Senátorka ODS pomohla malému chlapci, kterého ničí exekutoři

28.08.2012 10:11 | Zprávy

Případ Marka Suchého z Mělníka, devítiletého chlapce, který zdědil dluhy po svém otci a hrozí mu exekuce, vyvolal vlnu zájmu a pobouření. Celkem si včerejší článek v deníku Právo a na serveru Novinky.cz přečetlo milion čtenářů.

Senátorka ODS pomohla malému chlapci, kterého ničí exekutoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Reakce lidí na chlapcův případ jsou vesměs stejné. Šok z toho, jak je něco takového vůbec možné, střídá zájem o jakoukoliv pomoc chlapcově matce Renatě Suché. „Proč jim nemůžou družstva normálně počkat nějakou dobu, než to prodají? A ti exekutoři musí mít absenci svědomí,“ napsal deníku Právo čtenář Roman Kopačka z Plzně.

Ženě už pomáhají právníci, které jí poskytla senátorka Veronika Vrecionová (ODS), ozývají se i dobrovolníci. Exekutorská komora slíbila matce bezplatné právní rady, jak se má vyhnout ztrátě střechy nad hlavou.

Nadějí může být opatrovnický soud

„Významnou roli v tomto příběhu může hrát opatrovnický soud. V případě, že nezletilý syn nebyl jediným dědicem, dědickou dohodu schvaluje opatrovnický soud. Ten měl také posuzovat případné předlužení dědictví. Souhlas opatrovnického soudu je pak nutný i v případě, že matka chce prodejem zpeněžit nemovitosti, jež syn zdědil,“ informovala mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Dále uvedla, že bez svolení soudu nelze zděděné byty prodat a dluhy tak zaplatit. Jedná se totiž o vlastnictví nezletilého syna, který může mít odlišné zájmy než jeho matka. Pomoci však může opatrovnický soud. „Pokud matka získá souhlas opatrovnického soudu, a přesto se jí nepodaří prodat alespoň jednu nemovitost, aby zaplatila dluh, může se obrátit s žádostí o pomoc na soudního exekutora. Ten může zrealizovat dražbu bytu a peníze, které zbudou po uhrazení dluhu, vrátí dědici,“ uklidňuje Báčová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…