Šílené reformy, řekla soudkyně. Komentátor: Vzácná žena, která se nebála politiků

21.03.2012 10:46

Kdo nahradí Elišku Wagnerovou v pozici ústavního soudce? Mohl by to být bývalý poslanec ČSSD a spolupracovník Renaty Vesecké Zdeněk Koudelka. Komentátor Jan Škrabal však před touto výměnou stráží důrazně varuje. Koudelka je podle jeho názoru člověk, který slouží současnému modelu moci. A právě proto ho Klaus navrhuje Senátu. Pokud s jeho nominací uspěje, bude mít u Ústavního soudu zastání, pokud neuspěje, obviní oranžový Senát.

Šílené reformy, řekla soudkyně. Komentátor: Vzácná žena, která se nebála politiků
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Včera skončilo funkční období soudkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové. Dnešním dnem je tedy Ústavní soud nekompletní, protože prezidentovi Václavu Klausovi a Senátu se nepodařilo najít jejího vhodného nástupce. Zatím. Teoreticky by jim mohl být odborník Zdeněk Koudelka, ale tato představa se příliš nelíbí komentátorovi Janu Škarabalovi, který v komentáři Wagnerovou s Koudelkou srovnává. Komentář, který Koudelkovi nijak nelichotí, přináší dnešní MF Dnes.

Wagnerová je vzácný typ právníka

Na první pohled je jasné, že Škrabal velmi oceňuje odcházející soudkyni, a to i přes její poněkud kontroverzní vyjádření na adresu reforem vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Prohlásila, že považuje reformy za šílené. Ukazuje to ale, že se nebojí říct, co si myslí. I když se to politikům nebude líbit.

„Wagnerová je vzácný typ právníka. Je otevřená, jednoznačná, čitelná. Věci nekomplikuje, nezamlžuje a přesně je pojmenovává. Když byla příležitost, nebála se politikům připomenout, kdo je zvolil a proč tu práci dělají. Na to oni nejsou zrovna zvyklí,“ píše komentátor.

Koudelka respektuje současný mocenský chuchvalec

Klaus za Wagnerovou v současnosti navrhuje Zdeňka Koudelku, poslance ČSSD a bývalého náměstka nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Prezident se však neobejde bez souhlasu Senátu a z tohoto hlediska se návrh Koudelky jeví jako skvěle promyšlený. Pokud ho oranžový Senát schválí, podle komentátora bude členem Ústavního soudu člověk, který je Klausovi svými názory blízký. Pokud neprojde, bude moct prezident obvinit levicovou horní komoru. Na Koudelku je však třeba dát si pozor, varuje Škrabal.

 „Koudelka je pravý opak Wagnerové. Protřelý politický harcovník, který váží slova, ctí „systém“. Systémem rozumějme politicko-mocenský chuchvalec vlivů a vztahů, ve kterém nikdo přesně neví, koho bude potřebovat, ale všichni dohromady potřebují, aby se chuchvalec nerozmotal. V této „loajalitě“ si musí s prezidentem určitě rozumět,“ dodává Škrabal.

Závěrem nabízí ještě jedno srovnání. Wagnerová se zastala sociálně slabých občanů, naproti tomu Koudelka se proslavil např. tím, že se v roce 2005 postavil proti restituci majetku rodu Salmů na Blanensku, který jim byl zabaven v roce 1946, tedy ještě před nástupem komunistů. Škrabal považuje počínání Wagnerové za mnohem příhodnější.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…