Semelová v Partii: Chyba v dopise chybou je, ale živořící občané jsou daleko horší chybou

02.02.2014 12:50

Hosty pořadu Partie v TV Prima dnes byly ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) a poslankyně Marta Semelová (KSČM). Obě se shodly, že je třeba na MPSV udělat důkladný audit zakázek a uzavřených smluv a vyvodit z něj důsledky.

Semelová v Partii: Chyba v dopise chybou je, ale živořící občané jsou daleko horší chybou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní petiční výbor pořádal veřejná slyšení k peticím za kvalitní vzdělávání, za zachování nemocniční sítě a za odstoupení vlády. Účast veřejnosti byla mizivá

V úvodu pořadu se moderátor Jan Punčochář zastavil u jmenování vlády a na onom již pověstném jmenovacím dopisu z dílny Lidového domu hemžícím se chybami.

„Bylo to dramatické, když prezident řekl, že nejmenuje tři ministry. Věděla jsem ale, že to není moje chyba,“ řekla Michaela Marksová-Tominová, že se jí ulevilo, když se vše vyjasnilo.

„Byla to chyba jak ČSSD, tak prezidenta,“ míní Marta Semelová a dodala, že celá věc poškodila akt jmenování vlády.

Kdyby se za jmenovací dopis s chybami strhly peníze, není to proti zákonu?

Moderátora zajímalo, zda postih srážky z platu není protizákonný. Podle Marksové-Tominové existují různé složky platů, a ta jedna je pohyblivá. „To umožňuje zaměstnavateli finančně potrestat zaměstnance,“ míní ministryně a dodala, že si nemyslí, že se v Lidovém domě porušuje zákoník práce.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

U chyb v dopisech v Partii ještě setrvali, když moderátor upozornil na e-mail z MPSV, kde v úvodu úředník napsal slovo „ministryně“.  Marksová-Tominová však tuto zmínku velkoryse přešla a sdělila, že to nepovažuje za zásadní chybu, protože v témže textu se dál slovo používalo správně.

Poslankyně KSČM Marta Semelová však chtěla nasměrovat debatu dál. „V každém případě to chyba je. Ale v našem státě je řada větších, kterým bychom se měli věnovat.“ Jako příklad uvedla nezaměstnanost nebo situaci důchodců a živořících občanů.

K personálním změnám dojde

Nová ministryně práce a sociálních věcí několikrát zopakovala, že v úřadu byla pouze jeden jediný den a o některých věcech je proto předčasné mluvit. Nicméně se domnívá, že dojde k některým personálním změnám.

„Mně nepřipadá, že by úřad byl v katastrofickém stavu. Budu to ještě zjišťovat, řekla na dotaz, v jakém stavu MPSV převzala. Vyjádřila také názor, že asi i úřednická vláda za posledních šest měsíců něco vychytala a odstranila největší chyby. Jde o problémy, které založil ministr Drábek (TOP 09) zejména se svým náměstkem Šiškou.

„Všechno se to odvíjí od exminitra Drábka, který si tam vzal své lidi a ti nebyli zárukou, že ministerstvo bude pracovat dobře.“

Proto ani Marksová-Tominová nebude čekat na nový služební zákon a některé úředníky vymění. „To nejde ani na MPSV, ani na jiných ministerstvech. Pokud jsou někteří lidé třeba i namočení do nějakých kauz, tak je nutné je vyměnit,“ uvedla. Moderátor totiž upozornil na kritiku, která tvrdí, že nejdřív dojde k personálním výměnám a zestabilizuje se nová státní správa podle představ ČSSD, a pak teprve dojde na služební zákon.

Jmenovitě se zmínili v TV Prima o současném náměstkovi Petru Šimerkovi, který se pro řadu ministrů zdál být nepostradatelný. To potvrdila i Marksová-Tominová. „Náměstek Šimerka je odborník, a já doufám, že na ministerstvu zůstane.“

Důkladný audit je potřeba

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová a poslankyně Marta Semelová se shodly, že na MPSV je třeba udělat důkladný audit. „Chci aktivně prověřit vše, co má dopad ještě do dnešní doby. Musí se udělat audit toho, co se na ministerstvu děje. Například prověříme všechny zakázky a smlouvy, abychom zjistili, kudy odcházejí peníze,“ uvedla nová ministryně s tím, že nechce předjímat, co audit odhalí.

„Audity by se měly dělat proto, aby se závěry promítly zpět. Na MPSV je toho hodně, co se má napravit. Pokud ten audit bude dělán dobře, tak může ledacos odhalit. Je ale třeba, aby byly vyvozeny důsledky a vše se promítlo do chodu ministerstva a věci se napravily,“ dodává k tématu poslankyně Semelová.

S tím Marksová-Tominová souhlasí a myslí si, že je třeba výsledky zveřejnit a říct, co bude dál. „I ministr Koníček už podal některá trestní oznámení a uvidíme, co se dál najde. Nyní je předčasné mluvit o závěrech,“ míní ministryně a jako hlavní objekt prověřování vidí zakázky a smlouvy. „Zadání auditu je vysoko v prioritách, ale zatím Vám nemohu říct, jak dlouho může prověřování trvat,“ uvedla s tím, že snad by to mohlo být v horizontu dvou měsíců.

