Šéf lidovců se bojí kauzy Janoušek: Lidé mohou chtít vládu tvrdé ruky

30.03.2012 19:33

Zveřejněné nahrávky mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem naznačují, že o veřejných záležitostech nerozhodovali jen volení zástupci, což lze vnímat jako přímý útok na zastupitelskou demokracii. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek proto tvrdí, že lidem bez slušnosti a morálky je třeba vymezit hranice.

Šéf lidovců se bojí kauzy Janoušek: Lidé mohou chtít vládu tvrdé ruky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Vliv lidí mimo politiku na rozhodování o veřejných záležitostech můžet nabýt až obludných rozměrů, jak naznačují zveřejněné přepisy odposlechů mezi pražským exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Z následných vyjádření bývalého prvního muže Prahy vyplynulo, že na rozhovorech nic závadného nevidí, protože Janouškovi podobných lobbistů jsou v zemi tisíce.

„Bylo by dobré dát alespoň nějaké limity, aby lidé, kteří mají problémy například se slušností, morálkou či etikou, měli alespoň nějaké vodítko. Věci by mohlo prospět, aby se alespoň řeklo, co je nemravné, když to nevědí tito lidé sami. Aby pak nemohli operovat tím, že na tom nevidí nic divného nebo že jim to připadalo normální,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

U nás se lobbing dostal na úroveň orientálních zemí

Šéf lidovců připomíná, jak často se mluvilo o tom, že by měl být lobbing nějakým způsobem definován. „Ale zatím na to nemáme žádné pravidlo. Na druhou stranu se domnívám, že máme zákonů dost. Přece něco jako slušnost nebo přiměřenost se do zákona snad ani dávat nemusí. To by mělo být samozřejmostí. To znamená: lobbovat by mělo být určitě nadále možné, nevidím na tom nic špatného,“ myslí si Bělobrádek.



Podle předsedy KDU-ČSL je rozumné, když spolu politici a podnikatelé komunikují. „Ale měly by to být věci obecnějšího charakteru. Ne se scházet s tím, že jeden konkrétní podnikatel chce pro sebe nějakou základní výhodu a nabízí za to nějakou protislužbu nebo peníze. Lobbing funguje všude ve světě, ale u nás se dostal na úroveň, která se  blíží východním a orientálním zemím,“ poukazuje šéf lidovců.

Ovlivňování politiků hraničí s útokem na zastupitelskou demokracii

Ke zveřejněným přepisům odposlechů mezi Bémem a Janouškem nechce zatím zaujmout kategorické stanovisko. „Odposlech se dá ale interpretovat různě, protože když si s někým povídáte, tak se z toho dá vždy ještě něco dovodit, ale ty vývody musí být správné. Byl bych proto v tomhle zdrženlivý, protože jsme se dočetli zatím jen části odposlechů a ty mohou být vytržené z kontextu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek.

„Já se tím obou zmiňovaných pánů nechci nijak zastávat, ale byl bych opatrný. Pokud to tak ale skutečně bylo a o veřejných zakázkách a o tom, kdo je vyhraje, nerozhodovali volení zástupci, ale lidé v pozadí, tak je to jedna z věcí, která může být přímým útokem na zastupitelskou demokracii,“ míní předseda KDU-ČSL, jehož sice také zajímá, kdo odposlechy vynesl, ale na rozdíl od některých politiků je pro něj klíčový jejich obsah.

Strach z volání po vládě tvrdé ruky

„To, že se nahrávky stávají součástí některých vnitropolitických her, považuji za velice nešťastné, protože tím může utrpět celá demokracie. Lidé budou naštvaní na politické strany, politiku jako takovou i na demokracii, což může vést i k volání po vládě tvrdé ruky, což by bylo velice nešťastné,“ obává se Bělobrádek.
.
V souvislosti se zveřejněnými odposlechy se hovoří o možných ztrátách zavedených stran a příklonu voličů k novým či dosud malým subjektům. „To samozřejmě možné je. Ale poté, co se spousta lidí spletla s novými stranami, tak vidím problém v tom, aby se nepřiklonili k nějaké straně, která nebude příliš demokratická,“ zdůrazňuje předseda KDU-ČSL.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…