Šéf krajské kampaně ČSSD: Levice zvítězí

25.06.2012 15:30

Náměstek mosteckého primátora a krajský volební manažer ČSSD v Ústeckém kraji Karel Novotný mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o tématech předvolební kampaně a také odpovídá, zda se obává případného většího úspěchu KSČM, která v poslední době v preferencích dotahuje sociální demokracii v krajích.

Šéf krajské kampaně ČSSD: Levice zvítězí
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Máte už konkrétní představu předvolební kampaně? Případně její finanční rozsah, můžete-li prozradit?

Vlastní kampaň spustíme v září, což si myslím, že stačí, protože lidé jsou z těch neustálých cyklů kampaní lehce otrávení a hlavně mají svých starostí dost. Finančních prostředků budeme vynakládat samozřejmě méně, než v minulosti, takže ta kampaň bude spíš taková střízlivá, bude to o konkrétních tématech a idejích, jak by to vždycky mělo být.

A půjde jen o regionální témata, o konkrétních věcech, co můžete lidem nabídnout nebo v tom budou hrát určitou roli i celostátní témata?

V každém případě místní věcí samozřejmě, nicméně stoprocentně v tom pojmeme i celostátní témata, protože jich je mnoho natolik závažných, že je do té nabídky občanům také vložíme. Tomu se de facto ani nemůžeme vyhnout.

Obáváte se, že by vaší straně mohl ubrat hlasy nárůst podpory KSČM i vlivem událostí poslední doby?

Podle toho, jaké jsou výsledky voleb v Evropě v poslední době, tedy Slovensko, Francie a podobně, je vidět, že Evropa se postupně odklání doleva, což je dopad i té ekonomické krize. Historie se vždycky v nějakých cyklech opakuje, a proto si myslím, že určitě zaznamenáme nějaký nárůst levice, ale říci přesné číslo, že náš výsledek bude takový a výsledek KSČM takový, to v tuto chvíli nelze jednoznačně říct. Nicméně jsem přesvědčen, že vyhraje levé voličské spektrum.

Já jsem na vás ani nechtěl konkrétní odhady čísel, do voleb je ještě dost daleko. Ale přece jen, zda z případného úspěchu komunistů nemáte obavu ve smyslu, zda by mohli ČSSD porazit…

Určitě se domnívám, že levice vyhraje a já pevně věřím, že vyhraje sociální demokracie. Nemohu v podstatě ani odpovědět jinak, už jen proto, že jsem krajský volební manažer. Já se vždycky snažím, a je to přirozená vlastnost člověka, aby byl úspěšný. Rád bych, abychom na té pásce v konečném cíli byli první.

Vnímáte některé další strany, hlavně třeba Severočechy.cz jako významné rivaly?

Takovou otázku jsem dostal už mnohokrát. Vždycky jsem říkal, že volby vždycky asociují ty závody v Chuchli, kdy všichni ti koně vyrazí rovnocenně a jsou si stejně rovnými soupeři. Samozřejmě z každého soupeře musíte mít respekt a vnímat, že i on vás může předběhnout a může vyhrát. My jsme teď všichni vyběhli a uvidíme, kdo na té pásce bude první. Ostatní soupeře vnímám s respektem, nikoliv jako nepřátele.

Když se budeme držet srovnání s dostihy, tak i tam jsou vždycky určitá srovnání a předpoklady, který z těch koní má větší šance…

Budeme-li pokračovat v těch metaforách, tak Severočeši.cz mají určitě spoustu kvalitních koní a mají i slušného trenéra. Nicméně jak ten trenér, tak i koně mají určité slabiny a my o nich víme. Myslím si také, že mají i dobré finanční zázemí, to ale samo o sobě vítězství nepřinese.

Vrátíme-li se ještě k tématům voleb, máte už nějaké konkrétní plány ohledně těch témat regionálních?

První krajský volební štáb jsme měli minulý týden a dnes se schází taková užší skupina, kde budu já coby krajský volební manažer představovat některé věci týkající se volebního programu, ale zatím to vaříme pod pokličkou. V tuhle chvíli se ten pomyslný guláš vaří, dáváme tam jednotlivé ingredience a myslím, že ten základ je velmi dobrý.

Mám pro kolegy připraveny i věci, které ještě ve volbách ani v programu nikdy nebyly a žádný kraj s tím dosud tímto způsobem nepracoval. Budeme o tom s kolegy mluvit, ale já si myslím, že vedle standardního programu je potřeba mít i pro širší vrstvy voličů připraven i jakýsi blesk z čistého nebe, jak tomu říkám. To bych dokumentoval na komunálních volbách v roce 2010 v Mostě, kde byl ten známý příběh s billboardem (Text billboardu „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!“, který vzbudil velký rozruch – pozn.red.). Spousta novinářů z toho udělala velkou kauzu a pak mi kolegové z různých marketingových a mediálních agentur říkali, že taková PR akci v podstatě zdarma by jinak stála miliony korun.

My tedy chceme upoutat, i když ne takovýmto sloganem a ne tímto směrem, to v žádném případě, nicméně něco připravujeme. Více ale v tuto chvíli sdělovat nemohu.

A alespoň jedno z hlavních témat, které považujete za zásadní?

Určitě alfa a omega všeho v ústeckém kraji je, aby lidé měli práci. To je hlavním tématem za každou cenu, protože logicky lidé, kteří mají práci, mohou více uspokojovat své potřeby. Zní to sice jako klišé a už ve školách jsme se to také učili, ale dnes skutečně vidíme, že když lidé nemají práci, tak samozřejmě je to jednak trápí, nemohou si dovolit běžné životní standardní věci, ale pak je tu ještě druhá skupina lidí, kterou sice tolik netrápí, že nemá práci, ale má díky tomu čas na různé alotrie, což má dopad i na bezpečnost a chování lidí v jednotlivých městech, případ Šluknovska třeba. Ale myslím si, že nejen Ústecký kraj, ale všechny kraje v naší zemi mají své Šluknovsko. Všechno je to proto, že lidé nemají práci.

Proto zásadní otázkou v těchto volbách bude, jak lidem nabídnout odpovídající množství pracovních příležitostí a aby za to také lidé měli poctivou mzdu, což bych zdůraznil úplně nejvíc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…