Já jen tak něco nepodepíšu

Marksová-Tominová ujistila, že si při svém působení na ministerstvu dá dobrý pozor na vše, co bude podepisovat. Dá si asi větší pozor než premiér Sobotka, když připojil svůj podpis pod jmenovací dopis. „Já jen tak něco nepodepíšu. A nebudu je číst sama. Bude číst také někdo, komu důvěřuji, a určitě to bude právník.“

Komunistická poslankyně se pustila do kritiky předchozí Nečasovy vlády. Opozice podle ní za doby Drábka nebyla dostatečně informovaná o dění v resortech. „Proto nám řada informací chybí. Víme jen, že je tam problém se smlouvami. Že se například vyvádějí peníze do soukromé sféry. Teď je potřeba to zdokumentovat."

Úředníci ministerstva sami nic o nesrovnalostech nevynesli. Marksová-Tominová je přesvědčená, že Drábek si přivedl své lidi, a ti samozřejmě nic neprozradí. Proto je třeba nyní rozkrýt vše, co se na MPSV dělo.

Semelová obhajovala úředníky, kteří se zdají být příliš loajální k vedení, a upozornila na atmosféru strachu, která tam za Jaromíra Drábka vládla. Lidé se báli nejen o odměny, ale také o svou práci.

SKarty definičně končí

V další části Partie v TV Prima došlo i na konkrétní témata. Poslankyně Marta Semelová kritizovala nečinnost ministerstva, když od loňského května nedošlo k posunu ve vyjednávání o náhradách v kauze zrušených sKaret.

Nová ministryně znovu upozornila, že je ve funkci od tohoto pátku. „Zatím jsem nestihla ani přečíst smlouvu s Českou spořitelnou.“ Nemohla proto říct, jak vysoké náhrady spořitelna chce. Česká spořitelna už loni v květnu sepsala pro ministerstvo dokument, kde sepsala požadované náhrady, ale ministerstvo zatím na tento návrh nereagovalo. Marksová - Tominová se ale zastala úředníků. „To je věc politická. Není to práce úředníků, ale ministrů,“ řekla.

Lidé živoří a zároveň unikají obrovské prostředky

Poslankyně Marta Semelová v této souvislosti upozornila i na to, že právníci spořitelny si museli být vědomi různých rizik už při uzavírání těchto smluv. Například u otázky okolo citlivých dat klientů. Dále upozorňovala na projekty minulé vlády, které poškodily občany a z kterých se podle KSČM nevyvozují dostatečné důsledky.

„Způsobí se různými projekty velké finanční úniky a nakonec to zaplatí poplatník. To mně vadí. Prioritou by mělo být postihnout skutečné viníky. Drábek i Nečas udělali obrovské škody. Mělo by se dělat také něco pro to, aby byli voláni k zodpovědnosti viníci a neplatili stále jen občané,“ míní komunistická poslankyně.

„Lidé živoří a zároveň unikají obrovské prostředky,“ rozčílila se Semelová. Podle ní by měly být změněny i legislativní podmínky. Mezi ně počítá i majetková přiznání a další protikorupční zákony. Docílit by se mělo maximální transparentnosti ve veřejných zakázkách. S tím souhlasila i Marksová-Tominová.

Penzijní fondy věděly, že druhý pilíř bude zrušen

Druhý důchodový pilíř bude k roku 2016 zrušen. „ČSSD avizovala, že druhý pilíř zruší, stejně jako v Polsku a Maďarsku,“ uvedla nová ministryně s tím, že nepředpokládá, že dojde k arbitrážím mezi státem a penzijními fondy. U druhého pilíře šlo prý očekávat, že bude zrušen. „ČSSD nechce nikoho připravit o jeho peníze,“ zdůraznila ministryně.

Jak se naloží s již naspořenými penězi v druhém pilíři, by podle Marksové-Tominové měla rozhodnout odborná komise. Ta bude sestavena ze zástupců penzijních fondů, demografů, sociologů i politických stran. Odborníci by pak měli najít řešení nejen pro druhý pilíř, ale i pro celou důchodovou reformu. „Musíme spočítat taky dopady na státní kasu,“ dodala.

Druhý pilíř měl totiž posílit veřejný rozpočet, nicméně se podle dosavadních zkušeností ještě více peněz odvedlo do soukromých fondů. Potvrzují to prý i zkušenosti z Maďarska.

Marta Semelová připomněla, že KSČM byla proti druhému pilíři, a to od samého začátku. „My jsme od začátku kritizovali důchodovou reformu. Nelíbí se nám, že druhý pilíř vyvádí peníze ze státem garantovaného pilíře do soukromých rukou. Prostředky by se měly vrátit do prvního pilíře. Především ty státní příspěvky. Stát by se měl také zamyslet, zda se mají těmito věcmi zabývat soukromé firmy,“ míní Semelová.

Na IT systém se musí vypsat výběrové řízení

IT systém na vyplácení sociálních dávek je dalším velkým problémem Ministerstva práce a sociálních věcí. V závěru Partie došlo i na tuto otázku.

Nyní se úřady práce musely vrátit k používání OK Systému na vyplácení sociálních dávek. Podle nové ministryně je tady nutno vypsat nové velké výběrové řízení. Přestože se o tom mluvilo i za ministra Koníčka, je vše teprve na začátku. „Budeme rádi, když se nám to do konce roku podaří,“ řekla Marksová-Tominová. Zároveň ujišťovala, že udělá vše pro to, aby se dávky už nezpožďovaly.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…