiránkovou, nebo Peteru?

Poté, co ČSSD přiznala, že navrhne Moravčíkovou i na předsedkyni Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, se Dan Jiránek z ODS zeptal, zda Moravčíková zná prioritní osy ROP Střední Čechy. Ta ale nereagovala.

Miloš Petera dodal: "Nebojte, my ji poradíme." Peteru zastupitelé zvolili statutárním zástupcem hejtmanky.

"Paní hejtmanka mlčí, mluvíte za ni Vy. Předsedáte zastupitelstvu. Takže koho vlastně zastupitelé zvolili? Moravčíkovou, nebo Vás?" zeptal se ještě primátor Kladna Dan Jiránek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…