Šílenost. Lidé už nechtějí silnou vládu, odsoudil odborník revoluční návrh

23.08.2012 9:01

POLITOLOGOVÉ Změna volebního systému nepřinesla nikde v Evropě to, co od ní voliči očekávali, říká k návrhu miliardáře Karla Janečka na radikální úpravu voleb do Poslanecké sněmovny politolog Rudolf Kučera. Janeček chce systém změnit na většinový s negativními hlasy. Podle experta na volební systémy Tomáše Lebedy je ale třeba diskuse nad vhodností většinového systému a konkrétní návrhy jsou předčasné.

Šílenost. Lidé už nechtějí silnou vládu, odsoudil odborník revoluční návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Karel Janeček, známý veřejnosti jako zakladatel Nadačního fondu proti korupci, avizoval svůj plán dosáhnout změny volebního systému do Poslanecké sněmovny už v červencovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vyžadovat jej mají samotní občané tak, aby se stal důležitým tématem voleb. Podle Janečkových představ by se republika pro sněmovní volby rozdělila na stejných 81 obvodů, jako v případě voleb senátních.

Občané by pak vybírali ze stranických kandidátek vždy dva poslance a jednomu by mohli udělit i negativní hlas, který by se odečítal od těch plusových. Poslanci by se v každém volebním obvodě stali držitelé dvou nejvyšších skóre. Kandidovat by mohli i nezávislí, pokud by sehnali podpisy alespoň pěti procent voličů v daném okrsku.

Volič už nechce silnou vládu

Politolog Rudolf Kučera nevidí v takovém návrhu příliš velký přínos pro českou politiku. Vychází prý totiž ze zahraničních zkušeností. "Různé příklady z Evropy dokládají, že změna volebního systému nevede k očekávaným výsledkům. Je to pravidlo, které se uplatňuje prakticky ve všech zemích, kde na změnu volebního systému přistoupili," konstatuje politolog pro ParlamentníListy.cz. Nové systémy pak v plné nahotě ukážou své nedostatky, což, jako například v Itálii, vede k návratu k systému původnímu.

Autory navrhovaných změn podle Kučery zpravidla motivuje přání vzniku silné, akční vlády. "Takovou ale v Evropě máme jen v Maďarsku a nyní i na Slovensku. Důvod je jasný. Voliči sami už jednobarevné vlády nechtějí, naopak záměrně taktizují. Nedůvěřují totiž žádným politickým stranám a volební systém, který by k silné vládě vedl, jednoduše obejdou. Ostatně vidíme to i v ČR," vysvětluje Kučera.

Konkrétně v případě Janečkova návrhu Kučera upozorňuje, že možnost ovlivnit stranické kandidátky už voliči mají díky preferenčním hlasům. A tento systém funguje, neboť celá čtvrtina sněmovny je tvořina poslanci-skokany, kteří v roce 2010 předstihli díky preferencím voličů své kolegy z prvních míst kandidátek. Konkrétní negativa v nápadu samotném, kromě zmíněného rizika, že Janečkem navržený princip volby odhalí nějakou výraznou chybu, ale Kučera nevidí. Uvolnit sněmovní lavice i pro nezávislé kandidáty pak vnímá jako pozitivní nápad.

"Nutno ale dodat, že slabinou by zde mohl být český volič. On se totiž nerad sám rozhoduje a Janečkův systém klade vysoké nároky na jeho rozhled. Volič si také musí uvědomit, že důraz je třeba klást především na strany, ne na osobnosti. I senátní a prezidentské volby budou o politických stranách," říká Kučera ParlamentnímListům.cz.

Diskutujme o většinovém systému, ne o jednotlivých návrzích

Jeho kolega a expert na volební systémy Tomáš Lebeda považuje Janečkův návrh za přesně opačnou cestu než tu, po které by se plán na změnu volebního systému měl ubírat. Začíná totiž detailem a neřeší samu podstatu. "Tady totiž jde o většinový volební systém. Mnohem dříve, než začnou přicházet konkrétní návrhy, si ale musíme říci, zda přechod na systém většinový chceme," upozorňuje.

Mnohem jasněji mezi různými návrhy na změny volebního systému do sněmovny zní ten od prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Plán zrušit pětiprocentní hranici pro tzv. preferenční hlasy podle Lebedy dává výrazně větší šanci občanům na ovlivnění pořadí na kandidátkách a o žádnou změnu systému jako takového se vlastně nejedná. "Pro voliče dobrá zpráva, pro politické strany už méně, protože by tím ztratily vliv na to, kdo se za ně do sněmovních lavic dostane," uvedl pro ParlamentníListy.cz Lebeda.

Přímá volba poslanců? Podle Kučery šílenost

Změnu volebního systému navrhuje i prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka. Ten hovoří dokonce o přímé volbě poslanců v jednomandátových, asi padesátitisícových obvodech. Zatímco pro Lebedu spadá takový návrh do stejné kategorie jako ten Janečkův, jde tedy o konkrétní způsob přechodu na většinový systém bez diskuse mezi odborníky i politiky, Kučera jej označuje za vyloženě šílený. "Ústavním principem ČR je volná soutěž politických stran, přechod na přímou volbu poslanců by znamenal jeho totální roztříštění," uvedl politolog.

K tématu volebního systému v Česku a jeho možných úprav se připojil i další z kandidátů na prezidenta, ekonom Vladimír Dlouhý. Podle jeho návrhu by volit směli už šestnáctiletí.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…