Senátor Pithart má strach: Silný prezident třeba povolá lidi do ulic

17.02.2012 10:36

Bývalý český premiér, expředseda Senátu a v minulosti také kandidát na hlavu státu Petr Pithart se stále nemůže smířit s tím, jakým zásahem do Ústavy je schválení přímé volby prezidenta. Podle něj nastane v zemi dvojvládí a může to skončit povoláním lidu do ulic.

Senátor Pithart má strach: Silný prezident třeba povolá lidi do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

Schválení přímé volby prezidenta nedá spát místopředsedovi Senátu Petru Pithartovi, který proti ní také v horní komoře Parlamentu hlasoval. Bezprostředně poté, co změna prošla, prohlásil vystudovaný právník a bývalý český premiér, že přímá volba prezidenta nemá v našem právním řádu místo, protože nejsme prezidentskou, ale parlamentní republikou.

Lidé podle něj čekají, že si někoho zvolí, a ten bude vládnout – jenže to u nás nejde, zde vládne vláda a ne prezident. Pokud se však zvolí přímou volbou, bude mít prý ještě větší sebedůvěru, než jakou má současný Václav Klaus. Uvedl i příklad: Nečas jede na Hrad, v kapse má dopis, aby odvolal ministra školství, ale prezident ho neodvolá. „A to je slabý prezident,“ varoval senátor v pořadu Hyde park České televize.

Prezident bude zesilovat hlas a stupňovat demagogii

Ani s odstupem času se místopředseda Senátu s tímto zásahem do Ústavy nehodlá smířit. Především proto, že se obává, že se přímo zvolená hlava státu stane neřízenou střelou, protože nebude zavázána žádné z politických stran, ale pouze voličům. „Od rána do večera bude moci kritizovat vládu. Chtě nechtě nastane dvojvládí,“ prohlásil Pithart pro MF Dnes.

Politik, který v roce 2003 sám kandidoval na funkci hlavy státu, je přesvědčen, že do takové situace se dostane každý zvolený prezident bez ohledu na své osobní postoje a vlastnosti. „To pak bude nutit prezidenta zesilovat hlas, stupňovat demagogii, a kdo ví, zda nakonec nepovolá lid do ulic. On má přece mandát, kdo jiný takový má,“ kritizoval Pithart.

Lid do ulic povolávala někdejší čtyřkoalice v čele s lidovci

Podobné obavy jako on vůbec nemají poslanci Věcí veřejných, strany, která si přímou volbu prezidenta vetkla jako jeden z hlavních bodů do svého volebního programu a nyní se jí ho podařilo prosadit a splnit. „Věřím občanům více než pan senátor. Ostatně i on byl zvolen jejich hlasy, nikoli svými kolegy v Senátu. To je demokracie!“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Michal Babák.

A povolávání lidu do ulic si s přímo zvoleným prezidentem vůbec nespojuje. „Nesdílím obavy pana senátora. Do ulic tu zatím vždy dostával lidi někdo jiný. Ostatně někdejší čtyřkoalice v čele s KDU-ČSL, za kterou je pan Pithart senátorem, byla silou, která hnala lidi do ulic v době televizní krize,“ připomíná Babák.

Havel i Klaus si také šli za svým názorem

Ve stejném duchu hovoří i místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová. „Pan senátor málo důvěřuje občanům a demokracii. Jako bývalý prezidentský kandidát v nepřímé volbě má například on bez podpory velkých stran šanci usilovat o podporu občanů,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Navrátilová.

Místopředsedkyně Věcí veřejných je přesvědčena, že si občané vyberou dobrého prezidenta, který ale pochopitelně nebude jen pouhou figurou. „Ostatně i nepřímo volení prezidenti Václav Havel a Václav Klaus šli vždy za svým názorem bez ohledu na přání politiků v parlamentu. Doufám, že u přímo voleného prezidenta to nebude jinak,“ dodává Navrátilová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…